MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Ελ Γκρέκο τιμάται στην Αθήνα: όλες οι εκδηλώσεις με αφορμή το έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του El Greco, το 2014 αποφασίστηκε να κηρυχθεί έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Στη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις στη γενέτειρα πατρίδα του την Κρήτη. Η τιμητική αυτή διάκριση συνεχίζεται με μια σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων στην Αθήνα.Aπό την Ειρήνη Συκά

Monopoli Team

Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκινoύν τον Νοέμβριο 2014 και θα διαρκέσουν έως τον Μάρτιο 2015. Στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου παρουσιάζεται η έκθεση «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο», ενώ στο Κτίριο της Οδού Πειραιώς ξεκινάει από τις 21 Νοεμβρίου η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», καθώς και το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ο Γκρέκο απ’ την Κρήτη στη Βενετία, στη Ρώμη, στο Τολέδο».

IMG 20141120 212017Στόχος της πρώτης έκθεσης«Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» είναι να γίνουν γνωστοί και να τιμηθούν οι διανοούμενοι, συλλέκτες και παραγγελιοδότες που αποτελούσαν τον προσωπικό κύκλο του Γκρέκο στο Τολέδο, τον ενέπνευσαν και τον στήριξαν σε όλη τη φάση της δημιουργικής του ζωής αφού ο Κρητικός ζωγράφος έζησε 37 ολόκληρα χρόνια στην Ισπανική πόλη, σε μεγάλο βαθμό πετυχημένος επαγγελματικά αλλά πνευματικά σχετικά απομονωμένος. Η έκθεση περιλαμβάνει δύο από τις σημαντικότερες προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης.

IMG 20141120 212101Στις 20 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» παρουσία της Βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφία. Η έκθεση αυτή επικεντρώνεται σε δύο πίνακες του Γκρέκο που εκτίθενται μόνιμα στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στο Ηράκλειο. Πρόκειται για τη «Βάπτιση του Χριστού», που ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου, και την «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά». Στην έκθεση παρουσιάζονται ο καρδινάλιος Alessandro Farnese, ο βιβλιοθηκάριός του Fulvio Orsini, καθώς και ο μικρογράφος Giulio Clovio. Με τη βοήθεια ζωγραφικών έργων, χαρακτικών και χειρογράφων ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη του φιλόδοξου και υπερήφανου ζωγράφου από την Κρήτη στα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα της μετα-αναγεννησιακής Ιταλίας.

GRECO2
Επίσης παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα έργα «Η Προσκύνηση των ποιμένων» από το Agnes Etherington Art Center (Kingston, Καναδάς), «Η Προσωπογραφία του Giulio Clovio» της Sofonisba Anguissola που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή του εξωτερικού (Ρώμη), μια «Προσωπογραφία του Fulvio Orsini», αγνώστου καλλιτέχνη, από τις συλλογές του Μουσείου Uffizi, καθώς και ο πίνακας του Γκρέκο «Παιδί που φυσάει ένα αναμμένο δαυλί» από το Museo Nazionale di Capodimonte της Νάπολης.
gre2

Τέλος το Μουσείο Μπενάκη, διοργανώνει τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «El Greco from Crete, to Venice, to Rome, to Toledo», με τη συμμετοχή 22 επιστημόνων από όλο τον κόσμο, ειδικών στο έργο του Θεοτοκόπουλου. Η ευρεία θεματική και η έμφαση που θα δοθεί στον πίνακα του Λαοκόωντα, όπως επίσης και το επίπεδο τόσο των επιστημονικών ανακοινώσεων όσο και των δύο κεντρικών ομιλιών που έχουν προγραμματιστεί, καθιστούν το συνέδριο ένα πραγματικό γεγονός για όσους ενδιαφέρονται για τον καλλιτέχνη ή ευρύτερα για την ευρωπαϊκή ζωγραφική του 16ου αιώνα.

all
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα παρουσιάσει την έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco». Η έκθεση αυτή εστιάζει στην επίδραση που άσκησαν το κοινωνικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον της Κρήτης στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του καλλιτέχνη. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες, που καλύπτουν χρονικά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και γεωγραφικά την περιοχή της Κρήτης και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γίνεται ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο του Θεοτοκόπουλου. Παρουσιάζεται ο πίνακας«Η Ταφή του Χριστού» της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας. Το έργο θα πλαισιωθεί από δύο Πιετά (Θρήνος) του El Greco, η μία ανήκει στη συλλογή της Hispanic Society of America και η άλλη σε ιδιωτική συλλογή. Και τα δύο έργα θα εκτεθούν ψηφιακά σε φυσικό σχεδόν μέγεθος.

iwanEna Αίθουσα Τέχνης
Στην Ena Αίθουσα Τέχνης παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αναφορά στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο», αποτελώντας φόρο τιμής στον πολύ σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη. Πρόκειται για πρωτότυπα νέα έργα, από σύγχρονους ζωγράφους που, εξερευνώντας την τέχνη και την τεχνική του, την πάνε ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας δεσμούς με το σήμερα. Πρόκειται για αξιόλογα έργα των Αντώνη Κοσμαδάκη, Ειρήνης Βογιατζή, Θανάση Ραχούτη, Νίκου Σίσκου, Γιώργου Καρακάσογλου, Γιώργου Καβούνη, Βιβής Παπαδημητρίου και άλλους, οι οποίοι με αφορμή το έργο του Θεοτοκόπουλου παρουσιάζουν μία εικόνα των σύγχρονων τάσεων στη ζωγραφική.

Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα δυστυχώς δεν επιτρέπει μεγαλόπρεπες εκθέσεις με πληθώρα έργων, όμως δεδομένων των συνθηκών, οι εκθέσεις που διοργανώνονται είναι καλοστημένες και συνεπείς ως προς το έργο και την λαμπρότητα του μεγάλου αυτού ζωγράφου.

 
 

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b