MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Στην Ελλάδα σκοτώνετε τους ταλαντούχους” δήλωσε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στη Στέγη

Η 67χρονη διάσημη περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς μίλησε για τη μέθοδό της, αλλά και τις απόψεις της για την αισθητική και την τέχνη, αλλά και στη σχέση της με τη Lady Gaga. Στο πλαίσιο του βαλκανικού φεστιβάλ Transitions 1, την Παρασκευή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Αμπράμοβιτς συζήτησε την Παρακευή 7 Μαρτίου με τον Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η πρωτοποριακή καλλιτέχνης έδωσε την είδηση ότι θα ασχοληθεί με ένα κινηματογραφικό εγχείρημα στην Ελλάδα, γύρω από τη Μαρία Κάλλας, το 
 «ίνδαλμά» της, όπως είπε. Στην ταινία αυτή η Κάλλας θα πεθαίνει 7 φορές οπερατικά και μία στο κρεβάτι στο Παρίσι. Εκείνο που την γοητεύει στην Κάλλας είναι πως εμφανίζεται «δυνατή στη σκηνή και ευάλωτη στην προσωπική της ζωή». Τόνισε ακόμα ότι θα δημιουργήσει μια νέα περφόρμανς στο Λονδίνο το επόμενο καλοκαίρι, είπε πως θα διαρκέσει συνολικά 3 μήνες και 7 – 8 ώρες ημερησίως.

Σαφώς επικριτική με την Σερβία, αλλά και με την Ελλάδα η Μαρίνα Αμπράμοβιτς τόνισε: «Δεν εκτιμούν τα ταλέντα, το ίδιο και στην Ελλάδα. Σκοτώνετε τους ταλαντούχους ανθρώπους, δεν τους αφήνετε περιθώρια».

Για την τέχνη και την οικονομική κρίση η Αμπράμοβιτς είπε : «κάθε φορά που υπάρχει οικονομική κρίση απογειώνεται», ενώ συμπλήρωσε «εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε το τεράστιο προνόμιο να φτιάχνουμε από τις στάχτες κάτι».

Ως βασικούς «λίθους» της περφόρμανς η Μαρίνα Αμπράμοβιτς έθεσε τη διάρκεια και την αντοχή. Η Αμπράμοβιτς δραστηριοποιείται στην Performance Art, σε μια ακροβατική του σώματος και της ψυχής, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Είναι γνωστή για τις παραστάσεις της οι οποίες ερευνούν την σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, σε μια προσπάθεια να «ελευθερωθούν» και οι δύο, αλλά και για την έκθεσή της χωρίς όρια σε κινδύνους χάριν της τέχνης. Όπως την ορίζει η ίδια, η performance art είναι η μεταφορά της αλήθειας επί σκηνής και όχι μια παράσταση θεατρικού τύπου. Όπως δήλωσε η ίδια, στην Στέγη, στην αρχή της καριέρας της πολλοί ήταν εκείνοι που την κορόιδευαν γι’αυτό που κάνει και ότι χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να την πιστέψει ο κόσμος.

ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ PERFORMANCE Η LADY GAGA ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Αναλύοντας τη μέθοδο Αμπράμοβιτς, η περφόμερ έθεσε ως βασικά συστατικά της «συνταγής» της την σκληρή προετοιμασία και την αντοχή. «Το βασικό είναι η δύναμη της βούλησης. Με την περφόρμανς καθαρίζεις το σώμα σου», είπε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς.  Αποτυπώνοντας τη δύναμη της περφόρμανς αναφέρθηκε στη συνεργασία της με την τραγουδίστρια Lady Gaga, η οποία μυήθηκε σε αυτήν την δοκιμασία, και χάρη σε αυτή σταμάτησε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, το σώμα έχει δύο διαφορετικές διαστάσεις. Όπως είπε, υπάρχει ως γυμνό, αλλά και ως ντυμένο.  «Όταν εμφανίζομαι γυμνή δεν με νοιάζει να φαίνομαι γερασμένη», ενώ προσέθεσε: «στην καθημερινότητά μου προσέχω πως εμφανίζομαι».

Για το θέμα της σεξουαλικότητας, η Αμπράμοβιτς αναφέρθηκε στις συντηρητικές καταβολές της οικογενείας της, που δεν την άφηναν μέχρι 29 χρονών να κυκλοφορεί μετά τις 22:00: «μου άρεσε όταν είδα γυναίκες να εκδίδονται στο Άμστερνταμ».

Πηγή: In.gr

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b