MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
19
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

To “εναλλακτικό παστίτσιο” με παραδοσιακά πέτουρα λαχανικών της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Έχω πολύ καιρό νομίζω να σας δώσω συνταγή. Λίγο οι υποχρεώσεις, το φαγητό σε υπέροχα εστιατόρια, λίγο το κυνήγι προϊόντων και οι νόστιμες ειδήσεις που προκύπτουν, δεν προλαβαίνω να δημιουργήσω πολλά πιάτα άξια λόγου, παρά επιλέγω συνεχώς τα ίδια και τα ίδια. Μέχρι που έφτασαν στην πόρτα μου τα παραδοσιακά ζυμαρικά Αγροζύμη, της οικογένειας Μαρταβαλτζόγλου, από την Αραβησσό Γιαννιτσών. Και ήταν όλα τους υπέροχα, σε πολλά σχήματα, χρώματα και μεγέθη. Με κομψές ετικέτες που στο εσωτερικό τους είχαν συνταγές για να εμπνευστείς και να απολαύσεις το καθένα όπως του αξίζει. Και ξαφνικά μού ήρθαν στο μυαλό δεκάδες πιάτα, οπότε αποφάσισα αυτή την εβδομάδα να αφιερώσω λίγο χρόνο παραπάνω στην κουζίνα και το σπιτικό φαγητό.Της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Monopoli Team

Η Αγροζύμη δεν είναι καινούργια στον χώρο, προσφέρει τις νοστιμιές τις 40 χρόνια τώρα από το 1969, όταν ο Γιώργος Μαρταβαλτζόγλου, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, έφτιαξε στο χωριό του έναν φούρνο όπου έψηνε ψωμί και πίτες. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1974, η δεύτερη γενιά, θέλοντας να εξασφαλίσει την ποιότητα της πρώτης ύλης για το φούρνο, στήνει ένα αλευρόμυλο και αλέθει άριστης ποιότητας αλεύρι.

Το 1980 ο μικρός αλευρόμυλος μετεξελίσσεται σε μία οικοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων, όπου παράγει αποκλειστικά προϊόντα από επεξεργασία δημητριακών (αποφλοιωμένο σιτάρι, πλιγούρι, σταρένιο τραχανά), με χρήση παραδοσιακών μεθόδων παρασκευής και συντήρησης. Στα χρόνια που ακολούθησαν η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, οδήγησε την εταιρεία και στο χώρο των ζυμαρικών (χυλοπίτες, αλευρένιο τραχανά, κους-κους κ.τ.λ.).

Σήμερα διαθέτει περίπου 50 κωδικούς προϊόντων και με νέα συσκευασία αλλά και πιο ιδιαίτερες γεύσεις, στολίζει πολλά ράφια παντοπωλείων σε όλη την Ελλάδα. Στόχος τους είναι να μας βοηθούν να μετατρέπουμε κάθε απλό πιάτο σε γιορτή γεύσης!
Το γιόρτασα λοιπόν κι εγώ, φτιάχνοντας ένα εναλλακτικό παστίτσιο με πέτουρα λαχανικών, το αγαπημένο μου χωριάτικο λουκάνικο με μυρωδικά από την Creta Farms και σπιτική μπεσαμέλ.

Τα πέτουρα ή πέτηλα, είναι σαν τα ιταλικά fettuccine και πήραν το όνομά τους από το αρχαίο ρήμα «πετάννυμι», που σημαίνει «εκτείνω, απλώνω, ανοίγω». Έτσι προκύπτει και το «πέτηλον» που σημαίνει «ανοιχτό φύλλο ζύμης». Πρόκειται λοιπόν για ζυμαρικά, τα οποία είναι κομμένα όλα σε ένα επίπεδο και πλατύ σχήμα, θυμίζοντας τα λαζάνια. Τα πέτουρα που χρησιμοποίησα γι ‘αυτή τη συνταγή, έχουν γεύση από λαχανικά, όπως σπανάκι, καρότο και πατζάρι αλλά και από μελάνι σουπιάς, οπότε αυτή η πολυχρωμία προσφέρει ένα πραγματικά εντυπωσιακό πιάτο στην όψη. Και θα μπορούσα να τα απολαύσω ακόμα και σκέτα, με λίγο αρωματικό ελαιόλαδο και τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Όμως αποφάσισα να κάνω ένα πιο πλούσιο πιάτο, κάτι που θα μας χορτάσει και θα μας ζεστάνει, γιατί έχουμε κι έναν χειμώνα να παλέψουμε…

Παστίτσιο με πέτουρα λαχανικών και χωριάτικο λουκάνικο
Υλικά:
1 πακέτο πέτουρα
1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο με μυρωδικά ή με πράσο
1 κουτί χυμό ντομάτας
700ml φρέσκο γάλα (αν θέλετε, χρησιμοποιήστε light)
100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. βούτυρο Κερκύρας για πιο πλούσια γεύση (αν θέλετε βάλτε μαργαρίνη)
100γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
Λίγη τριμμένη φρυγανιά για το πασπάλισμα
Μοσχοκάρυδο για τη μπεσαμέλ
Αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά τα πέτουρα σε μπόλικο αλατισμένο νερό, αλλά δεν τα αφήνουμε να μαλακώσουν τελείως. Σουρώνουμε και τα στρώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο του ταψιού. Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε μόνο του το λουκάνικο αρκετά ψιλοκομμένο, για 2 λεπτά, μέχρι να σκληρύνει το κρέας κι έπειτα προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δεν χρειάζεται άλλα μυρωδικά, γιατί το λουκάνικο έχει αρκετά έντονη γεύση. Τέλος ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ, λιώνοντας σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει. Προσθέτουμε γρήγορα όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αβγοδάρτη, για 1 λεπτό, μέχρι να πάρει το μίγμα ένα χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε γρήγορα όλο το γάλα και δεν σταματάμε να ανακατεύουμε έντονα, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, χωρίς όμως να σφίξει πολύ. Την θέλουμε απαλή και ρευστή. Αν νομίζετε ότι χρειάζεται κι άλλο γάλα, γιατί έπηξε πολύ, προσθέστε ελεύθερα, μέχρι να τη φέρετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αποσύρουμε τη μπεσαμέλ απ’την φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, μοσχοκάρυδο και το τυρί τριμμένο. Ανακατεύουμε καλά και τώρα ενώνουμε το παστίτσιο μας. Ρίχνουμε πάνω από τα μακαρόνια στο ταψί στη σάλτσα με τα λουκάνικα, στρώνουμε από πάνω όμορφα τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς. Κόβουμε αφού κρυώσει ελαφρώς για να μην διαλυθεί.

Δείτε με την ησυχία σας όλα τα προϊόντα στο www.agrozimi.gr
Πηγή: 
flust

«Τις νοστιμιές οφείλουμε να τις μοιραζόμαστε.» 
Κάθε εβδομάδα, η Εμμανουέλα μοιράζεται μαζί μας γευστικές εμπειρίες. Επινοεί, δοκιμάζει και μοιράζεται συνταγές, με το δικό της μοναδικό στυλ, με αγάπη στην παράδοση της «μαμάς» και ουκ ολίγη τσαχπινιά!  
Ακολουθήστε την στο http://free-to-eat.blogspot.gr/

Περισσότερα από Editors