MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η αλήθεια του Σωτήρη Χατζάκη για το Εθνικό

Με τον δικηγόρο του Αντώνη Βγόντζα εκ δεξιών, ο αποπεμφθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, επανέλαβε στους δημοσιογράφους την δική του εκδοχή για την απομάκρυνση του.Από τη Στέλλα Χαραμή

author-image Στέλλα Χαραμή

Την ώρα που το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωνε τη νέα διοίκηση του Εθνικού θεάτρου, στο πρόσωπο του Στάθη Λιβαθινού (και με αναπληρωτή διευθυντή τον Θοδωρή Αμπαζή), ο αποπεμφθείς καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης επέλεγε να συντηρήσει την κόντρα με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Ξυδάκη. Ύστερα από πρόσκληση του δικηγόρου του, Αντώνη Βγόντζα οργάνωνε συνέντευξη τύπου προκειμένου να επαναλάβει την πρόθεση του να κινηθεί δικαστικά σε μια προσπάθεια ακύρωσης της πρόσφατης υπουργικής απόφασης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζάκης προσφεύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας με αίτημα την ανάκληση της αποπομπής του από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού – η προσωρινή απόφαση του οποίου, σύμφωνα με τον κ. Βγόντζα, αναμένεται εντός διμήνου. Επιπλέον, ο κ. Χατζάκης θα καταφύγει στα ποινικά δικαστήρια προσωπικά εναντίον του κ. Ξυδάκη, τον οποίο κατηγορεί για ηθικό στιγματισμό και προσβολή της αξιοπρέπειας του. Στην δεύτερη περίπτωση, ο Σωτήρης Χατζάκης αξιώνει και οικονομική αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν δέχθηκε να αποκαλύψει.

Η διαδικασία αυτή ωστόσο μπλοκάρει όλες τις βασικές λειτουργίες του Εθνικού θεάτρου, θέτοντας τον οργανισμό σε ομηρία, παρότι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής διαρρηγνύει τα ιμάτια του πως ο υπουργός Νίκος Ξυδάκης είναι ο υπεύθυνος τόσο την ζημιά στον οργανισμό όσο και στον χώρο του πολιτισμού γενικότερα. «Ο κ. Ξυδάκης έχει υπερβεί τα καθήκοντα του» σημειώνε ο κ. Βγόντζας.

Παρά τις συστάσεις του δικηγόρου του να μην κάνει δηλώσεις, ο κ. Χατζάκης δεν υπάκουσε, ισχυριζόμενος πως ο υπουργός τον προπηλάκισε. Επιπλέον, επιτέθηκε προσωπικά, στο Ελληνικό Φεστιβάλ και στον σύμβουλο του κ. Ξυδάκη, Παναγιώτη Δούρο που μέχρι πρότινος εργαζόταν εκεί.

Η πλευρά Χατζάκη επέμεινε στην εκδοχή περί προστασίας προσωπικών δεδομένων που “εμποδίζουν” την διοίκηση του Εθνικού να αναρτήσει το σύνολο των συμβάσεων του οργανισμού στην «Διαύγεια» ως οφείλει ενώ αρνήθηκε τις έντονες φημολογίες των διπλών, κρυφών συμβάσεων που απολάμβαναν κάποιοι συνεργάτες του θεάτρου.

Τέλος, δήλωσε ότι η μια από από τις αιτιολογίες αποπομπής του από το Εθνικό – αυτή που σχετίζεται με την παράνομη υπέρβαση συμβάσεων του ιδίου – είναι αβάσιμη. Ο κ. Χατζάκης παραδέχεται μεν ότι υπέγραψε τρεις συμβάσεις σκηνοθεσίας, αλλά διευκρινίζει ότι στη συνέχεια υπέγραψε μια καινούργια, με την οποία ακύρωνε μια εξ αυτών και βάσει την οποίας δεν διεκδικούσε τρίτη αμοιβή.

Μέχρις ωστόσο, να αποφανθεί η Δικαιοσύνη αν οι ισχυρισμοί του είναι αληθείς, το Εθνικό θα υπολειτουργεί, χωρίς να μπορεί να προχωρήσει στον σχεδιασμό της νέας περιόδου• αιχμάλωτο στην δίνη της, χωρίς προηγούμενο, διαμάχης.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b