MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ποδηλατοδιαδρομή από τους Atenistas στο ξεχασμένο αθηναϊκό τοπίο

Την Κυριακή 1 Ιουνίου, στις 17:30, οι Atenistas διοργανώνουν μια μεγάλη ποδηλατάδα στους ξεχασμένους δρόμους της Αθήνας.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ελαιώνας, η πίσω αυλή, η αχανής άγνωστη περιοχή της πόλης. Νταλίκες, μάντρες, τσιμεντωμένες αλάνες, δρόμοι ακανόνιστοι που ελάχιστοι περπατάνε η εικόνα της περιοχής. Αλλά υπάρχει μια κρυφή πραγματικότητα που ακόμη και σήμερα διατηρείται και αντιστέκεται και δίνει έναν μοναδικό χαρακτήρα στην απάτητη αυτή άκρη του κέντρου της μεγάλης Αθήνας.

Ο Ελαιώνας του Άντερσεν και του Καμπούρογλου, ο Ελαιώνας του Κηφισού, του ζωοδότη ποταμού που πότιζε χιλιάδες χρόνια τα χωράφια του πιο εύφορου κομματιού γης της Αθήνας, οι αγρότες που δούλευαν και έφτιαξαν εκκλησάκια που χωμένα κάτω πια απ’ τη γη, η Παναγιά η Μουσταπίδαινα, ο Άγιος Νικόλαος ο Κρασάς και ακόμη στέκουν ξεχασμένα μαζί με αμέτρητα άλλα. Οι μικροί οικισμοί των 2-3 δρόμων όπως το Μαρκόνι, μικρά χωριά με αυλές κρυμμένα πίσω απ’ τις μάντρες και την φασαρία, ο τελευταίος λαχανόκηπος της πόλης, ακόμα και αμπελώνας, απ’ όπου ο Λελούδας φτιάχνει ακόμα το κρασί του. Τα παλιά εργοστάσια, τα βυρσοδεψεία, οι αποθήκες, κι οι μπαζότοποι, τα στρέμματα ασφαλτοστρωμένων πάρκινγκ, και σε κοντράστ τα ρέματα που ακόμα στις όχθες τους η φύση αντιστέκεται και δίνουν την υπενθύμιση του πόσο βίαια φέρθηκαν οι προηγούμενες γενιές στο αθηναϊκό τοπίο.

Ένα σκηνικό απόκοσμο και διαφορετικό, και το μοναδικό με ανοιχτό ορίζοντα στο λεκανοπέδιο που πραγματικά αξίζει να διασχίσετε και να πάρετε μια εικόνα της αθηναϊκής γης πριν την βίαια οικοδόμηση της. Μια μεγάλη ποδηλατάδα σε όλες τις άκρες της περιοχής που ξεκινά απ’ τα Σεπόλια και φτάνει στου Ρέντη και στον Ταύρο.

Info
Κυριακή 1 Ιουνίου
Εκκίνηση: 17.30 Πλατεία Μεταξουργείου (Αρχή Λένορμαν και Αχιλλέως, Μετρό Μεταξουργείο, -η πλατεία με την κρήνη-συντριβανάκι – προσοχή: όχι την Πλ. Αυδή
Διάρκεια ποδηλατάδας: 2 ώρες
Σημείο λήξης: Γκάζι

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Η ιστορική «Κάρμεν» του 1875 αναβιώνει στην ΕΛΣ, ο Δημήτρης Καταλειφός είναι ο John Barrymore – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Το 2ο Φεστιβάλ Κλασικού, Νεοκλασικού και Character Χορού Αθήνας στο Θέατρο Ολύμπια
Εκδηλώσεις
Νατάσσα Μποφίλιου και Μανώλης Φάμελλος ξανά στο Θησείον, μουσικά «Πάθη από τον έρωτα» στο Μέγαρο – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Το National Theatre Live με το «Ήταν Όλοι τους Παιδιά μου» στο Μέγαρο και όσα θα κάνουμε σήμερα στην πόλη
Εκδηλώσεις
Πρωτομαγιά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τον Πασχάλη
Εκδηλώσεις
Φωτογραφία και ιστορία: Διήμερο διαλόγου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Εκδηλώσεις
Από Καμπανέλλη μέχρι μουσικούς περιπάτους και cyberpunk πορτρέτα - Όσα μάς περιμένουν σήμερα
Εκδηλώσεις
Free City: Τι θα κάνεις δωρεάν αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Αυτό το ΣΚ η Αθήνα επιλέγει digital art και βουτάει σε folk, indie μελωδίες
Εκδηλώσεις
Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: Τι θα κάνεις δωρεάν το τελευταίο ΣΚ του Απριλιου
Εκδηλώσεις
Ιron Traces: Μια τοποειδική παράσταση χορού ως επανασύνδεση με το εξορυκτικό τοπίο της Σερίφου
Εικαστικά
Η Tilda Swinton στη Στέγη: Έκθεση, περφόρμανς, θερινό σινεμά και masterclass σε ένα πολυδιάστατο αφιέρωμα