MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βρεθήκαμε στην παρουσίαση του νέου δίσκου του Σωκράτη Μάλαμα – Τα τραγούδια που ξεχωρίσαμε

Μετά από τέσσερα γεμάτα χρόνια δισκογραφικής απουσίας, ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει με την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, με τίτλο «Ο Χάρτης». Με τη συνοδεία της κιθάρας του, ο τραγουδοποιός μας παρουσίασε ζωντανά, σε παρεΐστικη ατμόσφαιρα, όλα τα τραγούδια του δίσκου, με τη βοήθεια των σταθερών συνεργατών-φίλων του, Φώτη Σιώτα και Κυριάκο Ταπάκη. Ένας νέος χάρτης για τον Σωκράτη Μάλαμα, σε γνώριμα μονοπάτια, που οδηγούν σε 13 κρυμμένους θησαυρούς.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ο χώρος που μας φιλοξένησε για την παρουσίαση του δίσκου, ήταν το στούντιο Sierra, ο ίδιος χώρος που φιλοξενεί τον Σωκράτη Μάλαμα στις ηχογραφήσεις του ολόκληρα μερόνυχτα, όπως εξομολογήθηκε. Η αλήθεια είναι πως το στούντιο αποτέλεσε ιδανικό υπόστεγο για τα τραγούδια του Σωκράτη. Μικρό, με πέτρινα τοιχώματα και “ποτισμένο” μουσικές, λειτούργησε αναπαυτικά και οικεία τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για τον ίδιο τον Σωκράτη, που κούρδιζε και ξανακούρδιζε την κιθάρα του, εκτελώντας για “τα γνωστά πουλάκια του” μια πιο ακουστική έκδοση των νέων κομματιών.

Ο δίσκος περιλαμβάνει 13 τραγούδια σε μουσικές του Σωκράτη Μάλαμα και στίχους του Γιώργου Κλεφτογιώργου -“Το όνομά μου είναι δρόμος”, “Ο χάρτης”, “Σ’ αγαπάω και σκορπάω”, “Οι παρελάσεις” του Βαγγέλη Βελώνια -“Το τραγούδι του Άλκη” της Φωτεινής Λαμπρίδη – “o Όρκος”, “Είναι νωρίς ακόμα” του Δημήτρη Αδοριαστού -“Του κόσμου τα ακριβά” με τη φιλική συμμετοχή της Ελένης Βιτάλη στο τραγούδι “Παρελάσεις”.

“Τίμιος και καθαρός”, διαθέτει τραγούδια που δεν σχοινοβατούν μουσικά σε παράτολμες και επιτηδευμένες ηχητικές ή στιχουργικές απόπειρες. Μια “εγγυημένη” δουλειά, με λαϊκές μπαλάντες ντυμένες ηλεκτρικά, έτοιμες να ανεβούν στα πάλκα και να “παραπλανήσουν” το κοινό με την απρόσμενη εξέλιξή τους. Ο δίσκος περιλαμβάνει ήχους και στίχους “παλιούς και γνώριμους” με την οικειότητα, την ωριμότητα και τον παιδικό ενθουσιασμό που ανταποκρίνεται στο ψυχικό ηχείο του ίδιου του Σωκράτη. Ένας χάρτης που μοιάζει να πατάει στα βήματα του δίσκου “Ασπρόμαυρες ιστορίες”, με την ίδια πρωτόγνωρη αναζήτηση του ήχου της κιθάρας από τον Σωκράτη, και με στίχους που χαρτογραφούν την πληθωρική δύναμη του λόγου.

Ακούγοντας τον δίσκο, ξεχώρισα το τραγούδι “Όρκος” της Φωτεινής Λαμπρίδη. Όπως σημείωσε και ο ίδιος ο Σωκράτης, “σε όλα τα χρόνια της συνεργασίας μας μπορώ να δανείζομαι τη γυναικεία ματιά της Φωτεινής”. Και πράγματι την αποδίδει ψιθυριστά στην ερμηνεία και στη μουσική του. Φαντάζομαι ήδη το τραγούδι “Μόνο τα τσιγάρα” με γυναικείες δεύτερες φωνές στις καλοκαιρινές συναυλίες του τραγουδοποιού, ενώ το αγαπημένο μου κομμάτι ακούει στο όνομα “Εξομολόγηση”, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Σωκράτη! Για το κλείσιμο θα αφήσω “Το τραγούδι του Άλκη» σε στίχους του Βαγγέλη Βελώνια, ένα τραγούδι αφιερωμένο στον μεγάλο στιχουργό Άλκη Αλκαίου. “Δεν μπόρεσα να γράψω κάτι για τον Άλκη, δεν μπορώ να μιλήσω για αυτόν, ήθελα κάτι να τραγουδήσω όταν έφυγε, μια λέξη να του την αφιερώσω μα δεν μπόρεσα να γράψω”, εξομολογήθηκε ο Σωκράτης Μάλαμας ευχαριστώντας τον Βαγγέλη Βελώνια για το τραγούδι-δώρο. Ένα ευχαριστώ και από εμένα και στους δύο για αυτό το δώρο.

Οι ενορχηστρώσεις είναι του Φώτη Σιώτα με την πολύτιμη βοήθεια του Βαγγέλη Λάππα. Ηχοληψία και μίξεις έκανε ο Βαγγέλης Λάππας. Η παραγωγή του δίσκου είναι της εταιρείας παραγωγής συναυλιών του Αρτύς, η διανομή γίνεται για πρώτη φορά από την ΕΜΙ που είναι πια μέλος του ομίλου της Universal.

Info: Από την Παρασκευή 14 Μαρτίου, το Passport φιλοξενεί το Σωκράτη Μάλαμα, για έξι μόνο παραστάσεις. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ιωάννα Κρανιώτη

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b