MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Alphaville- Το βραβευμένο με Χρυσή Άρκτο αριστούργημα του Godard σε επανέκδοση (trailer)

Το αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας του Jean-Luc Godard “Alphaville” προβάλλεται σε επανέκδοση από τις 24 Ιουλίου από τη New Star. Η ταινία είχε κερδίσει τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 1965 .

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Lemmy Caution, φτάνει στην πόλη Αλφαβίλ από τις “Έξω Χώρες”, προσποιούμενος τον δημοσιογράφο Ivan Johnson από την εφημερίδα “Figaro-Pravda”. Πρώτη του αποστολή είναι να βρει τον Henri Dickson, επίσης πράκτορα, συνάδελφο του που τα ίχνη του έχουν χαθεί τελευταία. Σύντομα τον ανακαλύπτει σε κάποιο ξεπεσμένο ξενοδοχείο, εθισμένο στο σεξ και στο ποτό και παροπλισμένο νοητικά όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός της σκοτεινής πόλης. Έτσι, μαθαίνει ότι η πόλη κυριαρχείται από τον πανούργο υπολογιστή Alpha-60 που ελέγχει ολοκληρωτικά τους κατοίκους. Για καλύτερο έλεγχο έχει χωρίσει την πόλη σε ζώνες: υπάρχει η ζώνη της Ημέρας και η ζώνη της Νύχτας, του Θερμού και αυτή του Ψυχρού. Ο κατασκευαστής του Alpha είναι ένας παρανοϊκός επιστήμονας ο Von Braun του οποίου το πορτρέτο βρίσκεται παντού (και μας θυμίζει Ναζί). Η κόρη του επιστήμονα, η Natacha Von Braun (την υποδύεται θαυμάσια η Anna Karina) αναλαμβάνει να παρακολουθήσει τον Lemmy και έτσι θα γεννηθεί ένα ειδύλλιο.

Στην Άλφαβιλ τα βιβλία απαγορεύονται. Κυκλοφορεί ένα λεξικό, η “Βίβλος”, που περιέχει τις επιτρεπόμενες λέξεις, όμως κάθε μέρα εξαφανίζεται κι από μία λέξη. Η Νατάσα δεν γνωρίζει τις λέξεις “αγάπη” και “τρυφερότητα” αφού έχουν αφαιρεθεί από το λεξικό. Έχει όμως μαζί της ένα βιβλίο του Πωλ Ελυάρ, και τελικά αυτό θα βοηθήσει τον Λέμυ να νικήσει το κομπιούτερ. Ο ήρωας τελικά νικάει με τη δύναμη της ποίησης.

Ουτοπική, ατμοσφαιρική σάτιρα στο πνεύμα της δεκαετίας των νεανικών εξεγέρσεων και της ποπ κουλτούρας.Tο καλύτερο και αξεπέραστο ως σήμερα δείγμα ταινίας επιστημονικής φαντασίας με ρεαλιστικά σκηνικά.

Σκηνοθεσία: Jean-Luc Godard
Σενάριο: Jean-Luc Godard (βασισμένο στο ποίημα του Paul Eluard “Capitale de la douleur”)
Παραγωγή: Αndre Michelin
Φωτογραφία: Raoul Coutard
Μουσική: Paul Misraki
Με τους: Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff, Henri Dickson, Valérie Boisgel, Jean-Louis Comolli, Michel Delahaye, Jean-André Fieschi, Christa Lang.

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Heated Rivalry: Η σειρά που κατακτά τα social media ανοίγει ξανά μια σημαντική συζήτηση
Cine News
“Singapoore Sling”: Παρουσίαση βιβλίου και ταινίας στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας
Cine News
Το Live Cinema Performance επιστρέφει στο Newman Cinema
Cine News
«Αποκατεστημένες και Προσβάσιμες» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Cine News
COSMOTE TV: Ρεκόρ τηλεθέασης για το «Ριφιφί»
Cine News
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους: Ανοιχτό κάλεσμα υποβολής ταινιών
Cine News
Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου – Οι προβολές συνεχίζονται
Cine News
Στο Παρά Πέντε-20 χρόνια μετά: Στον “αέρα” το τρέιλερ του πολυαναμενόμενου reunion
Cine News
Αποχαιρετούμε τον Rob Reiner μέσα από τις καλύτερες ταινίες της καριέρας του
Cine News
«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή;»: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία προβολής του πρώτου μέρους
Cine News
«Μπαμπά σ’ αγαπώ!»: Αυτό είναι το teaser της νέας σειράς του Alpha
Cine News
Oxbelly Retreat 2026: Ανοιχτή πρόσκληση για τη διεθνή συνάντηση δημιουργών στην Costa Navarino