MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τι να δείτε στο Bob Theatre Festival 2014

Καλέ, μη μου αγχώνεστε και φωνάζετε ΒΟΗΘΕΙΑ. Εμείς είμαστε εδώ, όπως κάθε χρόνο.Άμα δεν εμπιστευτείς το γκουλτουρομπλόγκ για το τι να δεις κάθε μέρα στο Bob, ποιον θα εμπιστευτείς; Ειδικά πια τα τελευταία χρόνια όπου τα γούστα του blog και του Bob συμπέφτουν σε ανατριχιαστικά τέλειο βαθμό, έχουμε δει όλες σχεδόν τις παραστάσεις πριν από σας για σας!Από τον Μανώλη ΒαμβούνηΠηγή: GKoultoura.gr

Monopoli Team

*Μάθετε λοιπόν τι συμβαίνει στο φετινό Bob με την αναλυτική παρουσίαση όλων των παραστάσεων και διαβάστε το γούτσου-γούτσου νοσταλγικό τριπ μας στην προσωπική μας ιστορία με το Bob.*

Φέτος, όπως κάθε χρονιά, θα σας «διαβάσουμε» αναλυτικά μέρα-μέρα το πρόγραμμα του Bob συμπληρώνοντας τις δικές μας προτάσεις για κάθε μέρα και δίνοντας links για τα κείμενα που έχουμε γράψει για κάθε παράσταση.

Η επιλογή των παραστάσεων από την περασμένη χρονιά είναι πραγματικά εκπληκτική. Χαρήκαμε που είδαμε δύο από τις παραστάσεις που θα φιγουράρουν σίγουρα στην φετινή μας τοπ 4άδα (Περσινή Αρραβωνιαστικιά, Ρωμαίος και Ιουλιέτα για Δύο) και άλλες τρεις από εκείνες που ξεχωρίσαμε στις καλύτερες δουλειές της χρονιάς. Αυτές οι είναι οι δύο φετινές δουλειές των 4frontal (Αύξηση και Μουνής) και η Διαβολιάδα των Ubuntu.

Μαζί με τις μεγάλες πρεμιέρες (Πυρηνική Οικογένεια των Cheek-Bones και Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος των Ha!) δείχνουν ξεκάθαρα τον τρόπο που το Bob αναδεικνύει και υποστηρίζει τις νεανικές ομάδες, αλλά και το πως αυτές οι ομάδες εξελίσσονται με την ώθηση του Bob. Και οι τέσσερις ομάδες έχουν ξαναπαρουσιάσει στο Bob τις προηγούμενες χρονιές, ενώ οι τρεις από αυτές έκαναν το ξεκίνημα τους στοScratch Night (αναλυτικότερα για αυτό στο μπλα μπλα της Δευτέρας).

Περισσότερο από κάθε προηγούμενη χρονά, η φετινή επιλογή φαίνεται focused στα παραμύθια.

Είτε άμεσα (όπως το Ψέματα ή Αλήθεια, το If Only, Κάτι Διαφορετικό, Διχοτομημένος Υποκόμης), είτε έμμεσα σαν προσέγγιση και ύφος (Περσινή Αρραβωνιαστικιά και στο πιο Κιτσοπουλικό του ο Μουνής). Και αν δεν είναι αυτό, είναι Sci-Fi (Άυλο Εσένα), comics (Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος) ή… Ρωμαίος και Ιουλιέτα (επί δύο)! Ακόμα και τα δύο γραφειοκρατικά έπη (Διαβολιάδα, Αύξηση) είναι και αυτά δωσμένα με μια σχεδόν παραμυθένια παράλογη γλύκα. Δεν ξέρουμε πως να αναλύσουμε το trend σε σχέση με τη νεανική ταυτότητα, όμως είναι αυτό που είναι, και έχουμε ήδη χρονοτριβήσει.

Let’s go, Bob!


Δευτέρα 5 Μαΐου

18:45 Scratch Night (Προκριματικός) – Main (120′)
19:30 Πυρηνική Οικογένεια, Cheek – Bones – Basement (60′)
21:15 Τα Λουλούδια στην Κυρία,σκην. Γ. Παλούμπης – Main (60′)
21:30 Διαγωνισμός Stand-up Comedy (Προκριματικός) – Basement (120′)

Διαγωνισμός Scratch Night: δηλαδή διαγωνισμός για νέες ομάδες που παρουσιάζουν 15λεπτα αποσπάσματα από υπο διαμόρφωση παραστάσεις, με έπαθλο την παραχώρηση χώρου στο Bios για 10 παραστάσεις. Η διαδικασία αλλάζει δομή φέτος, με 4 προκριματικούς, στους οποίους διαγωνίζονται 9 ομάδες (από δύο φορές η καθεμία) πριν περάσουν οι 4 συνολικά δημοφιλέστερες στον μεγάλο τελικό της Κυριακής! Αν δείτε back to back τις παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη ή Πέμπτη-Παρασκευή μπορείτε να απολαύσετε και τις 9 ομάδες. Η μόνη ομάδα που γνωρίζουμε ήδη είναι οι Carte Blance («Ημίχρονο»), οι οποίες ανέβασαν φέτος στο ΚΕΤ το εξαιρετικό «Ασανσέρ». Go girls!

Και δεν είναι ο μόνος διαγωνισμός φέτος! 23 ελπιδοφόροι stand-up κωμικοί αναμετρούνται για «Ultimate 5′ Δόξας» σε δύο προκριματικούς γύρους Δευτέρα-Τρίτη, με παρουσιαστές τον Λάμπρο Φισφή (not a huge fan) και την νέα μας λατρεία και υπερταλαντούχα Κατερίνα Βρανά. Όχι ότι έχουμε favourites ή κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω πόσες αντοχές έχετε για κόσμο που νομίζει πως είναι αστείος, αλλά *ίσως* είναι safer να περιμένετε για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής.

Πυρηνική Οικογένεια: νέα δουλειά από τις Cheek-Bones, μια ομάδα που ξεκίνησε από το Bob και το Scratch και μας είχε εντυπωσιάσει ιδιαίτερα σκοτεινό χιούμορ και την goth αισθητική τους στις πρώτες τους παραστάσεις, τα goth παραμύθια «Ένας Κόμης στον Άδη» και «Το Αγόρι που Κλώτσαγε». Η προηγούμενη τους δουλειά, πάνω στους Παίκτες του Γκογκόλ, δεν ήταν τόσο εμπνευσμένη, φέτος όμως επιστρέφουν με νέο πρωτότυπο έργο το οποίο έχει ήδη διακριθεί ως work-in-progress σε μικρότερα φεστιβάλ. Μια ανατρεπτική, απομονωμένη και ασύμβατη (στα πρότυπα των Addams, Munsters ή Bundy, υποθέτουμε;) οικογένεια αντιμετωπίζει τη εισβολή στη ζωή τους του… όμορφου και κανονικού (#μπλιαχ). Eπανάληψη την Κυριακή.

Τα Λουλούδια στην Κυρία: μέσα σε ένα διαμέρισμα παρακολουθούμε τρεις νεαρούς φίλους, οι οποίοι παρακολουθούν τη ζωή της κοπέλας στο απέναντι μπαλκόνι, η οποία μονοπωλεί όλες τις δικές τους συζητήσεις. Πως τη λένε, με τι ασχολείται, ποιος μπαίνει ή βγαίνει από το σπίτι της, ποιος της ράγισε την καρδιά και πως (ή ποιος) θα καταφέρουν να την γνωρίσουν. Ένα ενδιαφέρον έργο του Άκη Δήμου, σε ένα όμως χλιαρό ανέβασμα από μη σωστά ισορροπημένο σε δυνάμεις θίασο. (2*)


Τρίτη 6 Μαΐου
18:45 Scratch Night (Προκριματικός) – Main (120′)
19:30 If Only, CakeTree Theatre Company – Basement (60′)
21:15 Ο Μουνής, 4frontal – Main (70′)
21:30 Διαγωνισμός Stand – up Comedy (Προκριματικός) – Basement (120′)

If Only:
in silent movies, noone can hear you scream? Μια από τις δύο πιο ενδιαφέρουσες νέες προτάσεις του φετινού Bob, από τους λονδρέζους CakeTree. Το παραμύθι της Χιονάτης μετατρέπεται σε ένα σκοτεινό μελόδραμα με αισθητική 30s και τεχνικές βωβού κινηματογράφου, με κάρτες να παίρνουν τη θέση του λόγου στην αφήγηση της ιστορίας. (επανάληψη το Σάββατο)

Ο Μουνής: ο Παντελής Δεντάκης παίρνει το διήγημα της Κιτσοπούλου για τη σκοτεινή πλευρά της ελληνικής επαρχίας και το βουτάει στη λακ, τη μάσκαρα και τις βάτες, σε ένα αληθινό, σοκαριστικό 80s αποκαλυπτικό υπερθέαμα, το οποίο προσπαθεί όσο μπορεί να αναμετρηθεί με τη προβοκατόρικη διάθεση της ανατρεπτικής συγγραφέος. Η μεγάλη φετινή επιτυχία της ομάδας 4frontal, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Μουνόπλακα. (3*)


Τετάρτη 7 Μαΐου
19:00 Διαγωνισμός Αυτοσχεδιασμού (Προκριματικός) – Main (120′)
19:00 Ψέματα ή Αλήθεια, Mind the Gap – Basement (70′)
21:15 Διαβολιάδα, Ubuntu – Main (90′)
21:30 Μόνον Ωραία, σκην. Κ. Μαυρογεώργη – Basement (60′)

Ψέματα ή Αλήθεια: η ιστορία μιας μακρινής φανταστικής πολιτείας όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα παραμύθια αντί για χρήματα ή και φαγητό, και της επανάστασης που ξεκίνησε τη μέρα που η εξουσιαστική αρχή μετέτρεψε την ανάγκη αυτή για παραμύθια σε υποχρέωση. (δεύτερη παράσταση την Παρασκευή)

Διαβολιάδα: «Αυτή με τα σκηνικά», για τα οποία παραληρούμε ΜΗΝΕΣ τώρα. Ένα διαβολικά έξυπνο και παράλογο γραφειοκρατικό σύμπαν, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από χαρτόκουτες, ασβέστη και μαύρο μαρκαδώρο. Η νέα δουλειά της ομάδας Ubuntu (Νιου Γουόρλντ, Η Χαμένη Τιμή της Katharina Blum), συνεχίζεται στο Bios και για μερικές βδομάδες μετά το Bob. Αν δεν προλάβετε αυτή τη βδομάδα, μη χάσετε τις τελευταίες της παραστάσεις. (3,5*)

Μόνον Ωραία: η Κατερίνα Μαυρογεώργη μεταφέρει σε μια μουσική παράσταση την αληθινή ιστορία αγάπης της γιαγιάς της από τα 40 χρόνια του ημερολογίου της, από τη μέρα που γνώρισε τον Νίκο της, μέχρι τον θάνατο του.


Πέμπτη 8 Μαΐου

18:45 Scratch Night (Προκριματικός) – Main (120′)
21:15 Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος, Ha! – Main (60′)
21:30 Περσινή Αρραβωνιαστικιά, Elephas tiliensis – Basement (70′)

Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος: ο νέος υπερηρωικός προστάτης της Αθήνας παίρνει τις δυνάμεις του από τη μυστική συνταγή γλυκού περγαμόντο της γιαγιάς! Η #1 παράσταση που ανυπομονούμε να δούμε στο φετινό Bob, από την τρελά δημιουργική ομάδα σωματικού θεάτρου πίσω από τα 10 Cm Up, Εποχή της Μπεκάτσας και Αστραξίδι.

Περσινή Αρραβωνιαστικιά: αν δεν την ξέρετε, μάλλον παρακολουθείτε άλλο blog όλη τη χρονιά! Η απόλυτη αγαπημένη μας φετινή παράσταση δεν θα μπορούσε να λείπει από το Bob. Αφεθείτε στη γλύκα της σχέσης της έφηβης νύφης-αφηγήτριας και του σίγουρα ανώμαλου μα συναρπαστικού Μάρκου της, από το διήγημα της Ζυράννας Ζατέλη. (5*)

Γκουλτουρομπλόγκ Προτάση: Ούτε το Sophie’s Choice, τόσο διχασμός. Αλλά θα πούμε Περσινή Αρραβωνιαστικιά, γιατί μπορεί να είναι και η τελευταία σας ευκαιρία, και… ε, κρίμα. Σούπερ Γλυκέ Περγαμόντο, θα αναμετρηθούμε όλη την επόμενη χρονιά, είμαι σίγουρος!

Παρασκευή 9 Μαΐου
18:45 Scratch Night (Προκριματικός) – Main (120′)
20:30 R.I.P. Romeos Ioulieta Panta, σκην. Δ. Κουρούμπαλης, Κ. Λούρα, Φ. Κορρού – μπαρ πάνω από το bios (55′)
21:15 Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2 , σκην. Κ. Γάκης – Main (90′)
21:30 Ψέματα ή Αλήθεια, Mind the Gap – Basement (70′)
22:00 R.I.P. Romeos Ioulieta Panta, σκην. Δ. Κουρούμπαλης, Κ. Λούρα, Φ. Κορρού- μπαρ πάνω από το bios (55′)
23:30 Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος

R.I.P. Romeos Ioulieta Panta: οποισδήποτε είχε δει το προπέρσινο Ορέστης-Ηλέκτρα 0-1 δεν μπορούσε να σταματήσει να μιλάει για τη φυσική (και αποπροσανατολιστική) κωμικότητα της Wonder-Κυπραίας Κατερίνας Λούρα! Φέτος επιστρέφει μαζί με έταιρο μισό του διδύμου εκείνης της παράστασης, Δημήτρη Κουρούμπαλης για ένα άλλο κλασσικό θεατρικό δραματικό δίδυμο.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2: η απόλυτη νεανική παράσταση της χρονιάς και η τεράστια επιτυχία του Γάκη στο 104, η οποία πολύ πιθανώς να συνεχίστει και του χρόνου, έρχεται στο Bob σαν μέρος του αφιερώματος στον σκηνοθέτη. Όλα τα κοριτσάκια ουρά για τον Μπιμπή! (4*)

Ψέματα ή Αλήθεια: δες Τετάρτη

Γκουλτουρομπλόγκ Προτάση: R.I.P. Romeos Ioulieta Panta, γιατί Γάκη προλαβαίνετε και του χρόνου #IndyEpityxiaTisXronias 😉


Σάββατο 10 Μαΐου
18:30 Ο Διχοτομημένος Υποκόμης,σκην. Κ. Γάκης – Basement (90′)
19:00 Διαγωνισμός Αυτοσχεδιασμού (Τελικός) – Main (120′)
20:30 Τον Άυλο Εσένα, σκην. Γ. Παλούμπης – Basement (60′)
21:15 Κάτι Διαφορετικό, C for Circus – Main (70′)
22:00 If Only, CakeTree Theatre Company – Basement (60′)
23:00 Κακή Πίστη – Main (60′)

Ο Διχοτομημένος Υποκόμης: υπέρ-κλασσικός Γάκης που ξανανεβαίνει τιμητικά για το φετινό φεστιβάλ. Ο ἀτυχος υποκόμης καταλήγει κομμένος σε δύο διαφορετικές προσωπικότητες από μια μοιραία μπάλα κανονιού.

Τον Άυλο Εσένα: Ένας μαγικός κύβος, ο οποίος όταν κοιτάζεις μέσα του σου αποκαλύπτει τις πιο ενδόμυχες πτυχές της ψυχής σου, τον άυλο εσένα. Ψυχολογικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας (!) του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, το πρώτο από τα 8 νέα σύγχρονα ελληνικά έργα που παρουσιάστηκαν τη φετινή σεζόν στο Υπόγειο του Κουν.

Κάτι Διαφορετικό: η ομάδα που έκλεψε τις εντυπώσεις στο περσινό Scratch με την αλλοπρόσαλλη ανατρεπτική ενέργεια της (και όπως είναι σύνηθες τα τελευταία δύο χρόνια, έχασε από μια πολύ υποδεέστερη της) επιστρέφει για να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη παράσταση με 4 γοτθικά παραμύθια και άλλες fucked-up families, όπως το «Κάτι άλλο» της Κάθριν Κέιβ, το «Μελαγχολικό θάνατο του Στρειδάκη» του Burton και την Καλή Οικογένεια.

Κακή Πίστη: μια performance πέρα από τα όρια του απλού stand-up από την Μιχάλη Μαθιουδάκη (Pequod, blitz) και έμπνευση το έπιπλο-τοτέμ και τροπαιοθήκη του θλιβερού μικροαστισμού που δεσπόζει σε κάθε σαλόνι. Δεν ξέρω, εγώ πάλι νομίζω πως το Σύνθετο ετοιμάζεται για τρελό comeback. Επαναλαμβάνεται στο Bios front και την ακόλουθη Πέμπτη 15/5 για όσους έχετε όπως εγώ διχασμό προγραμματισμού.

If Only: δες Τρίτη

Γκουλτουρομπλόγκ Προτάση: Σήμερα μάλιστα, διχασμός. Αν δεν έχετε ξαναδεί τον Διχοτομημένο Υποκόμη, από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γάκη, αυτή είναι άλλη μια πολύ σπάνια (τελευταία;) ευκαιρία. Και στη συνέχεια, όποιο παραμύθι και να διαλέξετε (Κάτι Διαφορετικό ή Άυλο Εσένα) θα έχετε Happy Ever After. #bad_pun_alert


Κυριακή 11 Μαΐου
19:00 Scratch Night (Τελικός) – Main (120′)
20:00 Αύξηση, 4Frontal – Basement (70′)
21:15 Διαγωνισμός Stand – up Comedy (Τελικός) – Main (120′)
22:00 Πυρηνική Οικογένεια, Cheek Bones – Basement (60′)
23:00 Πάρτι Λήξης – Front

Ανακοίνωση νικητή Διαγωνισμού Stand- up Comedy
Ανακοίνωση νικήτριας ομάδας Scratch Night
Συναυλία Polkar

Scratch Night & Ultimate 5′ Δόξας: η τελευταία μέρα του φεστιβάλ αφιερώνεται πλέον στους μεγάλους τελικούς των δύο διαγωνιστικών κομματιών, με τους προκριθέντες από τους ημιτελικούς μέσα στη βδομάδα.

Αύξηση: Άλλο ένα αδικημένο φαβορί από το περσινό Scratch! Στην ολοκληρωμένη παράσταση-flowchart του Georges Perec που παρουσιάστηκε τη φετινή σεζόν στο 104, ένας υπάλληλος αναλογίζεται τις άπειρες πιθανές εξελίξεις μιας πολύ απλής (φαινομενικά) υπόθεσης: πως να πάει να ζητήσει αύξηση από τον προϊστάμενο του. Βήμα-βήμα διερωτάται, σκέφτεται τις θετικές και αρνητικές εκβάσεις και μετά αφήνεται στην τύχη, σε ένα ξἐφρενο παιχνίδι με what if σαν θεατρικό choose your own adventure. Και τα χρόνια περνάνε, και η κυρία Γιολάντα, έχει δεν έχει κέφι για συζήτηση, δεν θα είναι πάντα εκεί. (3,5*)

Πυρηνική Οικογένεια: δες Δευτέρα

Γκουλτουρομπλόγκ Προτάση: Ο μόνος λόγος να χάσετε τον τελικό του Scratch (=ΤΟ γεγονός του φεστιβάλ) είναι για να δείτε (last chance) την Αύξηση των 4frontal. Δεν γίνονται δεχτές άλλες δικαιολογίες.


Σύνοψη; Είπε κάποιος σύνοψη;

Οι 5 παραστάσεις που έχουμε δει και προτείνουμε:

Περσινή Αρραβωνιαστικιά
Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2
Αύξηση
Διαβολιάδα
Ο Μουνής

και οι 5, 7 που ανυπομονούμε να δούμε:
Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος
If Only
Τον Άυλο Εσένα
Κάτι Διαφορετικό
R.I.P. RomeosIoulietaPanta
Ο Διχοτομημένος Υποκόμης
Ψέματα ή Αλήθεια

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b