MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το νόστιμο μπορεί να είναι και υγιεινό, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Οι συνταγές με παράγωγα χαρουπιού, είναι μόδα. Αλλά τέτοιες μόδες, νόστιμες και θρεπτικές, μπορούμε να τις ακολουθούμε άφοβα!

Monopoli Team

Στην Ελλάδα, χαρουπιές, συναντάμε στα νησιά μας και κυρίως στην Κρήτη. Τα χαρούπια (ή ξυλοκέρατα), οι καρποί της χαρουπιάς, είναι μακριά, στριφτά και σκληρά, πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα και ξυλώδη εξωτερικά, καστανού χρώματος όταν είναι ώριμα. Κυρίως αλευροποιούνται και χρησιμοποιούνται στη παρασκευή ενός θρεπτικού αλευριού, κατάλληλου για βρεφικούς κοιλόπονους και παιδικές γαστρεντερίτιδες. Σε όλο και περισσότερους φούρνους, συναντάμε πλέον ψωμί, παξιμάδια και κουλούρια από χαρουπάλευρο και η όψη τους είναι ελαφρώς σκουρόχρωμη ενώ η γεύση τους υπόγλυκη. Για μένα όμως, πιο ενδιαφέρον υλικό είναι το χαρουπόμελο. Μια εξαιρετικά θρεπτική γλυκαντική ουσία, με μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Α και Β καθώς και μεταλλικά στοιχεία. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και κάνει πολύ καλό στην οστεοπόρωση αλλά γενικά συνίσταται για ανθρώπους που ακολουθούν μια προσεγμένη διατροφή και ψάχνουν υποκατάστατα ζάχαρης.

Το χαρουπόμελο έχει τη μορφή ενός σκούρου σιροπιού και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τόσο στη μαγειρική όσο και τη ζαχαροπλαστική, σε σάλτσες, ροφήματα, κέικ, γλυκά, κρέμες, κ.λ.π.

Μια πολύ καλή ιδέα για τα χειμερινά απογεύματα, είναι τα ζεστά smoothies με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα και μυρωδικά. Και φυσικά χαρουπόμελο…

Smoothie με μήλο και χαρουπόμελο
Υλικά:
1 μήλο
2 κουτ. σούπας χαρουπόμελο
150γρ. γάλα φρέσκο
Λίγη κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το μήλο και το βάζουμε σε κατσαρολάκι να βράσει και να μαλακώσει. Το πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ, προσθέτουμε το χαρουπόμελο και το γάλα και αφήνουμε να πάρουν όλα τα υλικά μαζί 2-3 βράσεις. Σερβίρουμε σε μια κούπα, πασπαλίζουμε με κανέλα και απολαμβάνουμε.

Έχοντας στη διάθεσή μου ένα ακόμα ώριμο μήλο και φυσικά χαρουπόμελο, αποφάσισα να φτιάξω και μερικά μπισκότα να με περιμένουν αύριο για πρωινό…

Μαλακά μπισκότα με μήλο και χαρουπόμελο
Υλικά:
1 μήλο τριμμένο στον τρίφτη
50γρ. χαρουπόμελο
150γρ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά
Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με το χαρουπόμελο, μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και το μήλο, ενσωματώνοντας με μια σπάτουλα και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να έχουμε έναν πηχτό, στέρεο χυλό. Με ένα κορνέ ή με ένα κουτάλι, μοιράζουμε τη ζύμη σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψί απ’τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως τα μπισκότα μας πριν τα σερβίρουμε. Όταν τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε από πάνω μέλι και λίγη κανέλα ακόμη, αν θέλουμε.


Πηγή: flust.gr
«Τις νοστιμιές οφείλουμε να τις μοιραζόμαστε.»

Κάθε εβδομάδα, η Εμμανουέλα μοιράζεται μαζί μας γευστικές εμπειρίες. Επινοεί, δοκιμάζει και μοιράζεται συνταγές, με το δικό της μοναδικό στυλ, με αγάπη στην παράδοση της «μαμάς» και ουκ ολίγη τσαχπινιά! 
Ακολουθήστε την στο http://free-to-eat.blogspot.gr/

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b