MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ταινία “50 Αποχρώσεις του Γκρι”: Σκληρά σεξουαλική, αλλά όχι “ακατάλληλη”!

Δεν κρίθηκε τελικά ακατάλληλη για ανηλίκους η μεταφορά των “50 Αποχρώσεων του Γκρι” στον κινηματογράφο. Η επιτροπή λογοκρισίας του αμερικανικού κινηματογράφου, η περίφημη MPAA, αν και έκρινε πως η ταινία έχει ισχυρό σεξουαλικό περιεχόμενο, δεν έδωσε τον χαρακτηρισμό NC-17, που θα την έκανε ακατάλληλη για ανηλίκους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Αντίθετα, η επιτροπή επέλεξε για την ταινία τον χαρακτηρισμό R. Αυτός έχει ως συνέπεια ότι οι ανήλικοι έφηβοι κάτω των 17 μπορούν να δουν την ταινία με τη συνοδεία κάποιου γονέα ή κηδεμόνα.

Οι σαδομαζοχιστικές ερωτικές σκηνές φαίνεται δεν φάνηκαν αρκετά  σκληρές στην κριτική επιτροπή, ώστε να απαγορεύσει την πρόσβαση στους κάτω των 18 . Ο χαρακτηρισμός R, αντί του αναμενόμενου NC-17 ((που θα σήμαινε ότι οποιοσδήποτε από 17 και κάτω θα απαγορευόταν να δει την ταινία) είναι μια επιτυχία για το marketing της ταινίας, καθώς ενισχύεται ο mainstream χαρακτήρας της και διευρύνεται το εν δυνάμει κοινό της. Άλλωστε, σίγουρα οι έφηβοι θα θέλουν να δουν την κινηματογραφική εκδοχή του σούπερ πετυχημένου μυθιστορήματος της E.L. James. Και ξέρουμε ότι οι έφηβοι συχνά αναδεικνύουν σε blockbusters ταινίες που βασίζονται σε πετυχημένα μυθιστορήματα (πχ “Hunger Games” ή “Twilight”).

Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί (ενήλικοι) φαν των “50 Αποχρώσεων…” ίσως να νιώθουν μια ανασφάλεια, για το κατά πόσον η ταινία είναι τόσο αποκαλυπτική και “σαδομαζό”, όσο και το βιβλίο. Σύμφωνα, πάντως, με την MPAA, η ταινία της Sam Taylor-Johnson περιέχει “σκληρό σεξουαλικό περιεχόμενο, συμπεραμβανομένων διαλόγων, ασυνήθιστων συμπεριφορές και αποκαλυπτικού γυμνού”. Ωστόσο, όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για τον χαρακτηρισμό “Ακατάλληλη για ανηλίκους” για την ταινία, που θα κάνει πρεμιέρα  στην Ελλάδα στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο Jamie Dornan, που παίζει τον Christian Grey, έχει παραδεχτεί πως επισκέφτηκε σεξουαλικά υπόγεια στην έρευνά του για την ταινία. Ωστόσο, πολλοί κριτικοί που είδαν υλικό από την ταινία, έχουν υπαινιχθεί ότι η ταινία είανι περισσότερο ρομαντική, παρά σεξουαλική. O ίδιος ο Dornan σε συνεντευξή του στην εφημερίδα Guardian τόνισε ότι η ταινία απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ κοινό και δεν θέλουν να αποκλείσουν κανέναν με ένα περιεχόμενο πολύ προκλητικό. Κι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Υπάρχουν συμβόλαια, τα οποία λένε ότι οι θεατές δεν θα δουν… το όργανό μου”.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b