MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Διέπρεψε γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου στην Ελβετία

Άλλη μια εικαστική πρωτοβουλία ελληνικής προέλευσης κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο λόγος για το γλυπτό “Tension-Energy” του καθηγητή Εικαστικών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστα Βαρώτσου, που βραβεύτηκε ως το εντυπωσιακότερο υπαίθριο έργο τέχνης της Ελβετίας.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο και συγκεκριμένα σε οδικό κόμβο της Λουκέρνης, το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου διεκδίκησε το βραβείο ανάμεσα σε πέντε ακόμα έργα εγκατεστημένα σε κεντρικούς κυκλοφοριακούς κόμβους της χώρας.

65653-145942Το σχέδιο του έργου επικράτησε σε κλειστό διαγωνισμό, το 2008, καθώς η ιδέα του στηριζόταν στην ένωση δύο κυκλοφοριακών κόμβων, που απέχουν μεταξύ τους 140 μέτρα. Η κατασκευή του χρειάστηκε περίπου τρία χρόνια, ενώ το μεγάλο κόστος του χρηματοδοτήθηκε από ελβετικές εταιρείες.Το γλυπτό έργο αποτελείται από δύο εγκαταστάσεις στους δύο κυκλοφοριακούς κόμβους – μία κυρτή βελόνα ύψους 25 μέτρων και βάρους 20 τόνων και ένα ημισφαίριο από μπετόν διαμέτρου 4,5 μέτρων και βάρους 28 τόνων, που ενώνονται με ένα συρματόσχοινο οχτώ τόνων, ειδικά κατασκευασμένο για το έργο.

Το εννοιολογικό πλαίσιο του γλυπτού, σύμφωνα με τον καθηγητή, έγκειται στην ένωση μεταξύ της μιας, αιχμηρής και σκληρής πλευράς του έργου και της άλλης, στρογγυλής και μαλακής, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ιδέα της επικοινωνίας σε μια χώρα όπως η Ελβετία, που ζει ανάμεσα στον πλούτο και στην απομόνωση.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b