MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

It’s a jazz thing! Στη Σύρο!

Φουλ τζαζ μέρες έρχονται στο νησί. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό, δεν είναι απλώς τζαζ στον αέρα (που και για αυτό μόνο, δεν θα υπήρχε πρόβλημα). International Jazz Day το θέμα και γύρω από την 30η του Απρίλη (“the” day) πολλή τζαζ θα κυλήσει.Από τη Μαρία ΜαρκουλήΠηγή: Its my Blender

author-image Μαρία Μαρκουλή

Στο Παρίσι γίνονται φέτος, οι κεντρικοί εορτασμοί με all star μπάντες και γιορτινά τζαμαρίσματα, αλλά εδώ, στα μέρη μας, οι τζαζ γιορτές έχουν άλλη χάρη.

Στη Σύρο η Διεθνής Ημέρα της Τζαζ γιορτάζεται με τριήμερο φεστιβάλ 30 Απριλίου ως 2 Μαίου – με τη σφραγίδα της ‘b jazz’, που την διοργανώνει για δεύτερη χρονιά στην Ερμούπολη της Σύρου- τρήμερο φεστιβάλ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και την υποστήριξη του Δήμου της Ερμούπολης.

Στις Κυκλάδες, άλλωστε, παίζουν σταθερά πια τζαζ και blue notes και αυτοσχεδιασμοί θαλασσινοί για να δώσω και μια ωραία εικόνα. Το ωραίο εδώ βέβαια είναι πως την θαυμάσια αυτή την μουσική ιστορία οργανώνουν άνθρωποι της τζαζ, που έχουν δείξει έργο μέσα στα χρόνια και αυτό που τους κινεί είναι αγάπη τους για τη μουσική και η τρέλα τους γι αυτή μια και έτσι- και μόνο έτσι- γίνονται πράματα αληθινά.

Σύλβιος Σύρρος, Γιώργος Τρανταλίδης, Θωμάς Αλβέτης

Τις προάλλες στο Athenaeum στο Θησείο μίλησαν για όλα αυτά ο Θωμάς Αλβέρτης που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ( και πολλά επίσης έχει να πει και για τη τζαζ στην Τήνο), ο Σύλβιος Σύρρος που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διαγωνισμού -, μια και στα πλαίσια του φεστιβάλ οργανώνεται και τζαζ διαγωνισμός -και ο Γιώργος Τρανταλίδης που θα παίξει στην Σύρο με τους Trilogia (Κοντραφούρης, Σαμαράς, Τρανταλίδης/ organ/κιθάρα/τύμπανα) την πρώτη μέρα (30/4). Την ίδια μέρα παίζουν και οι Andreas Polyzogopoulos Quartet (Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Κωστής Χριστοδούλου, Αντώνης Μαράτος, Αλέξανδρος -Δράκος Κτιστάκης) στο αίθριο του Δημαρχείου Ερμούπολης.

Την 1η Μαϊου, οι Miranda Verouli & Desafinados στο Όνειρο Bar Restaurant και την επομένη 2/5 swing στο πρόγραμμα με τους εξαιρετικά ‘σουϊνγκάτους’ Lindy Hop Athens με την Μαριάντζελα στα πικάπ, στο Ελιά Bar Restaurant.

Μέσα στο jazz κλίμα και στα πλαίσια του Φεστιβάλ, οργανώνεται και ο πρώτος ελληνικός διαγωνισμός τζαζ. Ο «Απόλλων» (είναι το όνομα του )- που φέτος θα έχει θέμα ‘τζαζ γκρουπ ‘και θα διεξαχθεί από τις 27/4 ως τις 4/5- ενθαρρύνει τον «συναγωνισμό» και ανοίγει ορίζοντες… ενώ, εκτός των άλλων, αναμένεται να
παιχτούν συναρπαστικές μουσικές ‘κόντρες’.

Στις 5 Μαίου θα γίνει ο τελικός και την επόμενη η απονομή του βραβείου – με συναυλία του νικητή – στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης. Με άλλα λόγια, θα ηχεί το σαξόφωνο στην Ερμούπουλη της Σύρου και θα το ακούνε στην Ψαρού της Μυκόνου και τα τύμπανα θα φτάνουν ως την Καλοταρίτισσα της Αμοργού… Καθόλου υπερβολές, στις Κυκλάδες φυσάει.

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b