MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Επισκεφθήκαμε την έκθεση του Κώστα Πανιάρα στο Μουσείο Μπενάκη

Παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη μια ιδιαίτερη έκθεση του Κώστα Πανιάρα, ξεχωριστή από τα ζωγραφικά έργα που μας είχε συνηθίσει. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης με τίτλο Fragile είναι ότι τα έργα του παραβάλλονται μπροστά ή μέσα στις προθήκες των μόνιμων εκθεμάτων, μία σύλληψη που είχε γίνει και στο παρελθόν από τον Βλάση Κανιάρη.Από την Ειρήνη Συκά

Monopoli Team

Η έκθεση αυτή είχε σχεδιαστεί από τον Κώστα Πανιάρα ο οποίος δυστυχώς δεν πρόλαβε να την δει να πραγματοποιείται. Υλοποιήθηκε όμως με απόλυτο σεβασμό στις υποδείξεις του από την οικογένεια του και την επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Κυπραίου.

Η κεφαλή της Υγείας, το γερτό μελαγχολικό κεφάλι του 350 – 3 25 π.Χ. από την Τεγέα της Αρκαδίας, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, λειτούργησε μεν σαν αντικείμενο κάθε είδους καλλιτεχνικής και νεωτεριστικής παρέμβασης από τον Πανιάρα, συγχρόνως λειτούργησε σαν πρόσχημα για κριτική ως προς την πορεία της υγείας στην Ελλάδα, τους θεσμούς, τις εφαρμογές και τις ελλείψεις.

Γι’ αυτό και το 2014 πρότεινε στο Μουσείο Μπενάκη την έκθεση Fragile – η Εύθραυστη Υγεία και θέλησε να εκθέσει τα γλυπτά του μέσα ή δίπλα στα ρωμαϊκά ταφικά εκθέματα.

IMG 20150605 125908
Η Ελένη Κυπραίου μας ξεναγεί στην έκθεση : «Ζώντας καθημερινά την έκθεση του Πανιάρα FRAGILE στο Μουσείο Μπενάκη, διαπιστώνω ότι οι επισκέπτες αντιδρούν θετικά στην παράθεση αρχαιοτήτων και σύγχρονων έργων. Θα πρέπει να ομολογήσω πως οι μη Έλληνες επισκέπτες ”το ψάχνουν” περισσότερο.

Είναι γενναιόδωρο από πλευράς Μουσείου που to 2014 δέχτηκε την πρόταση του Πανιάρα να στηθούν οι κεφαλές Υγείας μέσα και δίπλα στις προθήκες των μόνιμων εκθεμάτων αλλά και ρηξικέλευθο από πλευράς του καλλιτέχνη να ‘συγκριθεί’ με την απόλυτη τελειότητα και ομορφιά των ρωμαϊκών γλυπτών και των πορτρέτων φαγιούμ. Ανάμεσα στην αρχαιότητα και την ύστερη ελληνιστική περίοδο ο ανατροπέας Πανιάρας τοποθετεί τις έντονα χρωματισμένες Υγείες, πλαγιασμένες, πυροβολημένες, μαγειρεμένες, ανενοχικά και θαρρετά, πιστός στην παράδοση του σουρεαλισμού και της ακύρωσης των δεδομένων στην τέχνη. Υποθέτω πως η πλήρης δικαίωση αυτής της πρότασης θα ήταν να μείνουν τα γλυπτά μόνιμα εκτεθειμένα, ενσωματωμένα στην μόνιμη συλλογή

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη έκθεση που αξίζει να δείτε.

IMG 20150605 125922 IMG 20150605 125847

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b