MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
24
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Επισκεφθήκαμε την Πινακοθήκη Βογιατζόγλου

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου παρουσιάζει την δουλειά τριών νέων καλλιτεχνών του Αντώνη Τσακίρη, του Βασίλη Σελιμά και του Αχχιλέα Πιστώνη, με κεντρικό θέμα τον άνθρωπο. Οι ζωγράφοι δούλεψαν ταυτόχρονα σ’ ένα βιομηχανικό χώρο που τους παραχώρησε ο Γιώργος Βογιατζόγλου δίπλα στην Πινακοθήκη, που το ονόμασαν Κτίριο 1.Απο την Ειρήνη Συκά

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, «Σπάρτη» (Μικράς Ασίας), όπως την ονόμασε, τιμής ένεκεν στον τόπο καταγωγής των γονέων του, δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Βογιατζόγλου στην Ν. Ιωνία ως προσφορά για το μέρος που γεννήθηκε, που μεγάλωσε, ως προσφορά στους ανθρώπους που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και σε όλους όσους αγαπούν την τέχνη. Από το 2013 που λειτουργεί ο χώρος έχει φιλοξενήσει ιδιαίτερες εκθέσεις με την επιμέλεια πάντα της Ελένης Κυπραίου.
e3Η ιδέα για την συγκεκριμένη έκθεση γεννήθηκε από τον Γιώργο Βογιατζόγλου θέλοντας να δημιουργήσει ένα ζωντανό εργαστήρι, στα πρότυπα του ατελιέ Καλλιθέας με τους Φασιανό – Σπεράντζα – Στεφάνου της δεκαετίας του ’50. Βρέθηκαν λοιπόν οι τρεις καλλιτέχνες ο Αντώνης Τσακίρης, ο Βασίλης Σελιμάς και ο Αχχιλέας Πιστώνης, οι οποίοι για δύο χρόνια συν-βίωσαν, συν-κατοίκησαν, συν-ζωγράφησαν ο καθένας μόνος αλλά παράλληλα σ’ έναν κοινό ανοιχτό χώρο χωρίς τοίχους και διαχωριστικά. Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η έκθεση όπου ο καθένας παρουσιάζει τα έργα που προέκυψαν αυτά τα δύο χρόνια. Το κύριο θέμα της έκθεσης είναι ο άνθρωπος.

pinakothiki_vogiatzoglouΟ Αντώνης Τσακίρης, με έντονες επιρροές από τον Picasso, ζωγραφίζει ανθρώπους, οικείους του ή όχι, που σε κοιτούν κατάματα, δεν κρύβονται. Ιδιαίτερη σημασία δίνει στον περιβάλλοντα χώρο που τα περιβάλλει δημιουργώντας σκηνικά, όχι απαραίτητα κολακευτικά με έντονα χρώματα και ρεαλισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πολυπρόσωπα σχέδια με μελάνι που θυμίζουν χαρακτικά.

Ο Βασίλης Σελιμάς, με σαφείς επιρροές από την φλαμανδική ζωγραφική, με πιο σύγχρονη ματιά βέβαια, αποδίδει οικεία του κυρίως πρόσωπα με τη δική του ματιά, όπως θα ήθελε αυτός να τα βλέπει. Τα πρόσωπα δεν σε κοιτάζουν ευθεία αλλά είναι σα να ζουν στον δικό τους κόσμο. Στα έργα του υπάρχει έντονο το υγρό στοιχείο, είτε περιορισμένο, σ’ έναν κουβά, είτε ως θάλασσα ή λίμνη, είτε ως κυματοθραύστες που υπονοούν το νερό. Κάθε έργο έχει την δική του ιστορία είναι ένα ψυχογράφημα.

e1Τα έργα του Αχχιλλέα Πιστώνη, εκτός από το ανθρωποκεντρικό στοιχείο, έχουν ως θέμα το πένθος. Το πένθος εικαστικά, όχι ως τον θάνατο αποκλειστικά αλλά ως την ψυχική κατάσταση που διακατέχει τον άνθρωπο όταν βιώνει μία απώλεια και όχι μόνο τη θλίψη. Τα έργα του είναι κατά βάση μεγάλων διαστάσεων με κυρίαρχο χρώμα το άσπρο, το φως θα έλεγα.

e2Η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Κυπραίου αναφέρει :
“… Ο Σελιμάς, ο Τσακίρης και ο Πιστώνης, προσδιόρισαν την προσωπική και εικαστική αυτονομία τους αυτόματα, στο χώρο που με τον καιρό έγινε οικείος, δικός τους που ξέφυγε από τα τελάρα κι ανέβηκε στους τοίχους αφήνοντας το προσωπικό δείγμα του καθένα τους: Χαρτιά, χαρτόνια, σχόλια, αφίσες, κομμάτια από σκηνικά, προσχέδια, το πνεύμα της Μ. να αιωρείται παντού, με προσωπικά σημειώματα, φωτογραφίες, μισοτελειωμένα έργα, βιβλία τέχνης, ο Βασίλης. Αφίσες από παλαιότερες εκθέσεις του, την αυτοπροσωπογραφία του εφήμερα σχεδιασμένη στον τοίχο, ο Αντώνης….. Σχεδόν τίποτα ο Αχιλλέας. Με τον καιρό ζωγράφισε στο πάτωμα μια γιγαντιαία κατσαρίδα, μέρος κάποιας μελλοντικής εγκατάστασης ….”

Είναι μια έκθεση που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί διακρίνουμε την διεισδυτική ματιά τριών νέων ζωγράφων που αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα παράλληλα, ο καθένας με τα δικά του βιώματα και επιρροές, με την δική του τεχνοτροπία, δουλεύοντας παράλληλα, μαζί στον ίδιο χώρο, άρα αναπόφευκτα επηρεάζοντας σε ένα βαθμό ο ένας τον άλλο με τον τρόπο του. Είναι μια έκθεση που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

e5Πινακοθήκη Βογιατζόγλου – Κτίριο 1 (Αντώνης Τσακίρης, Βασίλης Σελιμάς, Αχχιλέας Πιστώνης)

Διάρκεια έκθεσης 5 Φεβρουαρίου – 4 Απριλίου 2015
Ώρες λειτουργίας : Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11:00-19:00 – Σάββατο 11:00-15:00

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Δήμος Αθηναίων: Άνοιξαν οι εγγραφές για τα Προγράμματα Δημιουργικής Μάθησης του ΟΠΑΝΔΑ
Εικαστικά
Τα Ημερολόγια: Συνεχίζεται στο Ναύπλιο η μεγάλη έκθεση για τον Χρήστο Μποκόρο
Εικαστικά
Νέα δωρεά από τον NEON: Εγκατάσταση της Μαρίας Λοϊζίδου στον αρχαιολογικό χώρο Κεραμεικού
Εικαστικά
clinamen: Η viral εγκατάσταση του Céleste Boursier-Mougenot ταξιδεύει στην Αθήνα
Εικαστικά
Cycladic Talk: Η Catherine McCormack ξετυλίγει το αρχέτυπο της «Αφροδίτης» με αφορμή τον Jeff Koons
Εικαστικά
1ο Συμπόσιο Γλυπτικής Χανίων: Η τέχνη γεννιέται σε δημόσια θέα
Εικαστικά
Έκθεση αφιερωμένη στη διαδρομή του Platforms Project στον «Λόφο» της Κυψέλης
Art & Culture
Πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες "κατοικούν" στις Καμπόνες της Νάξου
Εικαστικά
Νέα, μεγάλη δωρεά της Συλλογής Δασκαλόπουλου προς 4 μουσεία της Ελλάδας και της Σκωτίας
Εικαστικά
Τέχνη για το εδώ και τώρα: 46 καλλιτέχνες από 10 χώρες ενώνουν τις φωνές τους σε μια ελληνική γκαλερί
Εικαστικά
11 Έλληνες καλλιτέχνες σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις, με τη στήριξη του ΕΜΣΤ
Εικαστικά
PCAI x British Council: Οι Black Female in Architecture στο φετινό Tilos Artist Residency