MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μάχη για το Όσκαρ στις αντρικές ερμηνείες

Αμερική- Αγγλία- Συμμαχία. Ο χρυσός κανόνας του Hollywood, με τους τόσους σπουδαίους Άγγλους ηθοποιούς να κάνουν καριέρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επιβεβαιώνεται και στις υποψηφιότητες των Όσκαρ Α’ αντρικού ρόλου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Τα ονόματα δύο Άγγλων και τριών Αμερικανών ηθοποιών φιγουράρουν στη λίστα των υποψηφίων για την καλύτερη πρωταγωνιστική ερμηνεία σε ταινία του 2014. 

Steve Carell- Foxcatcher

1foxcatcher-
Ένας κατ’ εξοχήν κωμικός ηθοποιός, ο Carell κέρδισε φέτος την υποψηφιότητα στα Όσκαρ για έναν δραματικό ρόλο, τον ρόλο, του John Eleuthère du Pont, ενός διαταραγμένου πλούσιου Αμερικανού, που υποστήριξε οικονομικά την ομάδα πάλης των ΗΠΑ. Τα ψυχολογικά του όμως προβλήματα τον οδήγησαν σε μια τραγική πράξη. Ο 52χρονος ηθοποιός δεν θυμίζει σε τίποτα με την εμφάνισή του στην ταινία ρόλους του σε εμπορικές ταινίες, όπως το “Crazy, Stupid, Love” (2011). Για την ακρίβεια δύσκολα τον αναγνωρίζει κανείς. Πρόκειται σχεδόν για μεταμόρφωση, σε μια πολύ δυνατή ερμηνεία.
Μέχρι στιγμής ο Carell έχει κερδίσει βραβείο υποκριτικής για την τηλεοπτική του παρουσία. Η σειρά The Office του χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού σε τηλεοπτική κωμική σειρά το 2006. Τώρα ήρθε και η υποψηφιότητα για Όσκαρ, που σίγουρα ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις μετοχές του.

Bradley Cooper-American Sniper
1 bradley cooper

Ο συνήθης ύποπτος υποψήφιος για βραβείο όσκαρ Bradley Cooper επιστρέφει φέτος με δύο υποψηφιότητες. Μία για την κατηγορία α αντρικού ρόλου και μία ακόμα, ως παραγωγός του American Sniper στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας. Είχαν προηγηθεί οι υποψηφιότητες του σαραντάρη ηθοποιού για Όσκαρ α αντρικού ρόλου στον “Οδηγό Αισιοδοξίας” (2012) και β αντρικού ρόλου στον “Οδηγό Διαπλοκής” (2013), να τον… οδηγούν στον δρόμο προς τα φετινά βραβεία. Ο Cooper στο ενεργητικό του έχει τη συμμετοχή στην μεγάλη Blockbuster τριλογία “Hangover”, αλλά και την παρουσία του στο “The Guardians of the galaxy”. Κι εκτός όλων των άλλων, έχει ψηφιστεί και ο πιο σέξι άντρας εν ζωή το 2011 από το περιοδικό People. 

Benedict Cumberbatch- Το Παιχνίδι της μίμησης
1imitation-game-2
Ο Sherlock στα Όσκαρ. Ο ηθοποιός που έδωσε την σύγχρονη εκδοχή του μεγαλειώδους ντετέκτιβ του Arthur Conan Doyle, κέρδισε μια υποψηφιότητα για τα βραβεία της Ακαδημίας για έναν διαφορετικό ρόλο. Ξανά ερμηνεύει την ιδιοφυΐα. Αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για έναν πραγματικό χαρακτήρα, τον μεγαλοφυή επιστήμονα Alan Turing, που βοήθησε ανυπολόγιστα την Αγγλία στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σπάζοντας τον κωδικό Enigma των Γερμανών. Και για την προσφορά του η πατρίδα του τον “τίμησε” με χημικό ευνουχισμό, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος! 
Τα βραβεία και οι υποψηφιότητες που έχει κερδίσει στο παρελθόν ο Cumberbatch είναι πολλά. Είναι η πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ, αλλά έχει ήδη 5 υποψηφιότητες στα Bafta, 2 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και 3 υποψηφιότητες στα Emmy (όπου έχει κερδίσει και ένα βραβείο για τον “Sherlock”). Έχει κερδίσει και θεατρικό βραβείο! Για την ερμηνεία του σε μια παράσταση για τον Φρανκενστάιν κέρδισε το βραβείο  Laurence Olivier στην κατηγορία του καλύτερου ηθοποιού το 2012.

Michael Keaton- Birdman (ή Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας)
1 birdman
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ζωή του Michael Keaton (στην πραγματικότητα Michael John Douglas) θυμίζει πολύ το ρόλο του στην ταινία Birdman, που του χάρισε την υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Ο ηθοποιός, που ερμηνεύει έναν ηθοποιό, έχει παίξει στο παρελθόν τον υπερήρωα Batman, ενώ και στην ταινία ο ρόλος του στο παρελθόν είχε παίξει τον Birdman, έναν υπερήρωα- πτηνό. Και, όπως στην ταινία, έτσι και στη ζωή ο 63χρονος Keaton κάνει το μεγάλο comeback με μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Όχι πως είχε περάσει ποτέ στην αφάνεια. Στην πραγματικότητα, αν και δεν ήταν σταρ πρώτου μεγέθους, είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων τα προηγούμενα χρόνια, καθώς θεωρείτο ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός. 

Eddie Redmayne- Η Θεωρία των Πάντων
1-eddie redmayne

O δεύτερος βρετανός της κατηγορίας είναι μόλις 33 ετών. Για την ερμηνεία του ως Stephen Hawking στην “Θεωρία των πάντων” ο Eddie Redmayne κέρδισε μεγάλη δόξα και ήδη έχει βραβευτεί στα Bafta στην κατηγορία καλύτερου πρωταγωνιστικού αντρικού ρόλου, αλλά και στις Χρυσές Σφαίρες για την καλύτερη αντρική ερμηνεία σε δραματική ταινία. Και τώρα περιμένει με αγωνία να δει αν θα τριτώσει το καλό… στα 33 του!
Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι η θεατρική παράδοση στην Αγγλία είναι πολύ μεγάλη. Κι αυτός ο βρετανός υποψήφιος έχει κερδίσει δύο βαρυσήμαντα θεατρικά βραβεία για τη συμμετοχή του σε β ρόλο στην παράσταση Red του John Logan. Το 2010, όταν το έργο παίχτηκε στην Αγγλία κέρδισε το βραβείο Olivier και στην συνέχεια, που η παράσταση μεταφέρθηκε στο Broadway βραβεύτηκε και με το αντίστοιχο βραβείο Tony. 

Μπορεί οι Αμερικανοί να είναι περισσότεροι, αλλά το φαβορί των προγνωστικών είναι Άγγλος. Ο νεότερος της πεντάδας Eddie Redmayne. Τι λέτε; Θα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά;

Εκτός από του α αντρικού ρόλου, υπάρχουν και οι υποψηφιότητες για τον β αντρικό ρόλο. Είναι οι: 

J.K. Simmons (60 ετών) στο “Χωρίς Μέτρο”

Edward Norton (45 ετών) στο “Birdman (ή Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας)”

Mark Ruffalo (47 ετών) στο “Foxcatcher”

Ethan Hawke (44 ετών) στο “Μεγαλώνοντας”

Robert Duvall (84 ετών) στο “Ο Δικαστής”.

Το φαβορί εδώ είναι ξεκάθαρο και ονομάζεται J.K. Simmons.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b