MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
13
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νύφες: Η ιστορία του ελληνικού νυφικού σε έκθεση του Μουσείου Μπενάκη

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο γάμος είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή της γυναίκας κι ένας πολύ σημαντικός θεσμός στην ιστορία κάθε κοινωνίας. Μέσα από αυτό το πρίσμα η έκθεση «Νύφες: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία ενδυμάτων από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη στο κτήριο της Οδού Πειραιώς.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ξεκινώντας από τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες του 19ου αιώνα και περνώντας στην ευρωπαϊκή μόδα, με μια παρουσίαση νυφικών από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα, οι «Νύφες» φιλοδοξούν να αναδείξουν την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα της περιόδου, και μέσω αυτής της ποικιλίας την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού φορέματος.

Από τα κομψά και περίτεχνα νυφικά του τέλους του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις των νυφών του 21ου αι., η δημιουργία του νυφικού ενδύματος συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο.

Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, και με το υλικό που παρουσιάζει, το οποίο προέρχεται κατά κύριο λόγο από δωρεές, αποτελεί ένα φόρο τιμής στους δωρητές του Ιδρύματος. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 22 Ιανουαρίου και η έκθεση θα διαρκέσει από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 6 Απριλίου.

Εισιτήρια: 5€, €2,5

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Αγορές
«Λουκέτο» στο ιστορικό πολυκατάστημα Notos στη Σταδίου
Επίκαιρα
Chios Pass & Kythira Pass 2026: Ξεκινούν οι αιτήσεις
Επίκαιρα
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη με 130 ερμηνείες ελληνικών συμφωνικών έργων
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Αντιγόνη»
Art & Culture
Η Ελλάδα ως γρίφος στη Μπιενάλε Βενετίας
Αφιέρωμα
Γιορτή της Μητέρας: Πώς γιορτάζουν την ημέρα σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη;
Αφιέρωμα
Από τον Τάσο Λειβαδίτη στην Κική Δημουλά: Όταν σπουδαίοι ποιητές εμπνεύστηκαν από τη μητρότητα
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Από το Met Gala του 1% μέχρι τον Μπέο του 100% ελληνικού παραλογισμού
Cine News
Νέα μέτρα για οδηγούς στην Ευρώπη: Ψηφιακό δίπλωμα, νέα όρια ηλικίας και ενιαίες ποινές
Art & Culture
Panathēnea 2026: Σινεμά, μουσική, AI και άρωμα Όσκαρ στην Αθήνα
Cine News
Το Onassis Culture στο 79ο Φεστιβάλ των Καννών με δύο συμπαραγωγές
Επίκαιρα
Εκτεθειμένο στον κίνδυνο φτώχειας το 28,5% των οικογενειών με παιδιά στην Ελλάδα