MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δωρεάν εκδηλώσεις στα Μουσεία για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την διεθνή γιορτή που φέτος έχει θέμα «Τα Πρόσωπα του Χρόνου», τα μουσεία της Αθήνας διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις λόγου και μουσικής, για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, συνδυάζοντας τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη διασκέδαση.Στη χώρα μας, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζονται κάθε χρόνο το τελευταίο Παρασκευοσαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Μουσείο Ακρόπολης
Στο πλαίσιο των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, το Μουσείο Ακρόπολης θα παρουσιάσει την περίφημη προτομή του Αριστοτέλη που ανακαλύφθηκε το 2005 στις ανασκαφές του οικοπέδου του. Με αφετηρία το σημαντικό αυτό έργο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν σε παρουσιάσεις-συζητήσεις για τα αρχαία πρόσωπα του Μουσείου. Παράλληλα, τις ημέρες αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι τακτικές παρουσιάσεις για τα αριστουργήματα του Μουσείου και τα χρώματα των αρχαϊκών αγαλμάτων. Info: εδώ.

ethnikoΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με διάφορες εκδηλώσεις. Διάθεση εκπαιδευτικού οδηγού με τίτλο «Αναζητώντας διαφορετικά πρόσωπα του χρόνου», ο οποίος θα βοηθάει τους επισκέπτες να περιηγηθούν στο μουσείο, δρώμενο αρχαιοελληνικού λόγου με τίτλο «Ποικιλόμυθε Χρόνε – Γενεαλογίες και άλλοι Μύθοι» από το Θεάτρο ΟΨ στο αίθριο του Μουσείου, μουσική εκδήλωση με τίτλο «Μουσικό Ταξίδι στον Χρόνο» στην αίθουσα του Βωμού, με έργα των Bach, Händel, Schumann, Brahms, Saint-Saëns, Albeniz, είναι όλα όσα προσφέρει στους επισκέπτες του. Σε ότι αφορά στα παιδιά διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χρόνος, Μύθος και Επιστήμη» αλλά και διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού (με τη βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου Α4) σε εκθέματα του Μουσείου που σχετίζονται με τα διαφορετικά πρόσωπα του χρόνου. Info: εδώ.


Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Στις 26 και 28 Σεπτεμβρίου, το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει θεματική διαδρομή «Αιώνας και Καιρός: στιγμές από το Χρονικό του Χρόνου» για μικρούς και μεγάλους που αναδεικνύει τις μεσαιωνικές αντιλήψεις για τον Χρόνο και τις μεταβολές της στη νεότερη εποχή. Info: Βασ. Σοφίας 22, τηλ. 213 213 9507.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο128812
Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για το 2014 έχει το γενικό τίτλο «Τα πρόσωπα του χρόνου» και υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πριν, τώρα, μετά…» για παιδιά Α΄- ΣΤ΄Δημοτικού & ώρες 12:00 – 13:00. Πώς ορίζεται ο χρόνος; Πόσοι διαφορετικοί χρόνοι υπάρχουν; Τι είναι ο αντικειμενικός χρόνος; Πώς τον ορίζουμε; Υπάρχει υποκειμενικός χρόνος; Τα παιδιά απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα και με διασκεδαστικό τρόπο παίζουν με τη δύσκολη έννοια του χρόνου με οδηγό μύθους, αντικείμενα των συλλογών του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και αντίπαλο… το χρόνο! Το θέμα του χρόνου είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Ο χρόνος μπορεί να είναι υποκειμενικός, αντικειμενικός αλλά πάντοτε μεταβλητός. Τα παιδιά μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ερευνήσουν μύθους που αφορούν στο χρόνο, θα ανακαλύψουν τις διαφορές και ομοιότητες του αντικειμενικού και υποκειμενικού χρόνου, με τη χρήση των συλλογών του Μουσείου και θα αντιληφθούν τον κύκλο ζωής των ανθρώπων. Info: Κυδαθηναίων 14 Τηλέφωνο: 2103312995. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995.

 
Νομισματικό Μουσείο
Το Νομισματικό Μουσείο γιορτάζει, διοργανώνοντας στις 27 Σεπτεμβρίου εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ταξίδι στο χρόνο με το Ευρώ» για σχολικές ομάδες με παιδιά άνω των 10 ετών, στις 28 Σεπτεμβρίου, «Ο χρόνος πάνω στο νόμισμα» για σχολικές ομάδες και για οικογένειες με παιδιά άνω των 10 ετών (ώρα 11.30 π.μ.), ενώ την Κυριακή 29 του μήνα παρουσιάζει μουσική εκδήλωση στον κήπο του Μουσείου, στις 20.00, με τον Μάριο Στρόφαλη και το Quartet-European Taxim. Info: Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 12. Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής για τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Τηλ. 210 3643774

biomhxanikoΒιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Το Βιομηχανικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της ευρωπαϊκής γιορτής, παρέχοντας για το κοινό δωρεάν είσοδο για όλους το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014. Εναρμονίζοντας το πρόγραμμά του με τη φετινή θεματική του εορτασμού που είναι «τα Πρόσωπα του Χρόνου», διοργανώνει δωρεάν δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Για τους μικρούς του φίλους, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, «Μικροί εργάτες εκπαιδεύονται», ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά από 7-11 ετών. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στο εργοστάσιο φωταερίου, να μάθουν για τη γραμμή παραγωγής και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην παραγωγή ενέργειας. Μέσα από παιχνίδια ρόλων, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τις ειδικότητες επαγγελμάτων που εργαζόντουσαν στο παλαιό εργοστάσιο φωταερίου αλλά και τις συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, για τους ενήλικες προσφέρεται θεματική ξενάγηση για το εργοστάσιο φωταερίου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού στους ανθρώπους που συνέδεσαν τη ζωή τους με την ιστορία του εργοστασίου.  Σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου του μουσείου (10.00-18.00) θα πραγματοποιούνται συνεχώς προβολές αρχειακού υλικού με θέμα τους ανθρώπους του εργοστασίου, τη γραμμή παραγωγής και τις συνθήκες εργασίας. Το αρχειακό υλικό θα εναλλάσσεται με την προβολή ανέκδοτης αρχειακής έρευνας με θέμα τα επαγγέλματα των κατοίκων της περιοχής βάσει των Οδηγών της εποχής 1900-1960, από την ομάδα των: Ευγενία Μπουρνόβα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μυρτώ Δημητροπούλου, ιστορικός – ερευνήτρια.
Info: Ώρες διεξαγωγής των δράσεων -10.00 – 18.00: Προβολές αρχειακού υλικού και έρευνας (χώρος προβολών: Νέο Υδαταέριο), -11.00 – 12.30: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Μικροί εργάτες εκπαιδεύονται». Έναρξη στο Νέο Υδαταέριο (χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων), -13.00 – 14.00: Θεματική ξενάγηση. Για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι απαραίτητες οι τηλεφωνικές κρατήσεις στο τηλ. 2103475535.

Μουσείο Ηρακλειδώνmouseio-iraklidon
Το Μουσείο Ηρακλειδών συμμετέχει στον ευρωπαικό εορτασμό με τη θεματική προσέγγιση “Ο Χρόνος στην Τέχνη και η Τέχνη του Χρόνου”. Στον ομώνυμο πεζόδρομο του Θησείου διοργανώνονται δράσεις συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους. Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στις 18.00 εικαστικό εργαστήρι ενηλίκων με τίτλο«Ιχνηλατώντας τον Χρόνο στις εικαστικές τέχνες», που θα υλοποιήσουν οι ιστορικός τέχνης και ερευνήτρια οπτικής Ανθρωπολογίας Ειρήνη Χρυσοχέρη και η σκηνοθέτης-εμψυχώτρια Μαρίνα Βίλλου. Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται εργαστήρι για παιδιά με τίτλο «Μετρώντας τον Χρόνο στην Αρχαιότητα», που απευθύνεται σε παιδιά Δ’ έως και ΣΤ’ Δημοτικού και θα υλοποιήσει η μαθηματικός Εύη Κανέλλου, στις 12.00. Info: Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ: 2103461981. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων στα παραπάνω δωρεάν εργαστήρια, θεωρείται απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

Αρχαιολογικός χώρος Μουσών (Φιλοπάππου) – Πνύκας – Μουσών
Θεματική ξενάγηση για μαθητές Α/βαθμιας (26/9, έναρξη 9:30) και το ευρύ κοινό (28/9), με τίτλο «Το μοίρασμα του Χρόνου: λατρείες της γέννησης, της ζωής και του θανάτου στον αρχαιολογικό χώρο των Λόφων», πραγματοποιείται με αφορμή τον ευρωπαϊκό εορτασμό. Παράλληλα, παρουσιάζεται παιδική θεατρική παράσταση – παντομίμα των μικρών σπηλαιολόγων με τίτλο «Ταξίδι στο παρελθόν με πυξίδα το σπήλαιο» από μαθητές του 18ου και 24ουΔημοτικού Σχολείου Κερατσινίου στις «Φυλακές Σωκράτους» (26/9, έναρξη 11:30). Επιπλέον, από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, ο πεζόδρομος Φιλοπάππου – λόφος Μουσών φιλοξενεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (26/9) και ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό (27, 28/9), με τίτλο «Πεζοδρόμου ποίησις: ο λόφος των Μουσών του Δ. Πικιώνη». Info: τηλ. 210-3226549, 3228333

 

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b