MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
20
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Google αναζητά τον high-tech καλλιτέχνη της

Παρακολουθούσα πρόσφατα ένα webinar με ομιλητή τον συγγραφέα και digital strategist, Mitch Joel. Λίγο πριν το τέλος της παρουσίασης, ο οικοδεσπότης τον ρώτησε: ‘Ποιο είναι το πιο χρήσιμο μάθημα για τα παιδιά του σήμερα;’. H απάντηση του συγγραφέα ήρθε αβίαστα και ήταν απλή και κοφτή: ‘Ο κώδικας. Φροντίστε να μάθουν τα παιδιά σας κώδικα’.

Monopoli Team

Τον πίστεψα τον κύριο Joel τότε. Και πριν από λίγες ημέρες τον θυμήθηκα και πάλι, διαβάζοντας για το DevArt: το νέο project της Google και του Barbican Centre, το οποίο αφορά στη δημιουργία και την παρουσίαση έργων τέχνης με πρώτη ύλη… τον κώδικα. Η τέχνη βρίσκεται παντού, αρκεί να βρεθεί ένα δημιουργικό μυαλό που θα την ξετρυπώσει. Γιατί ο κώδικας να αποτελεί εξαίρεση; Με αυτή τους την πρωτοβουλία τα Google Creative Labs και το Barbican επιδιώκουν να εμπνεύσουν μία νέα γενιά καλλιτεχνών αλλά και developers και να τους προτρέψουν να αναδείξουν μία πτυχή του κώδικα που μέχρι πρόσφατα παρέμενε σχεδόν ανεξερεύνητη.

Τα έργα θα εκτεθούν στο Barbican από τις 3 Ιουλίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου σε μία έκθεση με τίτλο Digital Revolution. Όμως το project βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και οι θεατές μπορούν να παρακολουθούν τη δημιουργική διαδικασία, βήμα προς βήμα, στο σχετικό site της Google.

Στο DevArt παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες Karsten Schmidt, Zach Lieberman και το δίδυμο των Varvara Guljajeva και Mar Carnet. Σε αυτούς θα προστεθεί άλλος ένας δημιουργός, ο οποίος αναζητείται και θα αναδειχθεί μέσα από διαγωνισμό. Ο εκλεκτός δεν χρειάζεται να έχει περγαμηνές στον εικαστικό χώρο. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε developer που θέλει και μπορεί να φτιάξει ένα έργο τέχνης, με εργαλεία του τον υπολογιστή και τον παντοδύναμο κώδικα. Όπως δήλωσε ο Conrad Bodman, ο οποίος επιμελείται το project για λογαριασμό του Barbican, ‘η αποστολή [του Barbican] είναι να ρίχνει φως σε καινοτόμες, νέες μορφές τέχνης και το DevArt αναδεικνύει με χαρακτηριστικό τρόπο τις δημιουργικές δυνατότητες που δίνει ο κώδικας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παρουσιάσουμε το νικητή του διαγωνισμού στο πλαίσιο της έκθεσης Digital Revolution, δίνοντας έτσι μία μοναδική ευκαιρία σε έναν ταλαντούχο developer’.

Ο Steve Vranakis, Δημιουργικός Διευθυντής των Google Creative Labs λέει ότι ‘το DevArt έχει ως στόχο την επανεκτίμηση της τέχνης. Θέλουμε να δείξουμε ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει έναν νέο καμβά δημιουργικότητας και ότι οι developers είναι και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τον κώδικα για να κάνουν τέχνη’. H Google περιμένει τις συμμετοχές των δημιουργών μέχρι τις 28 Μαρτίου. Αν ξέρεις κώδικα, μήπως ήρθε η ώρα να αξιοποιήσεις αυτή τη γνώση με έναν τρόπο που δεν φανταζόσουν;

Βασιλική Κοτζιά
Πηγή: metamatic:taf

Περισσότερα από Editors