MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
15
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κάννες: Στην τουρκική ταινία «Χειμερία Νάρκη» ο Χρυσός Φοίνικας

Στην τουρκική ταινία “Χειμερία Νάρκη” δόθηκε το μεγάλο τρόπαιο των φετινών Καννών. Η ταίνια του Νούρι Μπίλκε Τσεϊλάν κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών του 2014.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Πρόκειται για  ένα έπος διάρκειας 3,5 ωρών που πολλοί παρομοίασαν με έργο του Τσέχοφ. Έτσι για δεύτερη σερί χρονιά κερδίζει το τρόπαιο το πιο μεγάλο σε διάρκεια έργο, που διαγωνιζόταν. (Όπως έγινε δηλαδή πέρσι με τη “Ζωή της Αντέλ”).

Ο τούρκος σκηνοθέτης ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο  από τον Quentin Tarantino και την Uma Therman και εκδήλωσε την έκπληξή του για το γεγονός ότι κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα. Στην ομιλία του έκανε λόγο για το γεγονός ότι το τουρκικό σινεμά συμπληρώνει πλέον έναν αιώνα ζωής, ενώ αφιέρωσε το βραβείο στους νεαρούς Τούρκους που έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο. 

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στο Le Meraviglie της Alice Rohrwacher.

Βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Bennett Miller, για το Foxcatcher μία πραγματική ιστορία δολοφονίας με τους Channing Tatum και Steve Carell. Η ταινία άρεσε στους κριτικούς και έχει αρκετές πιθανότητες για τα Όσκαρ.

Ο 83χρονος Jean Luc Godard το έκανε και πάλι το θαύμα του! Η ταινία του “Αντίο στη γλώσσα” κέρδισε εξ ημισείας το Βραβείο της Επιτροπής με τη μαύρη κωμωδία Mommy του 25χρονου Xavier Dolan.

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Timothy Spall, για την ταινία Mr Turner. Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Julianne Moore για το Maps to The Stars του David Cronenberg. Η ταινία είναι μία σάτιρα πάνω στον κόσμο του Χόλιγουντ. 

Αρκετά φαβορί έμειναν εκτός βραβείων. Ο Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ, ένα από τα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα έμεινε μόνο στο βραβείο Σεναρίου για το Leviathan.

Οι αδερφοί Dardennes όχι μόνο δεν κατάφεραν να γίνουν οι μόνοι σκηνοθέτες που έχουν κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα τρεις φορές στις Κάννες, αλλά έφυγαν με άδεια χέρια από το φεστιβάλ. Η ρεαλιστική κοινωνική ταινία τους “Δύο μέρες, μία νύχτα” δεν κέρδισε κανένα βραβείο, αν και ήταν φαβορί. Ακόμη και η πρωταγωνίστρια Marion Cotillard έχασε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας από την Julianne Moore. 

Τέλος, Χρυσή Κάμερα απονεμήθηκε στο Party Girl που προβλήθηκε εκτός διαγωνιστικού τμήματος.

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Βραβεία Emmy 2025: Έγραψε ιστορία το “The Studio” – Σάρωσαν “Adolescence” και “The Pitt”
Cine News
48ο Φεστιβάλ Δράμας: Ο Χρυσός Διόνυσος στο «Noi» του Νεριτάν Ζιντζιρία – Όσα έγιναν στην τελετή λήξης
Cine News
Home Cinema: 10 ταινίες που θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Cine News
Ο Στέφανος Ρόκος υπογράφει τις αφίσες του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Cine News
Home Cinema: Ποιες ταινίες θα δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Cine News
Όλα όσα αγαπάμε στη Δράμα του φεστιβάλ
Cine News
Οι πρώτοι νικητές του 48ου DISFF σε σπουδαστικά προγράμματα, Animation και Pitching Lab
Cine News
Γη της Ελιάς – Ο Επίλογος: Πότε κάνει πρεμιέρα ο 5ος και τελευταίος κύκλος;
Cine News
Κακές Ιδέες: Η νέα σειρά Ατζαράκη και Ζάμπρα κάνει πρεμιέρα στην COSMOTE TV – Δες το trailer
Cine News
Γιώργος Τσεμπερόπουλος: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος και αφιέρωμα στο 66ο ΦΚΘ
Cine News
48ο Φεστιβάλ Δράμας: Τελετή έναρξης για τη μεγάλη γιορτή του σινεμά μικρού μήκους
Cine News
Λάνθιμος, Javier Bardem, Emma Stone μεταξύ των χιλιάδων που δεσμεύονται να μη συνεργαστούν με ισραηλινούς φορείς «συνεργούς στη γενοκτονία»