MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
10
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Νένα Μεντή γίνεται “Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου” για 3 τελευταίες παραστάσεις στην Αθήνα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Νένα Μεντή επιστρέφει ως “Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου” για 3 τελευταίες παραστάσεις στην Αθήνα, για να συναντήσει τους παλιούς και νέους της φίλους και να ξαναζωντανέψει μαζί τους την συγκινητική ιστορία της μεγάλης «στιχουργού και ποιήτριας» του Eλληνικού τραγουδιού. Την παράσταση έχει σκηνοθετήσει ο Πέτρος Ζούλιας.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Οι παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα είναι την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 στο Θέατρο Βράχων – Βύρωνας στις 21:15. Γενική είσοδος: 15 ευρώ/ Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ: 13 ευρώ. 

Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014 στο Θέατρο Ρεματιάς – Χαλάνδρι στις 21:15. Γενική είσοδος: 15 ευρώ/ Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ: 13 ευρώ

Και την Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 στο Κηποθέατρο Παπάγου (Κορυτσάς, 6η στάση) στις 21:00. Γενική είσοδος: 15 ευρώ/ Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ: 13 ευρώ.

Προπώληση: Viva.gr 11876, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός

Σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης, το 2007, η ανάγκη για την παράσταση βγήκε μέσα από την επιθυμία για ένα ταξίδι στη μνήμη μιας εποχής και σαν καταβολή ελάχιστου φόρου τιμής στην πρώτη μεγάλη Ελληνίδα στιχουργό, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Σήμερα, η Ευτυχία θέλει να συναντηθεί ξανά με τους φίλους της, που τόσο την αγάπησαν αλλά και να γνωριστεί με καινούργιους που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να την συναντήσουν μέχρι τώρα.

Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδόσεις Άγκυρα), με τη δύναμη και την αμεσότητα της προσωπικής μαρτυρίας προσέφερε το υλικό της θεατρικής αφήγησης. Μιας αφήγησης αποσπασματικής και ακροβατικής, ανάλογης της προσωπικότητας που βιογραφείται.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (Νένα Μεντή) μονολογεί συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και το έργο της σαν στιχουργού: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, το Χιώτη, τη Ρέα την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της.

Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της Παπαγιαννοπούλου ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Η ιστορία της Ευτυχίας συναντά την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, περνά από την εποχή των μπουλουκιών και της Αθηναϊκής επιθεώρησης, για να φτάσει ως τα καταγώγια του ρεμπέτικου και την άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Η παράσταση αναπαριστά στιγμιότυπα, σχέσεις και καταστάσεις σαν ένα αφηγηματικό παζλ, που σκοπό έχει να αναδείξει τη βιωματική λαϊκή ποίηση και την πολυδιάστατη μοναδική προσωπικότητα, της πρωτοπόρας για την εποχή της, δημιουργού. Η Ευτυχία έγινε η φωνή της ψυχής ενός ολόκληρου λαού και με τον στίχο της εκφράζει τους καημούς και τις ελπίδες του. Χθες, σήμερα, αύριο.

Η Ευτυχία, σαν ένας άλλος Ζορμπάς, μυρίζει Ελλάδα και μας οδηγεί γραμμή στις ρίζες, σε ότι αυθεντικό έμεινε από αυτό που λέμε γνήσια ελληνική ψυχή και λεβεντιά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλης
Επιλογή τραγουδιών: Ελεάνα Βραχάλη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Ο «Ίων» του Ευριπίδη ζωντανεύει στους Δελφούς από τρεις ηθοποιούς
Θεατρικά Νέα
Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο, της Μάρτα Μπουτσάκα στον Μικρό Κεραμεικό
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Τζένη Τζένη»
Θεατρικά Νέα
Μανώλης Χιώτης: Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση για τη ζωή του στον «Ελληνικό Κόσμο»
Εκδηλώσεις
attracted to trees: Η ΑΣΚΤ στην Πειραιώς 260 με μια βραδιά νέων περφορμανς
Θεατρικά Νέα
Θέατρο Μεταξουργείο: Το «Επάγγελμα πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου από το σεμινάριο αφηγηματικού θεάτρου της Άννας Βαγενά
Θεατρικά Νέα
Ο Μικρός Νότος ανεβάζει τον «Κύκλο με την κιμωλία» σε μια παράσταση για παιδιά
Θεατρικά Νέα
«Του αγοριού απέναντι»: Mια πρώτη γεύση από το πιο νοσταλγικό μιούζικαλ του καλοκαιριού
Θεατρικά Νέα
Ειρήνη: Νέες φωτογραφίες της πολυαναμενόμενης παράστασης Καραθάνου-Δεληβοριά στην Επίδαυρο
Θεατρικά Νέα
Εγώ θα σας τα πω!: Οι πρώτες φωτογραφίες της παράστασης πριν τη μεγάλη πρεμιέρα στο Βεάκειο
Εκδηλώσεις
Βεάκειο: Μουσική και θέατρο με θέα τη θάλασσα στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων
Θεατρικά Νέα
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος