MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το Λούβρο συγκέντρωσε 500 χιλιάδες ευρώ από δωρεές για τη Νίκη της Σαμοθράκης

Μέσα σε δύο μήνες το Μουσείο του Λούβρου κατάφερε να συγκεντρώσει σε δωρεές το ποσό των 500.000 ευρώ, για τις εργασίες αποκατάστασης του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου, η εκστρατεία «Όλοι Μαικήνες» που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να συνεισφέρει το κοινό στην συντήρηση του διάσημου αγάλματος, συγκέντρωσε ήδη το μισό από από το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που περιμένουν να προέλθει από τέτοιες δωρεές. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί το 1 εκατ. € μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

niki11Το συνολικό ποσό που απαιτείται για τις εργασίες αποκατάστασης της Νίκης ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια. Τρεις μεγάλοι «μαικήνες» έχουν αναλάβει να καλύψουν τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια €: οι εταιρείες Nippon Television Holdings, η Fimalac και η Bank of America Merrill Lynch.

Τον Σεπτέμβριο η Νίκη της Σαμοθράκης μεταφέρθηκε από το χώρο έκθεσής της σε μια διπλανή αίθουσα, όπου έχει κατασκευαστεί μια ειδική καμπίνα για τη συντήρησή της. Θα επιστρέψει στη θέση της στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου του 2014. Ο σκοπός των εργασιών είναι να καθαριστεί το άγαλμα, το οποίο έχει κατασκευαστεία από διαφορετικά είδη μαρμάρου. Παράλληλα με τον καθαρισμό και την συντήρηση του έργου τέχνης, θα διεξαχθούν και σημαντικές επιστημονικές έρευνες στο γλυπτό. Επίσης, φαίνεται ότι θα αφαιρεθεί το τσιμεντένιο μπλοκ που χωρίζει το άγαλμα από το πλοίο, στο οποίο στηρίζεται, καθώς δεν υπάρχει επιστημονική δικαιολόγηση της παρουσίας του. 

Πρόκειται για το σημαντικότερο έκθεμα του Μουσείου, μαζί με την Μόνα Λίζα και την Αφροδίτη της Μήλου. Η δημιουργία του αγάλματος χρονολογείται ανάμεσα στο 220 και το 185 π.Χ. Η τελευταία του συντήρηση έγινε πριν 80 περίπου χρόνια, το 1934. Όπως δηλώνει το Μουσείο, σε εκείνη την εργασία δεν επιλύθηκαν σημαντικά δομικά προβλήματα, τα οποία η νέα συντήρηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει.   

Όσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στην συντήρηση του ελληνικού αγάλματος, που βρίσκεται σε γαλλικό μουσείο, μπορούν να καταθέτουν τις δωρεές τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, είτε μέσω της ιστοσελίδας www.tousmecenes.fr ή μέσω ταχυδρομείου. 

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b