MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Λία Βίσση: Για την Ευρώπη, οι Έλληνες είναι λαμόγια, το ίδιο και οι Κύπριοι

Όσο και αν την συνδέουν με την αδελφή της, η Λία Βίσση έχει καταφέρει να διαγράψει τη δική της πορεία στο χώρο της μουσικής. Μετά από ολοκληρωμένες σπουδές πιάνου, συμμετοχές στη Eurovision, σεμινάρια φωνητικής στην Αμερική και ένα μικρό πέρασμα από την πολιτική, συνεχίζει μια καριέρα σημαντική. Με αφορμή τη συμμετοχή της ως συνθέτη, στην εκδήλωση “Ανοιχτές Πληγές της Ευρώπης” που φιλοξενεί το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μιλήσαμε μαζί της για τη μουσική της εκδήλωσης που υπογράφει η ίδια, για τη σημερινή κατάσταση και για το μέλλον που προδιαγράφεται για Ελλάδα και Κύπρο.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Τι ακριβώς πραγματεύεται η εκδήλωση «Ανοιχτές Πληγές της Ευρώπης»;
Πραγματεύεται, διά της μουσικής μου, τη θεματολογία που της ετέθη.

– Πώς θα χαρακτηρίζατε την μουσική που σας ενέπνευσαν οι στίχοι του Α. Γιαγιάννου;
Εξπρεσιονιστική.

Lia-Vissi– Για εσάς η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν «ανοιχτές πληγές» στην Ευρώπη; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καθεμιά;
Για μένα δεν είναι “Aνοιχτές Πληγές”. Ανοιχτή πληγή θεωρούν οι Ευρωπαίοι την Κύπρο και την Ελλάδα και ενδεχομένως όλο τον Νότο. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη ενώ δεν θέλει να έχει ανοιχτές πληγές ανοίγει όλο και περισσότερες. Σχετικά με τα σημαντικότερα προβλήματα των δυο χωρών, είναι τα ίδια με διαφορετικό τρόπο. Για την Ευρώπη, οι Έλληνες είναι λαμόγια δηλ. άνθρωποι χωρίς εμπιστοσύνη το ίδιο και οι Κύπριοι. Αλλά μεταξύ των δυο, οι μεν δηλαδή Κύπριοι θεωρούν ό,τι και οι Ευρωπαίοι τους Έλληνες, γι’ αυτό και τους αποκαλούν “καλαμαράδες”, ενώ οι Έλληνες θεωρούν ότι στους Κύπριους αξίζει αυτό που έχουν.

– Η περίοδος του στρας και του γκλάμουρ χωρίς όριο στις μεγάλες αθηναϊκές πίστες φαίνεται πως έχει τελειώσει. Συμφωνείτε με την κριτική που ασκείται σε αυτό τον τρόπο διασκέδασης, που τον συνδέει με τα σημερινά δεινά της χώρας;
Δεν έχει τελειώσει και ούτε θα τελειώσει. Δεν συμφωνώ γενικά με κριτικές, διότι οι κριτές δεν κρίνουν ποτέ τον εαυτό τους δημόσια παρά μόνο τους άλλους.

– Πώς φαντάζεστε το μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου;
Δεν το φαντάζομαι.

– Ποια θεωρείτε καλύτερη στιγμή της επαγγελματικής σας πορείας;
Το 2009, με το cd Απουσία.

– Τι μουσική ακούτε; Έχετε ξεχωρίσει κάποιο νέο μουσικό/τραγουδιστή/συγκρότημα;
Τους Nine Inch Nails.

– Θα μπορούσατε να γράψετε «περισσότερο» ή και αποκλειστικά μουσική για την αδελφή σας, εξασφαλίζοντας μια “σίγουρη” επιτυχία. Γιατί δεν το επιλέξατε;
Δεν επιθυμώ να εξασφαλίζω εκ των προτέρων καμία επιτυχία.

– Πώς φαντάζεστε το δικό σας μέλλον;
Δεν το φαντάζομαι, το προδιαγράφω.

Info: H εκδήλωση «Ανοιχτές Πληγές της Ευρώπης» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου στις 21.00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Είσοδος Ελεύθερη.
Στο πρώτο μέρος, θα προβληθεί η ταινία «White Breath» του εικαστικού Τάσου Αλαμάνου: μία ταινία μικρού μήκους, που μέσα από την αγωνία ενός γλύπτη στην Αθήνα, διαπραγματεύεται το ζήτημα μνήμης του σύγχρονου Έλληνα.
Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί συναυλία με 3 Lamenti Musicali και 8 Τραγούδια. Το πρώτο σκέλος της συναυλίας είναι μουσική εγχόρδων ενώ το δεύτερο σκέλος αποτελείται από σύγχρονες ελεγείες για φωνή και έγχορδα: με τους στίχους του Αριστείδη Γιαγιάννου και τη μουσική της Λίας Βίσση. Συνοδεύει η Ορχήστρα Πατρών και διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.
Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων: στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b