MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το Εθνικό ταξιδεύει τα “Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη” στα ελληνικά νησιά με το Αρματαγωγό Ρόδος!

Το Εθνικό Θέατρο με τη Σκηνή περιοδείας, για πρώτη φορά «πιάνει» λιμάνι στα ελληνικά νησιά. «Όχημα» της θεατρικής δράσης είναι το Αρματαγωγό «Ρόδος». Εκεί, μέσα στο «Ρόδος», οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζουν το έργο “ένας έλληνας ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΝΗ”. Μια παράσταση που φωτίζει το κείμενο ενός αυθεντικά λαϊκού ανθρώπου εστιάζοντας όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά στο παρόν και το μέλλον. Οι ηθοποιοί και οι τεχνικοί θα ζουν μέσα στο πλοίο, μαζί με τους ναύτες του πολεμικού ναυτικού.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Με τη βοήθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού το αρματαγωγό «Ρόδος» μετατρέπεται σε μέσο μεταφοράς της θεατρικής τέχνης, καθώς η σκηνή, τα καμαρίνια και οι θέσεις των θεατών βρίσκονται στα «σπλάχνα» του πλοίου. Το συγκεκριμένο πλοίο γίνεται έτσι θεατρική σκηνή 400 θεσέων για τους θεατές, ένας αριθμός που μπορεί να πολλαπλασιαστεί ανάλογα με την προσέλευση των θεατών. 
l177-1b
Όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Σωτήρης Χατζάκης “το Εθνικό Θέατρο δεν είναι μόνο θέατρο της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας και ιδιαίτερα των ανθρώπων της περιφέρειας που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη.”  Ο κ. Χατζάκης δεν έχασε την ευκαιρία να αποδώσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης τέτοιων δράσεων στις υψηλές εισπράξεις που είχαν φέτος οι παραγωγές του Εθνικού. 

Η φετινή περιοδεία θα διαρκέσει από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 16 Μαΐου προσεγγίζοντας και λιμάνια της άγονης γραμμής. Συγκεκριμένα, οι σταθμοί του αρματαγωγού είναι οι εξής:
● 30/4 Ικαρία (Άγιος Κήρυκος)
● 2-3/5 Πάτμος (Σκάλα)
● 4-5/5 Λέρος (Λακκί)
● 7/5 Αστυπάλαια (Λιμάνι)
● 9/5 Νίσυρος (Μανδράκι)
● 11/5 Τήλος (Λιβάδια)
● 12-13/5 Κάρπαθος (Πηγάδια)
● 15/5 Κάσος (Φρυ)

Η σύλληψη και σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον Περικλή Μουστάκη, ο οποίος τόνισε ότι είναι όνειρο κάθε ηθοποιού (και σκηνοθέτη) να βγει στα όρη και τα βουνά και να κάνει θέατρο στην επαρχία. Για τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και τον ίδιο τον συγγραφέα τους τόνισε ότι κουβαλούν ένα φορτίο συγκινησιακό, ηθικό και ιδεολογικό. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει στο Μακρυγιάννη ιερότητα και θρησκευτικότητα, καθώς και ελπίδα, η οποία εμπεριέχεται στην πίστη. 

Στην παράσταση διάρκειας 90 λεπτών θα υπάρχουν αποσπάσματα φυσικά από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, καθώς και από τις δίκες που έγιναν εις βάρος του Στρατηγού, αλλά από τον επικήδειο που εκφώνησε ο γιατρός του. Η παράσταση θα έχει στοιχεία συγκίνησης, αλλά και χιούμορ (ενός χιούμορ τραγικότητας και απόγνωσης). Ο Μακρυγιάννης, σύμφωνα με τον κ. Μουστάκη, έζησε την απόλυτη διάψευση, αλλά δεν έχασε ποτέ την ελπίδα. 
1apomn
Τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου έχουν πραγματοποιήσει ο Περικλής Μουστάκης μαζί με τον Χρήστο Μαρσέλλο και την Ντίνα Σταματοπούλου. Ο κ. Μαρσέλος τόνισε ότι προσπάθησε να διατηρήσει τη δύναμη του κειμένου. “Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Σεφέρης για να δει τη δύναμη του λόγου του Μακρυγιάννη”, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Στην παράσταση θα παίζουν οι ηθοποιοί Ελένη Γαρυφαλλή, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μπόγρης, Τάνια Παλαιολόγου και Σήφης Πολυζωίδης, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό

Η αφήγηση της παράστασης θα είναι γραμμική, θα εξιστορεί δηλαδή τα γεγονότα σε χρονολογική σειρά. Παράλληλα, πάνω στο πλοίο θα βρίσκεται και η κινηματογραφική σκηνοθέτης Πηγή Δημητρακοπούλου. Στη διάρκεια των παραστάσεων θα γίνονται και γυρίσματα, με σκοπό να βγει ένα ντοκυμαντέρ για την συγκεκριμένη παράσταση.

 Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b