MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Μεγάλωσε και συνεχίζει, παρά τις οικονομικές δυσκολίες

Με παρακαταθήκη τα ενθουσιώδη χρόνια της εφηβείας, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εγκαινιάζει την περίοδο της ωριμότητας του μπαίνοντας στον 21ο χρόνο της ζωής του.

author-image Στέλλα Χαραμή

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που το αναγκάζουν σε σημαντικές περικοπές τόσο στη διάρκεια, τον προγραμματισμό όσο και στον προϋπολογισμό του, ο πρώτος θεσμός για τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα παραμένει στη θέση του ως μια ελληνική φωνή πολιτισμού με παγκόσμια εμβέλεια – κι ας ξεκινάει από μια περιφερειακή πόλη, στην άκρη της Πελοποννήσου.

«Είναι πιο δύσκολο να κάνεις ένα μικρότερο από ένα μεγαλύτερο φεστιβάλ, γιατί στην πρώτη περίπτωση κάθε παράσταση πρέπει να σημαίνει ένα γεγονός και η ποιότητα της να εγγράφεται μέσα μας», σημείωνε στην πρωινή παρουσίαση του φετινού προγράμματος, η «ψυχή» του και καλλιτεχνική διευθύντρια Βίκυ Μαραγκοπούλου.

Εκκινώντας από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου, με διάρκεια πλέον μιας εβδομάδας και (δυστυχώς) χωρίς να συμπεριλαμβάνει το εμβληματικό Κάστρο της Καλαμάτας στους χώρους φιλοξενίας των παραστάσεων παρά μόνο το νεότευκτο Μέγαρο Χορού, το Φεστιβάλ θέτει και φέτος ως προτεραιότητα τους σύγχρονους καλλιτέχνες. Επιπλέον, συντηρεί έντονο το στοιχείο της ελληνικής δημιουργίας ενώ στρέφεται και σε χορογράφους εκτός του δυτικού κόσμου.

1b-Carmen-Dada MasiloJohn Hogg

Τον σκελετό του κεντρικού προγραμματισμού του – που όπως κάθε χρόνο εμπλουτίζουν και παράλληλες δράσεις με δωρεάν είσοδο – συνθέτουν οι Έλληνες δημιουργοί Μέντη Μέγα σε έναν προβληματισμό γύρω από την ανάγκη μετασχηματισμού της Ελλάδας με τίτλο «Transforming Me», ο πολυμήχανος Ευριπίδης Λασκαρίδης που θα παρουσιάσει το νέο του σόλο «Relic» – μια περφόρμανς πάνω στο ακατανόητο της πραγματικότητας – και τέλος η Λίντα Καπετανέα των RootlessRoot που επαναλαμβάνει το επιτυχημένο της σόλο στο «W Memorabilia» μια σπουδή πάνω στην γυναικεία φύση με αφορμή το μύθο της Φαίδρας.

Οι ξένες παραγωγές έλκουν την καταγωγή τους από τρεις ηπείρους: Η εκρηκτική Ντάβτα Μασίλο έρχεται με το 13μελές σχήμα των χορευτών της, το Dance Factory για να ερμηνεύσει μια ανατρεπτική «Κάρμεν». Η Ουέν Τσι Σου καταφθάνει από την Ταϊβάν ως μέλος της νεότερης γενιάς χορογράφων της πατρίδας της για να παρουσιάσει την περφόρμανς «Off the map» που κινείται στο μεταίχμιο της παράδοσης και της σύγχρονης τεχνολογίας. Τέλος, το ανδρικό ντουέτο των Ιγκρό Ουρζελάϊ και Μορένο Σολίνας με έδρα την Βρετανία χορογραφούν εμπνευσμένοι από τη μουσική της Χώρας των Βάσκων και της Σαρδηνίας στο «Idiot Syncrasy».

2.Transforming me Medie Megas  Giorgos Koropoulis

Το πρόγραμμα των παράλληλων, με το φεστιβάλ εκδηλώσεων, περιλαμβάνει μια βραδιά προβολής ταινιών σε συνεργασία με το FilmHouse, τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς για μια από τις σημαντικότερες μορφές του παγκόσμιας σκηνής του χορού, την Πίνα Μπάους. Επιπλέον, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας «χωνεύει» στις δράσεις του το «Μηδέν», το ανεξάρτητο φεστιβάλ βιντεοτέχνης.

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης αγγίζει τις 400.000 ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τις 200.000 ευρώ θα καλύψει ο δήμος της Καλαμάτας. «Το φεστιβάλ είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για την Καλαμάτα. Το οικονομικό όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από τα χρήματα που διαθέτουμε για τις εκδηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση το φεστιβάλ Χορού έχει ευεργετήσει την πόλη, την έχει κάνει παγκοσμίως γνωστή» επισημαίνει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, σκοπεύοντας δε, να αξιοποιήσει την διοργάνωση ως βασικό επιχείρημα για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021.

Η δημοτική αρχή προσβλέπει και σε οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού αφού όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης στον χαιρετισμό του «το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας καταδεικνύει το πώς μια διοργάνωση αφιερωμένη σε μια τέχνη μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ευρύτερη ανάπτυξη μιας τοπικής κοινωνίας».

Off the map  Su When Chi Hsu Ping 1b

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 17/7

20:00 Wen-Chi Su, Off the Μap
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ – ΣΤΟΥΝΤΙΟ / ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ – STUDIO

22:00 Παράλληλη εκδήλωση – Προβολή στην παραλία & πάρτι

Σάββατο 18/7

20:00 Wen-Chi Su, Off the Μap
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ – ΣΤΟΥΝΤΙΟ / ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ – STUDIO

20:00 Igor and Moreno, Idiot-Syncrasy
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / KALAMATA MUNICIPAL CULTURAL CENTRE

22:00 Dada Masilo, Carmen
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ – ΚΕΝΤΡΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ / ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ – ΜΑΙΝ ΗΑLL

Κυριακή 19/7

20:00 Igor and Moreno, Idiot-Syncrasy
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / KALAMATA MUNICIPAL CULTURAL CENTRE

22:00 Dada Masilo, Carmen
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ – ΚΕΝΤΡΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ / ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ – ΜΑΙΝ ΗΑLL

Δευτέρα 20/7

22:00 Wim Wenders, Pina (2011/ 103΄)
Παράλληλη εκδήλωση-προβολή (σε συνεργασία με τη Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας)
ΚΑΦΕ ΣΙΝΕ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ

Τρίτη 21/7

22:00 Μέντη Μέγα, Transforming Me: ένα δίγλωσσο σόλο / a bilingual solo
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ – ΣΤΟΥΝΤΙΟ / ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ – STUDIO

Τετάρτη 22/7

20:00 κ.ε. παρουσίαση εργαστηρίου 360o Μαριέλας Νέστορα & προβολή ταινιών βιντεοτέχνης – σε συνεργασία με το Φεστιβάλ βιντεοτέχνης Μηδέν (ο χώρος θα ανακοινωθεί)

Πέμπτη 23/7

22:00 Ευριπίδης Λασκαρίδης, Relic
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ – ΣΤΟΥΝΤΙΟ / ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ – STUDIO

Παρασκευή 24/7

22:00 RootlessRoot, W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory)
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ – ΚΕΝΤΡΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ / ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ – ΜΑΙΝ ΗΑLL

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
16-23/7
Σεμινάριο χορού
Με τη Laida Aldaz Arrieta
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / KALAMATA MUNICIPAL STADIUM

16-22/7
Εργαστήρι χορογραφίας 360o
Με τη Μαριέλα Νέστορα (ο χώρος θα ανακοινωθεί)

Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων στο ταμείο, μέσω πιστωτικών καρτών ή ηλεκτρονικά: Πέμπτη 2.7.2015

Προπώληση:
• Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά (εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου)

• Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά
μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard)
T: 27210 21555 & 27210 21504 / Φ: 27210 21508 (τις παραπάνω ημέρες & ώρες)

• Προπώλησης εισιτηρίων ηλεκτρονικά: www.kalamatadancefestival.gr

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b