MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
14
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα 8 Ιουλίου 1593, γεννιέται η πρωτοπόρος Ιταλίδα ζωγράφος Artemisia Gentileschi (gallery)

Αν σας ζητούσαν να κατονομάσετε μερικούς από τους πιο γνωστούς ζωγράφους, πιθανότατα θα αναφερόσασταν στους Da Vinci, Michelangelo, Picasso, και δυο-τρεις ακόμα, που θα σας έρχονταν πρώτοι κατά νου. Όλοι άνδρες φυσικά. Μια σημαντική πρωτιά όμως στην ιστορία της ζωγραφικής είχε πετύχει η Artemisia Gentileschi τον 17ο αιώνα, αφού ήταν η πρώτη γυναίκα που -παρά τον σκεπτικισμό απέναντι στο “ασθενές φύλο”- κατόρθωσε να γίνει δεκτή στους καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής.

Αυτοπροσωπογραφία (1615–1617)
Monopoli Team

Η Gentileschi μαθήτευσε στο ατελιέ του πατέρα της, Orazio, που ήταν επίσης ζωγράφος. Το ταλέντο της ξεχώρισε και κατάφερε να κερδίσει την αναγνώριση των ομοτέχνων της, χάρη και στη βοήθεια του πατέρα της, που την ενθάρρυνε να πάει κόντρα στο φαλλοκρατικό κατεστημένο.

Σε ηλικία 17 ετών ολοκλήρωσε τον πρώτο της πίνακα, με τίτλο “Η Σουζάννα και Οι Πρεσβύτεροι”.

Susanna and the Elders 1610 Artemisia Gentileschi

Σταθμός στη ζωή της, που επρόκειτο να παίξει σημαντικό ρόλο και στο μετέπειτα έργο της, ήταν ο βιασμός που υπέστη το 1611 από τον ζωγράφο Agostino Tassi, τον οποίο είχε προσλάβει ο πατέρας της ως δάσκαλό της. Παρά τον βιασμό, η Gentileschi συνέχισε να έχει σχέσεις με τον Tassi, με την προοπτική ότι θα την παντρευόταν. Εκείνος όμως ακούγοντας μια φήμη ότι η Gentileschi είχε σχέσεις και με άλλον άνδρα, αθέτησε την υπόσχεσή του, και τότε ο πατέρας της κατέθεσε μήνυση εις βάρος του Tassi.

Στην πολύκροτη επτάμηνη δίκη αποκαλύφθηκε το ποιόν του Tassi: σκόπευε να δολοφονήσει τη γυναίκα του, είχε σχέση και με την αδερφή της τελευταίας, ενώ σχεδίαζε και να κλέψει πίνακες του Orazio. Παράλληλα, η Artemisia υποβλήθηκε σε γυναικολογική εξέταση αλλά υπέστη και βασανιστήρια. “Φυσικά” η όλη υπόθεση πήρε διαστάσεις επειδή η κατηγορία ήταν πως ο Tassi πήρε την παρθενία της Artemisia. Αν δεν ήταν παρθένα, ακόμα κι αν είχε βιαστεί, δεν θα γινόταν καμία δίκη…

Ο Tassi τελικά καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση -ποινή που δεν εξέτισε ποτέ- και η Artemisia παντρεύτηκε έναν άλλο ζωγράφο. Στη συνέχεια κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση των ομοτέχνων της και είχε πολύ καλές σχέσεις με τους ευγενείς, που της ανέθεταν συχνά έργα. Για ένα διάστημα της ζωής της, εντάχθηκε και στην αυλή του φιλότεχνου βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Ι, ακολουθώντας εκεί τον πατέρα της.

800px-Artemisia Gentileschi - Giuditta decapita Oloferne - Google Art Project

Η Gentileschi είναι γνωστή για τον τρόπο που απεικόνιζε τις γυναίκες στους πίνακές της: δεν ήταν εύθραυστες και “διακοσμητικές”, αλλά δυναμικές και με προσωπικότητα. Ο πιο γνωστός πίνακάς της είναι “Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει Ολοφέρνη”, θέμα της Παλαιάς Διαθήκης . Η περιπέτεια που είχε με τον βιασμό της κάνει πολλούς μελετητές και εκπροσώπους τυο φεμινισμού να θεωρούν ότι μέσα από τα έργα της απελευθέρωνε τα συναισθήματά της. Άλλοι λένε πως ίσως αντανακλούσε αυτή την ιστορία στα έργα της ως όχημα φήμης. Το σίγουρο είναι πως υπήρξε πρωτοπόρος γυναίκα καλλιτέχνις, καθώς μεταξύ των επιτευγμάτων της είναι και το γεγονός πως ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στην Accademia di Arte del Disegno στη Φλωρεντία.

Υπολογίζεται ότι η Gentileschi πέθανε το 1656, πιθανόν από την πανούκλα που αφάνισε τη Νάπολη.

Διαβλαστε εδώ ένα εκτενές άρθρο του Independent για την Gentileschi

Περισσότερα από Σαν σήμερα