MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με ελεύθερη είσοδο

Για 6η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου, που διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 16 έως 26 Ιουνίου, γίνεται ο κοινός τόπος για τη συνάντηση της ιστορίας της 7ης Τέχνης με το σήμερα.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Στην κινηματογραφική αίθουσα του ΙΜΚ συναντώνται για άλλη μία φορά η αγάπη του Μιχάλη Κακογιάννη για τις απαρχές της τέχνης που υπηρέτησε με πάθος, η καλλιτεχνική αξία αριστουργημάτων του παγκόσμιου βωβού κινηματογράφου, αλλά και οι εκατοντάδες των σινεφίλ θεατών.

Πρωταγωνιστές είναι οι Πόλεις και η Μουσική! Με γενικό τίτλο “CITY SYMPHONIES” και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Αλέξανδρου Μούζα, οι ταινίες οδηγούν τους θεατές στο Βερολίνο του 1927, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο, τη Νίκαια, κ.α., με ξεναγούς και συνοδοιπόρους πρωτότυπες, κατά κύριο λόγο, μουσικές συνθέσεις 12 διαφορετικών δημιουργών.

bobos kinhmatografos 

Φέτος, επιπλέον, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015, στις 21:00, θα απολαύσουμε και συναυλία του Ergon Ensemble με Μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη. 
Συγχρόνως, στο 6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου συμμετέχουν με μουσικά έργα τους οι: Ekkert (Χρήστος Σακελλαρίδης, Κωνσταντίνος Σκουρλής), Άννα Μουζάκη, Γιώργος Γρηγοράκος, Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου, Λεωνίδας Κανάρης, Δημήτρης Μακρής, Κώστας Κοσμάς, Aνδρέας Ζαφειρόπουλος, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος

Ενώ τα μουσικά έργα ερμηνεύουν μουσικά σύνολα Ekkert, Piu Mosso Quartet, Banda del Sol, T.I.M.E (The Improvisation Modal Ensemble), και μεμονωμένοι καλλιτέχνες (συνολικά 52 ερμηνευτές).

Βωβός Κινηματογράφος, λοιπόν, από τη δεκαετία του 1920, και “CITY SYMPHONIES”, με 20 ποιητικές και πειραματικές ταινίες οι οποίες προσπαθούν να αποτυπώσουν την αύρα της κάθε πόλης, σε ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο αφιέρωμα!    Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015, στις 21:00

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Regen (1931) (14′)
Σκηνοθεσία: Joris Ivens, Mannus Franken
Η κινηματογραφική ποιητική ταινία του Γιόρις Ίβενς που καταπιάνεται με τη μεταμόρφωση μιας πόλης, του Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια μιας βροχερής μέρας. Μουσική: Hanns Eisler, Vierzehn Arten den Regen zu beschreiben, op.70 (1941), (Fourteen ways to describe Rain)

Anémic Cinéma (1926) (8′)
Σκηνοθεσία: Marcel Duchamp
Υπότιτλοι: Αγγλικοί
Η Ντανταϊστική / Υπερρεαλιστική, πειραματική ταινία του Μαρσέλ Ντυσάμπ, η οποία απεικονίζει σπειροειδείς κινούμενες εικόνες οι οποίες εναλλάσσονται με λογοπαίγνια και ευφάνταστες ρίμες στα γαλλικά. Μουσική: Γιάννης Κυριακίδης (παραγγελία ERGON- 2013)

Entr’acte (1924) (19′)
Σκηνοθεσία: René Clair
Σενάριο: Francis Picabia, René Clair
Το απόλυτο νταντά έργο της Γαλλικής πρωτοπορίας. Κάποιος σκοτώνεται, η νεκροφόρα ακολουθεί μία τρελή διαδρομή και οι γνωστοί του νεκρού την καταδιώκουν στους δρόμους του Παρισιού η οποία κάποια στιγμή σταματά στην εξοχή. Ο νεκρός βγαίνει από το φέρετρο και προκαλεί την εξαφάνιση όσων ακολουθούσαν πριν εξαφανιστεί και ο ίδιος. Μουσική: Erik Satie, Cinema: Εntr’acte symphonique du ballet Relâche pour le film de Rene Clair Entr’acte (σε νέα ενορχήστρωση ειδικά για τη συναυλία)

Un Chien Andalou (Ανδαλουσιανός Σκύλος) (1929) (17′)
Σκηνοθεσία: Luis Buňuel
Σενάριο: Luis Buňuel, Salvador Dalí
Υπότιτλοι: Αγγλικοί
Η ταινία αποτελεί ίσως το μοναδικό δείγμα τόσο καθαρής υπερρεαλιστικής έκφρασης στο χώρο της έβδομης τέχνης. Βασισμένη σε όνειρα, των Μπουνιουέλ και Νταλί, ο Ανδαλουσιανός σκύλος αποτελεί συρραφή φαινομενικά ασύνδετων, απρόσμενων και αισθητικά προκλητικών σκηνών, οι οποίες έχουν κατά καιρούς ερμηνευτεί ως αλληγορίες, συχνά υπό το πρίσμα των φροϋδικών θεωριών.
Μουσική: Αλέξανδρος Μούζας (παραγγελία ERGON-2013)
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

ERGON ENSEMBLE
Mε την υποστήριξη του Ernst von Siemens Music Foundation
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Νικόπουλος, φλάουτο Κώστας Τζέκος, κλαρινέτο Μπάμπης Ταλιαδούρος, κρουστά Στέφανος Νάσος, πιάνο
Χρήστος Σακελλαρίδης, πιάνο, Κώστας Παναγιωτίδης, βιολί Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα Δημήτρης Τραυλός, τσέλο
Νίκος Τσουκαλάς, Μπάσο Αλέξανδρος Μούζας, υπεύθυνος συνόλου

Οι ταινίες που παρουσιάζονται στη σημερινή βραδιά, θεωρούνται ταινίες-σταθμοί του βωβού κινηματογράφου και επηρέασαν καλλιτεχνικά όλη τη μετέπειτα πορεία του. Στυλιστικά κινούνται στα ασαφή όρια μεταξύ αφηρημένης τέχνης, ντανταϊσμού και σουρεαλισμού. Παράλληλα συναντάμε μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες συνεργασίες κορυφαίων καλλιτεχνών, σε ένα διάλογο κινηματογράφου, φωτογραφίας, ποίησης και μουσικής: Στο Regen τον Ivens με το Eisler, στο Entr’acte τους Francis Picabia, René Clair και Eric Satie και στο Un Chien andalou τον Salvador Dalí με τον Luis Buñuel.

Πληροφορίες: 
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Αίθουσα: Κινηματογράφος
Ώρα Έναρξης όλων των Προβολών Καθημερινά: 21.00
Είσοδος: Ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων τηλ. 2103418579 (Δευτ. -Παρ. 11.00 – 14.00)

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b