MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το “Μεφίστο” επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο

Η ιστορία της ανάδειξης ενός πρώην αριστερού ηθοποιού στο ναζιστικό καθεστώς, μέσα από την θεατρική παράσταση “Μεφίστο” θα ανέβει φέτος στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η θεατρική διασκευή της Αριάν Μνουσκίν «Μεφίστο» πάνω στο διάσημο έργο του Κλάους Μαν, σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, η οποία την περσινή σεζόν είχε ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα επαναληφθεί από τις 26 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. 
 
Το έργο-βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα- ιχνηλατεί τη σταδιοδρομία του Χέντρικ Χέφγκεν από τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, όταν, νέος αριστερός ηθοποιός, πρωταγωνιστούσε σε φημισμένο θέατρο του Αμβούργου, μέχρι τα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ, οπότε το όνομά του ταυτίστηκε με τους Ναζί. Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία δοκιμάζει τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική όλων των ηρώων μέσα από τη δίνη καταιγιστικών ιστορικών εξελίξεων.

Το μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, που γράφτηκε στο Άμστερνταμ το 1936, είναι εμπνευσμένο από τον μύθο του Φάουστ. Ο επιφανειακός φιλελευθερισμός του κεντρικού ήρωα γρήγορα δίνει τη θέση του στην ανάγκη για κολακεία και εξουσία, αφού, για να εδραιωθεί στο χώρο του, συμμαχεί με τον «διάβολο» έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος. Το έργο αποτελεί μελέτη πάνω στις σχέσεις τέχνης και πολιτικής, εξουσίας και ηθικής, εμβαθύνοντας όχι μόνο στην άνοδο του φασισμού, αλλά στις κοινωνιολογικές και πνευματικές προϋποθέσεις που έκαναν δυνατή μια τέτοια άνοδο.

Η Αριάν Μνουσκίν διασκεύασε το έργο για το θέατρο κάνοντάς το γνωστό στο ευρύ κοινό μερικά χρόνια μετά τη δικαστική απαγόρευση της κυκλοφορίας του στη Γερμανία, εξαιτίας της μήνυσης που κατέθεσε ο θετός γιος του ηθοποιού Γκούσταφ Γκρύντγκενς, ο οποίος θεωρήθηκε ότι υπήρξε το «μοντέλο» του συγγραφέα. «Η δουλειά μας στη διασκευή μας οδήγησε στο να ψάξουμε τα ‘κλειδιά’ των προσώπων του έργου, να εμπνευστούμε ή να απομακρυνθούμε από αυτά», γράφει η πρωτοπόρος σκηνοθέτιδα του «Μεφίστο». «Τα πρόσωπα του έργου έχουν, λοιπόν, τριπλή καταγωγή: είναι συγχρόνως τα πρόσωπα του μυθιστορήματος, της ιστορίας και της φαντασίας μας».

Κριτική της παράστασης “Μεφίστο”

Ημέρες και Ωρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 20.00, Κυριακή 19.00

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ

Διανομή
(με αλφαβητική σειρά)

Μαρίνα Ασλάνογλου Έρικα Μπρύκνερ
Βίκυ Βολιώτη Καρόλα Μάρτιν
Μαρία Ζορμπά Μύριαμ Γκότσαλκ
Δανάη Κατσαμένη Τραγουδίστρια – Έμελυν
Θύμιος Κούκιος Εκδότης – Γιόστινκελ
Δημήτρης Μαύρος Oττο Ούλριχ
Υβόνη Μαλτέζου Κυρία Εφόυ
Στέφανος Μουαγκιέ Γιούλιους
Άλκης Παναγιωτίδης Θεόφιλος Σάρντερ
Εκτορας Λιάτσος Λούντβιχ
Τάσος Πυργιέρης Λορέντζο
Γιούλικα Σκαφιδά Τερέζα φον Χερτσφελντ
Γιάννης Στόλλας Κνουρ
Κωνσταντίνα Τάκαλου Πάμελα φον Νίμπουρν
Χάρης Τζωρτζάκης Χανς Μίκλας
Θάνος Τοκάκης Χέντρικ Χέφγκεν
Ένκε Φεζολάρι Άλεξ
Χάρης Φραγκούλης Κλάους Μπρύκνερ
Μηνάς Χατζησάββας Τόμας Μπρύκνερ
Νίκος Ψαρράς Μάγκνους Γκότσαλκ

Πιάνο: Λήδα Μανιατάκου

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b