MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
19
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ένα πορτρέτο με 27.000 “γροθιές” για μια ζωή χωρίς “εκπτώσεις”

Ο Bέλγος καλλιτέχνης Phil Akashi αποτίει φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα δημιουργώντας μία μεγαλειώδη τοιχογραφία- πορτρέτο του αγωνιστή της ελευθερίας με 27.000 γροθιές φορώντας ένα γάντι του μποξ, στο οποίο έχει ενσωματώσει μια σφραγίδα με τους κινέζικους χαρακτήρες 自由 που σημαίνουν ‘ελευθερία’.

Monopoli Team

Το υλικό στο οποίο εμπoτίζει την σφραγίδα είναι το κιννάβαρι –για την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτό το υλικό στην ταοϊστική κουλτούρα. Συγκεκριμένα το κόκκινο κιννάβαρι συμβολίζει τη ζωή και την αιωνιότητα. Αποφάσισε όμως να χρησιμοποιήσει και μαύρο τιμώντας τον αγώνα του Νέλσον Μαντέλα κατά του απαρχάιντ.

Επίσης, ο Phil Akashi, που έχει έδρα του τη Σαγκάη, χρησιμοποίησε το γάντι του μποξ γιατί και ο ίδιος ο Νέλσον Μαντέλα, όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του ‘A long walk to freedom’, του άρεσε το άθλημα του μποξ για την στρατηγική που το χαρακτήριζε και όχι για την βία. Επιπλέον, εφόσον πάνω στο ρινγκ κοινωνικές τάξεις, χρώμα, πλούτος, ηλικία δεν έχουν καμμία σημασία, το θεωρούσε κάτι σαν ‘υποστηρικτή της ισότητας και της ισονομίας’.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, γνωστός για την αγάπη του να φιλοτεχνεί χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς σφραγιδόλιθους, αναφέρει για το συγκεκριμένο έργο ότι ‘είναι κάτι που όχι μόνο μας θυμίζει τα 27 χρόνια φυλάκισης του Νέλσον Μαντέλα αλλά και τον γενναίο τρόπο που υπερασπίστηκε σε όλη του τη ζωή την ελευθερία και την ισότητα. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας εξαίρετος καλλιτέχνης της ‘ειρήνης’. Ήταν πάντα έτοιμος να πεθάνει για το ιδανικό της δημοκρατίας και της ελευθερίας και θα είναι για πάντα πηγή έμπνευσης για όλο τον κόσμο’.

Το στερνό αντίο, με ένα πορτρέτο που καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο μια ολόκληρη ζωή χωρίς ‘εκπτώσεις’. Τι άλλο να προσθέσει κανείς; Στο παρακάτω βίντεο ο Phil Akashi ‘επί το έργον’.

Πηγή: metamatic:taf

Περισσότερα από Editors