MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
27
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νέος κύκλος ζωής στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινάει για το ιστορικό Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, μετά την απώλεια του ιδρυτή του, Λευτέρη Βογιατζή. Με πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων, το θέατρο θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, τις δεκαεννέα (από τις είκοσι πέντε συνολικά) υπέροχες σκηνοθεσίες του σπουδαίου σκηνοθέτη, ενώ κύριος στόχος είναι να δώσει βήμα στους νέους καλλιτέχνες.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την φλόγα της δημιουργίας, στον χώρο που την κράτησε αναμμένη για 30 ολόκληρα χρόνια. Με μία προοπτική 3ετίας, ευελπιστούμε, ότι ο χώρος αυτός θα λειτουργήσει ως φυτώριο καλλιτεχνικής δημιουργίας υψηλών προδιαγραφών», σημειώνει η σύντροφος του Λευτέρη Βογιατζή, Ειρήνη Λεβίδη.

Τον προγραμματισμό της θεατρικής περίοδου 2014-2015, χαρακτηρίζει η σύνδεση της παράδοσης με τη νεωτερικότητα. Η θεατρική περίοδος χωρίζεται χοντρικά σε 4 τρίμηνα: τα δύο, δίνονται σε νεανικές ομάδες. Πρόκειται για πρόσωπα και ομάδες -όπως ο Σίμος Κακκάλας, ο Δημήτρης Καρατζάς, ο Έκτωρας Λυγίζος, η Ηρώ Μπέζου, ο Αργύρης Πανταζάρας, ο Χάρης Φραγκούλης, αλλά και ο Νίκος Καραθάνος, ο Νίκος Μαστοράκης, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, η Ρένη Πιττακή– που είχε ήδη εντοπίσει ο Λευτέρης Βογιατζής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πίστευε στις δυνάμεις τους. 

Ζητούμενο είναι να παραχθεί καλλιτεχνικό έργο, να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, για την αναζήτηση, την έρευνα και τις δοκιμές. Το θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής θα διαθέτει τον χώρο του για 3μηνες πρόβες σε όλους τους συνεργάτες του αλλά και σε άλλους καλλιτέχνες σε συνεργασία με άλλους φορείς. Το 3ο τρίμηνο, ανήκει στα έργα που είχε συμπεριλάβει στον άμεσο προγραμματισμό του και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, ο μεγάλος θεατράνθρωπος, Λευτέρης Βογιατζής.

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου, με την σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων θεσπίζεται το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Λευτέρης Βογιατζής» που θα απονέμεται κάθε 2 χρόνια στον καλύτερο νέο ευρωπαίο σκηνοθέτη. Το έπαθλο των 30.000 ευρώ, θα καλύπτει την αμοιβή του βραβευμένου σκηνοθέτη και τα έξοδα παραγωγής μιας παράστασής του, στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής. Με τον τρόπο αυτόν «οι ελπίδες» του σύγχρονου θεάτρου, θα φωτίζονται από εδώ, το μικρό θεατράκι της υποβαθμισμένης Κυψέλης . Όπως είχε πει ο Πρόεδρος των ευρωπαίων κριτικών θεάτρου George Banu: «Για να δείτε τον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη πρέπει να πάτε την Αθήνα σ’ ένα πολύ μικρό θέατρο».Η επιτροπή που θα απονέμει το Βραβείο αποτελείται, με αλφαβητική σειρά από τους: George Banu, Ελένη Βαροπούλου, Stephanie Carp, Ties Lehman, Γιώργος Λούκος, Χλόη Ομπολένσκι, Γιάννης Χουβαρδάς. Μάλιστα, ύστερα από πρόταση του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνδιοργανώνεται Διημερίδα αφιερωμένη στον Λευτέρη Βογιατζή στο τέλος Μαίου, στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής.

123jiΑναλυτικό Πρόγραμμα
Στο τέλος του Φλεβάρη, το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ανεβαίνουν 2 παραστάσεις:

– Δευτέρα και Τρίτη: «Το Τάβλι»
 του Δημήτρη Κεχαϊδη, με τους Νίκο Κουρή και Μάκη Παπαδημητρίου. Την παράσταση θα πλαισιώσει έκθεση φωτογραφίας και ψηφιακού υλικού για το «Με δύναμη από την Κηφισιά».

– Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή: «Το κορίτσι που έπεσε στο πηγάδι», μια παράσταση της ομάδας Kursk, με τους: Χάρης Φραγκούλης, Αργύρης Πανταζάρας, Ηρώ Μπέζου, με την οποία αδημονούσε να συνεργαστεί, Νίκος Παπαδόπουλος.

Στις 12 Οκτωβρίου 2014, ημέρα των γενεθλίων του Λευτέρη Βογιατζή, ο Γιάννης Κόκκος παρουσιάζει ένα θεατρικό «κουτί» το οποίο θα κατασκευάσει στην σκηνή του Θεάτρου Οδού Κυκλάδων, συνεχίζοντας τον αγώνα μεταμόρφωσης του χώρου που έδωσε με το μοναδικό του πείσμα ο μεγάλος σκηνοθέτης.

Στο πρώτο αυτό τρίμηνο, στο πρόγραμμα εντάσσονται: ένας μονόλογος του Αργύρη Πανταζάρα, από τον «Ακατανόμαστο» του Μπέκετ, σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία του ίδιου, πιθανότατα το πολυσυζητημένο «Σύσσημον» του Νίκου Παναγιωτόπουλου σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακκάλα, προσαρμοσμένη ειδικά στον χώρο, καθώς και «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη με τη Ρένη Πιττακή, μία κατάθεση στην μνήμη του Λευτέρη. 

Το 2015, ξεκινάει με τον «Φαέθωνα» του Δημήτρη Δημητριάδη, ένα ακόμα έργο που αγαπούσε και ήθελε να ανεβάσει ο Λευτέρης Βογιατζής, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά. Στην παράσταση παίρνουν μέρος πολλοί ηθοποιοί που συνεργάστηκαν εδώ στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων, με αξέχαστες ερμηνείες.

Στο μέλον, το πρόγραμμα επιφυλάσσει εκθέσεις, προβολές και αναλύσεις: –Έκθεση με τα σκηνικά και τα υλικά του Κατσούρμπου, η οποία σχεδιάζονταν με τον Λευτέρη, από το 2010, αφιερωμένη στον σκηνογράφο Νίκο Αλεξίου. – Έκθεση του Αλέκου Λεβίδη με τα σχέδια και τα προσχέδια της «Αντιγόνης» 1992. – Έκθεση για την παράσταση της «Σπασμένης Στάμνας» στη μνήμη του σκηνογράφου της παράστασης Δαμιανού Ζαρίφη. – Παρουσιάσεις όλων των παραστάσεων του Λευτέρη Βογιατζή.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
10 νέοι ηθοποιοί ξανακοιτούν την παράδοση χωρίς εξιδανικεύσεις
Θεατρικά Νέα
Φεστιβάλ Αθηνών: Η πρωτοβουλία «Gen 260» φέρνει τη νέα γενιά σκηνοθετών στην Πειραιώς
Θεατρικά Νέα
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2026: Δωρεάν μεταφορά του κοινού από την Πειραιώς 260 προς το κέντρο της Αθήνας
Θεατρικά Νέα
Φεστιβάλ Αθηνών: Ακυρώνεται η παράσταση «The Child» της Αφσανέχ Μαχιάν στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Θερινή Ακαδημία Θεάτρου Τέχνης: Θεατρική εκπαίδευση και δημιουργική άσκηση στο Πάρκο Τρίτση
Θεατρικά Νέα
Μήδεια: Νέες ημερομηνίες στην Αθήνα για την παράσταση με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Θεατρικά Νέα
Η “AI-MILIA” ταξιδεύει στη Λαμία: Ένα θεατρικό ταξίδι μνήμης με την Αιμιλία Υψηλάντη
Θεατρικά Νέα
Οθέλλος: Ματαίωση καλοκαιρινής περιοδείας για την παράσταση του Γιάννη Μπέζου
Art & Culture
Όσα έρχονται τον χειμώνα 2026-2027 στο Εθνικό Θέατρο
Θεατρικά Νέα
Dogville: Ο Άρης Μπινιάρης μεταφέρει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το σκοτεινό σύμπαν του Lars von Trier
Θεατρικά Νέα
Βραβεία Χορν - Μερκούρη με αιχμές προς ΥΠΠΟ: «Η στήριξη να γίνει ουσιαστική»
Θεατρικά Νέα
Συναυλίες, παραστάσεις, αφιέρωμα στον Μίνω Βολανάκη: Το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων 2026