MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Ακαταμάχητοι”, τολμηροί και ακαταπόνητοι, σιωπούν, σώζουν και κατακτούν

Δύο παλικάρια, με όμορφη κοψιά και περήφανη κορμοστασιά, που είναι να τα θαυμάζει κανείς και μια τρισχαριτωμένη μικροκαμωμένη νεαρή κυρία κάθε Τετάρτη και Πέμπτη πατούν με πεποίθηση και ρυθμό το σανίδι του θεάτρου «Επί Κολωνώ». Τρία πλάσματα ανυπόφορα γοητευτικά που στροβιλίζονται σαν αμέτρητες κλωστές γύρω από το αδράχτι. Τολμηροί, ατίθασοι και σπινθηροβόλοι μοιάζουν με τον άνεμο που διασχίζει πεδιάδες και οροσειρές. Με εκατοντάδες άλματα και χορευτικές κινήσεις θέτουν σε κίνηση τους ανεμοδείκτες της διασκέδασης.Από την Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΠηγή: www.catisart.gr

Monopoli Team

Όλα ξεκίνησαν στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όταν ο δάσκαλός τους και σκηνοθέτης τους Δημήτρης Δεγαΐτης άρχισε να τους διδάσκει αυτοσχεδιασμούς που παρέπεμπαν σε τρέιλερ b-movie ταινίας δράσης. Κρατώντας αυτή την ιδέα και έχοντας αυτή την εκπαίδευση, έφτιαξαν έναν καμβά, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ευρύτερη θεματολογία ταινιών και σειρών δράσης όσο και κάποια επεισόδια που ήθελαν να παραστήσουν με σωματικό αυτοσχεδιασμό, όπως μία σκηνή καταδίωξης με μοτοσικλέτες. Αυτό που προέκυψε είναι μια απίστευτη δυνατότητα του να δημιουργούν τα πάντα από το τίποτα, με μόνο όπλο το σώμα και τη φαντασία. Γεννήθηκαν ως εκ τούτου «Οι Ακαταμάχητοι Λεβέντες – Η τελική αναμέτρηση, μέρος Α‘», μια ομάδα ηρώων που είναι κάτι ανάμεσα στον Σούπερμαν και τους «Άγγελους του Τσάρλι». Δυναμικοί και ακατανίκητοι, οι ήρωες αυτοί σπεύδουν να προστατεύσουν τη φανταστική πόλη Μπόχαμ Σίτι από τα συνδικάτα του εγκλήματος και συγκεκριμένα από το φοβερό αρχηγό τους, Δρ. Κακούργο.

akatamaxitoi
Τα μόνα που κυριαρχούν στην παράσταση είναι η ανάσα τους, ο χτύπος της καρδιάς και οι κινήσεις τους. Αξιοποιώντας το σωματικό αυτοσχεδιασμό και την παντομίμα μέσα από την τεχνική του Μαρσέλ Μαρσό και έχοντας ένα πλατύ φάσμα επιρροών, τόσο από τις ταινίες του Τσάπλιν όσο και από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, οι καλλιτέχνες αυτοί ζωντανεύουν μέσα από την απόλυτη απλότητα -χωρίς σκηνικά και κοστούμια- έναν κόμικ κόσμο περιπέτειας και δράσης. Στα σημεία που παρουσιάζεται επιτακτικά η ανάγκη για λόγο, αρθρώνεται ένας λόγος ελλειπτικός και μιμητικός που εξυπηρετεί άριστα τις ανάγκες της παράστασης.

Με όπλο όμως κυρίως τη σιωπή τους, ανοίγουν έναν αέναο διάλογο με το θεατή, που δεν εξαντλείται σε μια θεατρική αίθουσα. Ο Αλέξανδρος, ο Αυγουστίνος και η Μαρίνα μεταμορφώνονται επί σκηνής στον Μπλε Κορμοράνο (γαλάζιο χρώμα, φυσικά), στο Αγέρωχο Πάντα (κόκκινο χρώμα) και στην Ατσάλινη Πεταλούδα (κίτρινο χρώμα). Βασιζόμενοι σε μια γραμματική από χειρονομίες, η οποία φτάνει στο κοινό γεμάτη από σιωπές, αποδίδουν τις εικόνες τους με οικονομία έκφρασης και αμεσότητα. Τα μαγνητικά τους κύματα κατορθώνουν αυτό που επιδίωκαν εξαρχής, να εξιχνιάσουν τη μαεστρία και το ύφος της τέχνης. Ακόμα κι αν είσαι ένας ακαταμάχητος υπερ-ήρωας, χρειάζεται λεβεντιά και σχέδιο για να σώσεις μιαν ολόκληρη πόλη. Κυρίως όταν αυτή η πόλη είναι η Μπόχαμ Σίτι!

Οι τρεις τους όμως τα καταφέρνουν με ανίκητο όπλο τους την αφηγηματική οικονομία και το ρυθμό, δηλαδή την εναλλαγή δυναμικών και πιο στατικών σκηνών. Αποτελώντας ένα ερέθισμα για τη φαντασία μας και τη φαντασία τους, η τέχνη με την οποία καταπιάνονται επιβεβαιώνει πέρα από τα συναισθήματα και το χιούμορ, την ποιητική διάσταση και υπόσταση του θεάτρου. Η καλλιτεχνική ομάδα επίPlay έβγαλε τη δυνατή κραυγή που αντηχεί βαθιά μέσα της και την έντυσε με κίνηση και σιωπή. Το κωμικό και η χρησιμοποίηση της οπτικής μνήμης απελευθερώνουν το μυστήριο. Οι μεταμορφώσεις τους, πειθαρχικές και απελευθερωτικές, βρίσκονται στην καρδιά της δραματουργίας. Είναι η ουσία του θεάτρου.

akatanaxitoi1

Η ομάδα επίPlay, που το καλοκαίρι ζωντάνεψε την περιπέτειά της στο Φεστιβάλ Off Off Athens 2014 πρώτα και κατόπιν στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, παρασύροντας το κοινό σε μιαν ανεπανάληπτη θεατρική εμπειρία, δημιουργεί μια δική της γλώσσα θεατρικής έκφρασης, μέσω του σωματικού αυτοσχεδιασμού. H πρωτότυπη μουσική (Νίκος Τσέκος), ως «τέταρτος περφόρμερ», με έντονο άρωμα από ρετρό χολιγουντιανές ταινίες δράσης και σειρές των αρχών της τηλεόρασης, τα λιτά έξυπνα κοστούμια (Luca Casanova), τα αντικείμενα της καθημερινότητας που χρησιμοποιούνται, η ένταση, ο ιδρωμένος αγώνας των ηθοποιών, η θεατρική σύλληψη του σκηνοθέτη, δίνουν τον τόνο σε μια άσκηση συγχρονισμού, που μας προσανατολίζει προς την κοινωνική σάτιρα, τον ονειρικό μύθο, τον συμβολισμό και τον σουρεαλισμό.

Οι Αλέξανδρος Πέρρος, Μαρίνα Κουτρούμπα, Αυγουστίνος Κούμουλος, ηθοποιοί, μίμοι, χορευτές, καλλιτέχνες με όλη τη σημασία της λέξης, ακατάβλητοι, ακαταπόνητοι, ακαταγώνιστοι και ουχί ακατάδεκτοι και ακατάληπτοι, ξεδίπλωσαν τις περιπέτειές τους επί σκηνής και μας κατέκτησαν ολοκληρωτικά. Τώρα πια δεν μένει παρά να περιμένουμε το β’ μέρος της “Τελικής Αναμέτρησης”.

*Οι «Ακαταμάχητοι Λεβέντες», έως τις 11 Δεκεμβρίου 2014, εμφανίζονται σε αυτή την αυτοσχεδιαστική διήγηση, πραγματική υπερπαραγωγή, που αληθινά κάνει την πόλη να παραμιλάει… Το μυστικό τους σχέδιο: επτασφράγιστο και δεν θα τους πάρετε κουβέντα. Επειδή οι συγκεκριμένοι ήρωες, σ’ αυτή τη μεγάλη περιπέτεια του μυαλού, ακολούθησαν άγνωστες διαδρομές, που ξεκινούν από σκοτεινές αίθουσες του βωβού κινηματογράφου, «κρύφτηκαν» χωρίς να βγάλουν τσιμουδιά στο χώρο των κινουμένων σχεδίων, ζωντάνεψαν τις ιδέες τους με το σώμα τους και την τεχνική της παντομίμας, για να γίνουν τελικά ένα με την πόλη και το κοινό, σε ένα live action movie χωρίς προηγούμενο. Γιατί οι επίPlay -body and soul επί το έργον- συνεχίζουν να «παίζουν» και μετά το τέλος της παράστασης, προσφέροντας επί-pleon ζωντανό θέαμα, σε μια απρόβλεπτη online περιπέτεια, ένα web event και ένα live street event, όπου ο μόνος κερδισμένος είναι ο θεατής.

*Μέχρι την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου “Επί Κολωνώ”. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μια έκτακτη παράσταση το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στις 15:00.

Συντελεστές
Σύλληψη: ομάδα επίPlay
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Κοστούμια: Luca Casanova
Παίζουν οι: Αλέξανδρος Πέρρος, Μαρίνα Κουτρούμπα, Αυγουστίνος Κούμουλος

Πληροφορίες
«Οι Ακαταμάχητοι Λεβέντες –
Η Τελική Αναμέτρηση, Μέρος Α’»
Aπό την ομάδα επiPlay
Τετάρτη στις 9:15 μ.μ. και Πέμπτη στις 7:15 μ.μ.
Τηλέφωνο: 210 5138067, φαξ: 210 5146169
Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα/ Στάση Μεταξουργείο
www.epikolono.gr

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b