MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
20
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Icehotel: o πάγος στην υπηρεσία της τέχνης

Το 1989, όταν άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο πάγου στο χωριό Jukkasjärvi στις βόρειες εσχατιές της Σουηδίας, πολλοί πίστεψαν ότι επρόκειτο απλώς για άλλη μία hip παλαβομάρα, για εκκεντρικούς, επιδειξιομανείς και γενικώς για ανθρώπους που είχαν λεφτά για κάψιμο.Από τη Βασιλική Κοτζιά

Monopoli Team

Σχεδόν 25 χρόνια μετά, η εν λόγω «παλαβομάρα» όχι απλώς εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά έχει αποκτήσει κλώνους σε άλλα χωριά και σε άλλες χώρες. Τα εφήμερα ξενοδοχεία κατασκευάζονται κάθε χειμώνα, για να αφεθούν στην αμείλικτη μοίρα της ανόδου της θερμοκρασίας την άνοιξη. Στο μεσοδιάστημα φιλοξενούν επισκέπτες που γοητεύονται από την ιδέα μιας διανυκτέρευσης σε ένα δωμάτιο από πάγο, στο οποίο η θερμοκρασία κυμαίνεται από -8 έως -5 βαθμούς Κελσίου.

Στο αρχετυπικό Icehotel του Jukkasjärvi, η εμπειρία είναι και καλλιτεχνική. Εδώ και πολλά χρόνια, οι εμπνευστές του project προσκαλούν εικαστικούς να οραματιστούν και να δημιουργήσουν παγωμένες σουίτες, αλλά και μεμονωμένα γλυπτά και installations που θα κοσμήσουν το ξενοδοχείο. Αν μη τι άλλο, η πρώτη ύλη προσφέρεται για πειραματισμό και τα έργα κινούνται αισθητικά ανάμεσα στο πραγματικό και στο μυθικό.

Επικεφαλής και συντονιστής αυτής της δημιουργικής διαδικασίας είναι ο σουηδός γλύπτης Jens Thoms Ivarsson, ο οποίος άρχισε να σχεδιάζει σουίτες πάγου πριν από 10 χρόνια. Ο Jens δεν επιθυμεί να γίνεται το Icehotel γκαλερί σκανδιναβικής τέχνης. Γι αυτό καλεί κοντά του καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες: «Τον Νοέμβριο, Jukkasjärvi γίνεται ένα χωνευτήρι επιρροών, πολιτισμών και γλωσσών. Διαφορετικοί άνθρωποι συγκεντρώνονται εδώ και κάνουν τέχνη – είναι ένα φανταστικό ταξίδι και είναι υπέροχο να αποτελείς μέρος του» λέει.

Το Icehotel δεν είναι προσβάσιμο μόνο για τους πελάτες που διανυκτερεύουν, αλλά λειτουργεί και ως γκαλερί. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα γλυπτά που βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους του και να απολαύσουν ένα – ζεστό, φυσικά – ρόφημα στο καφέ του. Μεταξύ μας, νομίζω ότι κι εγώ μέχρι εκεί θα έφθανα. Ας λείπει ο ύπνος στους -5!

Πηγή: metamatic:taf

Περισσότερα από Editors