MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
20
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τρυπώσαμε στην προετοιμασία του #24HourPlays

Καλά, δεν μπήκαμε και από το παράθυρο, αλλά είμασταν εκεί, χτες βράδυ στις 9μμ για το επίσημο ξεκίνημα της διαδικασίας του φετινού 24 Hour Plays!Από τον Μανώλη ΒαμβούνηΠηγή: Gkoultoura.grΦωτογραφίες: Πηνελόπη Γερασίμου

Monopoli Team

Έξι συγγραφείς: Θανάσης Τριαρίδης (Μένγκελε, Μηρμύγκια, Καρχαρίες), Γιώργος Αγγελόπουλος (Αίρεση, Πολιτισμένα Ζώα), Άκης Δήμου (Αν Αργήσω Κοιμήσου, Σιγά τα Αίματα), Δήμητρα Παπαδοπούλου (τα πάντα όλα), Στρατής Πασχάλης (ποιητής, θεατρικός μεταφραστής), Χρήστος Χωμενίδης (πεζογράφος, Το Σοφό Παιδί).

Έξι σκηνοθέτες: Γιάννης Χουβαρδάς (Παραλλαγές Θανάτου, Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα, τα πάντα όλα), Κώστας Φιλίππογλου (Μένγκελε, Τίρζα, Ορέστης-Ηλέκτρα 0-1), Ιόλη Ανδρεάδη (Κασσιανή), Γιάννης Καλαβριανός (Γιοι και Κόρες), Γιώργος Τσεμπερόπουλος (ο Εχθρός Μου), Αργυρώ Χιώτη (των Vasistas)

Είκοσι Ηθοποιοί: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Στεφανία Γουλιώτη, Rafika Chawishe, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρίνα Κανελοπούλου, Ντίνος Καρύδης, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Ηλίας Κουνέλας, Γιώργος Νανούρης, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Ιωάννης Παπαζήσης, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Σίσσυ Τουμάση, Βασιλική Τρουφάκου, Γιώργος Χρανιώτης.

…και μόλις 24 ώρες για να γράψουν, μάθουν, σκηνοθετήσουν, προβάρουν και ανεβάσουν μπροστά στο κοινό έξι ολοκάινουριες παραστάσεις, για μια και μοναδική φορά!

Αλλά ξέρεις, κανένα άγχος!
PIATAS
Παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά τα 24 Hour Plays πριν από δύο χρόνια, πάλι από την πρώτη συνάντηση μεταξύ των συντελεστών μέχρι το τελικό ανέβασμα. Είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα, σίγουρα, αλλά η μαγεία του κρύβεται πιο βαθιά, στις μικρές λεπτομέρειες που περιέχουν όλη τη μαγεία και διαχρονικότητα της θεατρικής δημιουργικής διαδικασίας, την πίεση της έμπνευσης, αλλά και την παρωδικότητα μιας παράστασης.

Ίσως για να σιγουρευτούν πως δεν έρχεται κάποιος «υποψιασμένος», η διαδικασία ξεκινάει την προηγούμενη ημέρα με το introduction των ηθοποιών, οι οποίοι έχουν ίσως τον καίριο ρόλο σε αυτό το «παιχνίδι». Κάθε ένας τους ανεβαίνει στη σκηνή μπροστά στους συγγραφείς και τους σκηνοθέτες και «παρουσιάζεται». Περιγράφουν τις ειδικές ικανότητες τους, κάνουν requests για κάποιους ρόλους που πάντα ήθελαν να παίξουν (ή κάποιους που έχουν σιχαθεί και θέλουν να αποφύγουν, έστω εδώ) και -το πιο σημαντικό- αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και ρούχα, τα οποία έχουν φέρει απαραιτήτως από το σπίτι, για να χρησιμοποιηθούν ως props, αλλά και έμπνευση, για τους συγγραφείς. Υπάρχει πάντα από πίσω αυτή η χαιρέκακη όρεξη για «ζόρισμα»των δημιουργών και εντυπωσιασμό (για ηθοποιούς μιλάμε πάντα, after all) που κινδυνεύει να τους γυρίσει boomerang στις 8 το πρωί όταν θα επιστρέψουν για να αρχίσουν πρόβες και να δουν για πρώτη φορά το κείμενο τους.

Γι’αυτό κάθε χρόνο πλέον επιδιώκουμε να τρυπώσουμε μέσα σε αυτή την πρώτη μέρα. Στην ουσία, εδώ βλέπουμε την πηγή της έμπνευσης των συγγραφέων, τα ερεθίσματα, από αντικείμενα ή από τις ίδιες τις προσωπικότητες των ηθοποιών όπως ξετυλίγονται σε αυτή τη fun ατμόσφαιρα της πρώτης γνωριμίας, που θα δημιουργήσουν (μέσα σε 24 ώρες, δεν το χωνεύω) μια νέα παράσταση!

Η διαδικασία: Μετά τις 22:00 σειρά παίρνουν οι συγγραφείς. Καλούνται να επιλέξουν ποιους από τους 20 ηθοποιούς θέλουν ο καθένας και να εμπνευστούν από τα αντικείμενα, τα κοστούμια και τα ειδικά ταλέντα τους. Στη συνέχεια έχουν μακρύ ξενύχτι μπροστά τους, αφού πρέπει μέχρι τις 6 το πρωί να έχουν παραδώσει τα έτοιμα κείμενα στους σκηνοθέτες για να επιλέξουν ποιο θέλει ο καθένας. Οι συγγραφείς δίνουν την σκυτάλη στους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς, οι οποίοι έχουν μόλις 9 ώρες για να μάθουν τα λόγια τους, να στήσουν την παράσταση και να κάνουν τις πρόβες τους. Στις 9 το βράδυ της Τρίτης το κοινό θα έχει πάρει τις θέσεις του και θα περιμένει να χειροκροτήσει το τελικό αποτέλεσμα!

Στο προηγούμενο 24 Hour Plays η επιλογή των αντικειμένων ήταν σίγουρα πιο.. .δημιουργική, με τα πάντα από στολή αλεξιπτωτιστή, κράνος και γυαλιά πιλότου, ως χούλα χουπ, γνήσιο μπαλτά χασάπη, φουσκωτά βυζάκια και… έναν αυθεντικό ζουρλομανδύα. Αχρείαστος να’ναι, αλλά είναι μεγάλη η νύχτα και απαγορεύουν στους συγγραφείς το τσιγάρο εντός του θεάτρου.

Οι φετινοί ηθοποιοί ήρθαν λιγότερο υποψιασμένοι, είχαμε όμως και εντυπωσιακές εκπλήξεις ανάμεσα στον -θαρρείς- διαγωνισμό εντυπωσιασμού με αντικείμενα από Κάπου Πολύ Μακριά. Χάρακες από τη Γαλλία (με kinky τουφίτσες, για παλαμιές), ένα Κινέζικο φόρεμα που έχει φτιαχτεί στην Κίνα (γιατί άντε να βρεις κάτι αυθεντικό Κινέζικο στην Αθήνα), κάτι κλαπατσίμπαλα από το Μαρόκο, μια μάσκα Luchador από το Μεξικό, και…. ξεχνάω. Πάγο από την Αλάσκα.

Ο Γιώργος Νανούρης κουβάλησε ό,τι καρώ βρήκε μέσα στο σπίτι του και ζήτησε να κάνει τον κομπέρ -ή ο,τιδήποτε περιέχει audience interaction.

Ο Δημήτρης Πιατάς κουβάλησε πάλι ό,τι μαύρο, για να τον αδυνατίζει. Θα του χρησιμεύσει αν τσιμπήσει κάποιος συγγραφέας για τον ρόλο του Ρωμαίου που δήλωσε πως θέλει να παίξει. Όπως είπε, είναι ρόλος ζωής επειδή «Ιουλιέτα μου λένε να παίξω, Ρωμαίο ποτέ».

Κάπως το βλέπω πολύ πιθανό σαν σενάριο, αφού ο Ιωάννης Παπαζήσης τσίμπησε με τη μια και ζήτησε να παίξει Ιουλιέτα. Τα αντικείμενα του ήταν μακράν τα Πιο Creepy της βραδιάς, σαν σύνολο πραγμάτων που έχει κάποιος σπίτι του: μια μαύρη δαντελένια ομπρέλα από κάποια κηδεία μέσα σε ταινία του Tim Burton, ένα ξεθωριασμένο παλιό νυφικό (από αντίστοιχα έναν γάμο στο Corpse Bride υποθέτω)… και δυο ινδιάνικα τσεκούρια!?! Βγήκαμε τοίχο τοίχο, καλού κακού.

DIM
Άλλα χρήσιμα πράγματα που μάθαμε: το χρώμα «τσαγαλί» το οποίο βγαίνει apparently σε φουφουλωτό ντουμπλ-φας μπουφάν το οποίο δεν αφήνουν τη Βασιλική Τρουφάκου να το φοράει οι φίλες της.

Σε ειδικές ικανότητες είχαμε: τον Ορφέα Αυγουστίδη και την ικανότητα του να «παρατηρεί ανθρώπους», τον Ηλία Κουνέλα (εκπληκτικός στο Απο Τι Ζουν οι Άνθρωποι) που είναι «εξαιρετικός σύζυγος» (όχι, δεν κατάλαβα) και τραγουδάει πολύ ωραία, στη σύζυγο του, τον χειρότερο και καλύτερο σφυριχτή του κόσμου, πολλές ξένες γλώσσες (Γαλλικά, Γερμανικά, ψεύτικα Αραβικά, λίγα Ρωσσικά και… νομικίστικα), ακραία ακροβατικά και κωλοτούμπες από τη Στεφανία Γουλιώτη και τον Γιώργο Χρανιώτη (ελπίζουμε σε μια παράσταση όπου όλοι θα περπατάνε στα χέρια)

Την παράσταση για μας έκλεψαν ο Ντίνος Καρύδης (ο οποίος συστήθηκε ως «μπαμπάς της Σμαράγδας» και εκτέλεσε το Πριν το Χάραμα Μονάχος σε ραπ) και η Σίσσυ Τουμάση του Miss Violence: φρέσκια, ετοιμόλογη, με αντικέιμενα ένα furry καπελάκι με φούντες, ένα φακό κεφαλής και μια μια υπερμεγέθη ποδιά κουζίνας από τα IKEA που της φτάνει ως το πάτωμά και ένα μπλουζάκι Beverly Hills 90210 FAN CLUB. Όταν την ρώτησαν τι θα ήθελε να παίξει οι οργανωτές, απάντησε αφοπλιστικά «ε, δεν έχω παίξει και τίποτα». HIRE THIS GIRL!

Άλλα αντικείμενα: ένα σακάκι που είναι πολύ μεγάλο για τον Ορφέα Αυγουστίδη, μια (όχι τόσο) μαγική υδρόγειος σφαίρα, κάμποσα μουσικά κουτιά, μια σφυρίχτρα, ένα μπουζούκι που εγκατέλειψε μικρή η Στεφανία Γουλιώτη, γάντια του μποξ, στολή γκέισας, πολλές πολλές ομπρέλες και… το ΑΠΟΛΥΤΟ αγαπημένο μας της βραδιάς: ένα Lego set Hobbit.

Πως θα χρησιμοποιηθούν όλα αυτά για να εμπνεύσουν παραστάσεις; Θα μάθουμε απόψε μαζί!

Ακολουθήστε στιγμή-στιγμή τη διαδικασία στο επίσημο site http://24hourplaysathens.lykofos.org/

Πληροφορίες:
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ
Κυψέλης 2, Κυψέλη, τηλ. 2108831068
ΗΜΕΡΑ & ΩΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ- ΤΡΙΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 21.00
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr
ΤΙΜH ΕΙΣΙΤΗΡΙOY- Γενική είσοδος 15 €

Περισσότερα από Editors