MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Boardwalk Empire – TV at its best !

Aκόμη μια σειρά με γκάνγκστερ στην Ποταπαγόρευση; Το είχα πει και το παραδέχομαι. Πριν ακόμη δω εμπλεκόμενους, Martin Scorsese, Steve Buscemi. Ο one and only Buscemi, μοναδικός Νάκι Τόμσον. Μετά από… κύκλους και … το φινάλε και Boardwalk Empire αφοσίωσης, χωρίς συζήτηση αλλά αν με ρωτάτε, μια από τις καλύτερες σειρές της τηλεόρασης. Άλλη τηλεόραση, σκέτη τέχνη.-Να βάλω ένα ουϊσκι και να συνεχίσω.Aπό τη Μαρία ΜαρκουλήΠηγή: Its my Blender

author-image Μαρία Μαρκουλή

Βang bang και χαρακτήρες,δολοπλοκίες, μάσες, μίζες, αλκοόλ,κλαμπ, πληρωμένα συμβόλαια, μελετημένες δολοφονίες, εγκλήματα πάθους, συμφωνίες κυρίων-ποιος μένει, ποιος φεύγει, ποιος μοιράζει την τράπουλα, ποιος την ξαναμοιράζει-διπλές ταυτότητες και μηχανοραφίες, πληρωμένοι έρωτες, παρανοϊκοί και εξουσιομανείς, δολοπλόκοι, μερικοί απλά άτυχοι και γύρω τους ο χορός των γκάνγκστερ από το Ατλάντικ Σίτι, του Νάκι το βασίλειο, ως τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο με τον Αλ Καπόνε, τον Λάκι Λουτσιάνο, τον Μέγιερ Λάνσκι και άλλους πολλούς να οδηγούν τα βήματα.

Ένα βήμα μπροστά, ή όπου χρειαζόταν πίσω, ή μερικές φορές στην άκρη, ο Νάκι Τόμσον, εξέχουσα προσωπικότητα του Ατλάντικ Σίτι και βαρώνος του εγκλήματος «ζωντανεύει» από τον Steve Buscemi σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες στα χρονικά της τηλεόρασης. Ο Τόνι Σοπράνο θα χειροκροτούσε. Ο Τόνι Μοντάνα θα έριχνε στον αέρα για πάρτη του.

Όλοι και όλα ως την τελευταία τους λεπτομέρεια συνωμοτούν για σε ένα γκανγκστερικό saga υψηλής αισθητικής. Ο Νάκι Τόμσον μυρίζεται τα κέρδη, την επόμενη κίνηση, φίλους και εχθρούς σε ένα έδαφος ασταθές σαν την άμμο του στην παραλία του Ατλάντικ, όπου, στην αρχή κάθε επεισοδίου κουστουμαρισμένος και στην τρίχα βρέχει τα μοκασίνια του σενιάροντας το γαρύφαλλο-σήμα κατατεθέν-στο πέτο ενώ η θάλασσα ξεβράζει λαθραία μπουκάλια.

Το φινάλε της σειράς έχει «πειραγμένη» αυτή την αρχή. Βλέπουμε τον Νάκι να πετάει τα ρούχα του, το Νάκι Τόμσον γυμνό να κολυμπάει στην θάλασσα και ανοίγεται στον Ωκεανό. Πριν ο Νάκι πέσει νεκρός από σφαίρες στο τέλος σε ένα γεωμετρικά δομημένο φινάλε (κι αφού βλέπει το μέλλον σε μια εμβόλιμη Lynch-ική σκηνή κι απορεί σαν να μην καταλαβαίνει τι έρχεται), το Boardwalk έχει ‘κλείσει’ μαεστρικά ανοιχτούς λογαριασμούς και πληρώσει παλιές μεγάλες αμαρτίες.

Ο Καπόνε αγκαλιάζει το γιο του και ετοιμάζεται να μπει στη φυλακή για τα φορολογικά του, παραδέχεται την ήττα του,ανεβαίνοντας τα σκαλιά του δικαστηρίου με εκείνο το νεύμα στον διώκτη του… οικονομικού του εγκλήματος, ενώ οι υπόλοιποι της παρέας, οργανώνουν την επόμενη μέρα των «καλών παιδιών» με συντροφική ευδαιμονία.

Σε όλα αυτά μέσα, πράκτορας ειδικής αποστολής–η μουσική. Το Boardwalk Empire αναπνέει από την αύρα της θάλασσας του Atlantic City και από τις μουσικές του.Τζαζ από τα 20s και τα 30s κλασικά και διαχρονικά, θησαυροί εποχής, φοβερά κομμάτια σε εκτελέσεις από καλλιτέχνες όπως ο Elvis Costello, η Norah Jones, η Patti Smith, o Rufus Wainwright,o Matt Berninger από τους National, δίπλα στην house band του Boardwalk Empire των Vince Giordano & the Nighthawks, με το χαρακτηριστικό σήμα της σειρά από τους «ψυχεδελικούς» The Brian Jonestown Massacre. Η Τρίτη συλλογή (Vol. 3) μόλις κυκλοφόρησε. Aν μη τι άλλο, το οργανωμένο έγκλημα εκείνες τις εποχές είχε στιλ και μια κάποια αισθητική. Σήμερα έχουν μείνει τα κοστούμια, και αυτά κακοραμμένα γύρω από τα τραπέζια των κέντρων αποφάσεων.

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b