MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μουσείο Τσιτσάνη στις φυλακές Τρικάλων

Σε μουσείο μετατρέπεται το κεντρικό κτήριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων αφιερωμένο μάλιστα στο Βασίλη Τσιτσάνη, στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία κέντρου έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης», μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσης του κτιρίου που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και στη διατήρηση του χώρου ως μνημείο, ενώ ουσιαστικά αποτελείται από δύο υποέργα. Πρώτον, η «Προστασία – ανάδειξη στο κτήριο παλαιών φυλακών Τρικάλων», με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί με αυτεπιστασία από την 19η Ε.Β.Α., και δεύτερον η «Επανάχρηση κεντρικού κτηρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης», με προϋπολογισμό 1.816.109 ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Δήμο Τρικκαίων. Δικαιούχος του έργου είναι το υπουργείο Πολιτισμού. 

Όπως προκύπτει, η ολοκλήρωση του έργου θα διαμορφώσει έναν αρχαιολογικό χώρο με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο, ενώ θα υπάρχουν έντονες αναφορές στη μουσική δημιουργία Τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο, που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες, με κίνητρο η επισκεψιμότητα να συμβάλει στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

Το έργο «Δημιουργία κέντρου έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης» είναι προϋπολογισμού 2.816.109 ευρώ και η συγχρηματοδότησή του γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με ποσοστό 85%.

Για την ιστορία, ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915. Μετά το θάνατο του πατέρα του, 1926, άρχισε να παίζει μαντολίνο και αργότερα μπουζούκι. Το 1936 επισκέφτηκε την Αθήνα ώστε να σπουδάσει Νομική, την οποία εγκατέλειψε νωρίς, ξεκινώντας να ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια και να εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά. “Αρχόντισσα”, “Αχάριστη”, “Συννεφιασμένη Κυριακή”, “Μπαξέ Τσιφλίκι”, “Νύχτες Μαγικές”, “Όταν συμβεί στα πέριξ” είναι μερικές από τις πιο σπουδαίες επιτυχίες του άρχοντα της κουλτούρας του ρεμπέτικου. Ο Βασίλης Τσιτσάνης πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του, 18 Ιανουαρίου του 1984 στο Λονδίνο, έχοντας συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές όπως οι Καζαντζίδης, Μπέλλου, Μπιθικώτσης, Διονυσίου, Γαβαλάς, Αγγελόπουλος, Γκρέυ, Πάνου, Λαμπράκη, Κοκότας, Μαρίκα Νίνου κ.ά.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b