MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η συγκλονιστική περιπέτεια του Οδυσσέα Ελύτη στον πόλεμο του ’40

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ένας από τους Έλληνες που έζησαν τη φρίκη του πολέμου του ’40, ήταν και ο Οδυσσέας Ελύτης. Ο σπουδαίος ποιητής ήταν έφεδρος ανθυπολοχαγός και πέρασε μια συγκλονιστική περιπέτεια, που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή. Αυτή την περιπέτεια περιέγραψε το 1965 σε συνέντευξή του στο φοιτητικό περιοδικό “Πανσπουδαστική”, από την οποία αναδημοσιεύουμε παρακάτω σχετικό απόσπασμα.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Μάλιστα μετά τον πόλεμο, ο Ελύτης ξεκίνησε να γράφει ένα έπος, την “Αλβανιάδα“, το οποίο όμως άφησε ημιτελές και δεν εξέδωσε ποτέ, καθώς τον απορρόφησαν άλλα έργα. Πίστευε επιπλέον ότι η “Αλβανιάδα” δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό -παράμετρος στην οποία έδινε μεγάλη σημασία- όταν παρουσιάστηκε το 1956 από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών, σε απαγγελία Μήτσου Λυγίζου και Θάνου Κωτσόπουλου, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και ραδιοσκηνοθεσία Νίκου Γκάτσου.

Ακολουθεί το απόσπασμα της συνέντευξης με την περιγραφή της περιπέτειάς του, και στη συνέχεια link για το ποίημα του Ελύτη, “Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας“.

                                                                    ~***~

“Τι να έκανα εγώ, ένα χαλασμένο παιδί της Αθήνας. Με κόπο ανυπολόγιστο, κατάφερα να είμαι απλώς συνεπής προς την αποστολή μου. Αλλά είδα στο πρόσωπο των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός ν’ αναδύσει όταν πιστεύει στο δίκιο του. Και γνώρισα από πολύ κοντά την αψηφισιά του θανάτου, την ακατάβλητη θέληση της ζωής που έγινε τελικά και δική μου.

Στο μέτωπο, αρρώστησα από βαρύτατο τύφο. Τα νερά που πίναμε, όπου βρίσκαμε, ανάμεσα στα πτώματα των μουλαριών, ήτανε μολυσμένα. Χωρίς να γνωρίζω τι έχω, χρειάστηκε να κάνω τρία μερόνυχτα με τα πόδια και με ζώο σε βατόδρομο και να διακομισθώ στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Έμεινα εκεί σαράντα μέρες με σαράντα πυρετό, ακίνητος, με πάγο στην κοιλιά. Με είχανε αποφασίσει αλλά εγώ δεν είχα αποφασίσει τον εαυτό μου. Θυμάμαι, ότι αρνήθηκα να με μεταφέρουν στο μικρό θάλαμο των ετοιμοθανάτων, όπως κάποιο άλλο βράδυ αρνήθηκα πεισματικά να κοινωνήσω και να εξομολογηθώ στον παπά που μου φέρανε, όταν η κρίση της αρρώστιας έφτασε στο κατακόρυφο. Μόλις αρχίζανε οι βομβαρδισμοί, ανοίγανε το διπλανό μου παράθυρο -μη σπάσουν τα τζάμια και τιναχτούν επάνω μου- και φεύγανε όλοι στα καταφύγια. Έτσι πέρασα όλες τις τρομερές πρώτες μέρες της γερμανικής επιθέσεως. Κατάμονος, σ’ έναν έρημο θάλαμο, και γεμάτος πληγές από την απόλυτη ακινησία.
Και την ημέρα που κρίθηκε ότι είχα γλυτώσει και άρχισε να υποχωρεί ο πυρετός, ήρθε η διαταγή να εκκενωθεί το Νοσοκομείο. Με βάλανε όπως-όπως σ’ ένα φορείο, που το χώσανε σ’ ένα φορτηγό αυτοκίνητο.

Η φάλαγγα από τα Γιάννενα ως το Αγρίνιο πυροβολήθηκε οχτώ φορές από τα “στούκας”. Οι φαντάροι τρέχανε στα χωράφια, όμως εγώ ήταν αδύνατον να σταθώ όρθιος έστω και για μια στιγμή. Τελικά στο Αγρίνιο, με παρατήσανε σ’ ένα πεζούλι και φύγανε. Μια καλή κοπέλα, εθελοντής νοσοκόμος με άλλη αποστολή, με βοήθησε και μ’ έσυρε ως το υπόγειο μιας καπναποθήκης, όπου σωριάστηκα κι έμεινα τρεις μέρες. Αλλά τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία για τους άλλους. Σημασία έχει ότι «έζησα το θαύμα» και σώθηκα από ένα θαύμα.

Οι γιατροί στην Αθήνα τρίβανε τα μάτια τους. Σύμφωνα με την Επιστήμη, θα έπρεπε με την πρώτη παραμικρή μετακίνηση να πάθω εντερορραγία και να τελειώσω”.

Διαβάστε το “Ασμα ηρωικό και πένθιμο…”, εδώ

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: 10 χρόνια δημιουργίας, εξωστρέφειας και ανάδειξης της νέας γενιάς
Photo Stories
Μετράμε αντίστροφα για το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ μέσα από 10+1 κλικς από τις πρόβες
Art & Culture
Επαναλήψεις πολλών αστέρων ανοίγουν το Εθνικό Θέατρο
Επίκαιρα
Άλλη μια “πρωτιά” για την Ελλάδα: Πρώτη στο εργασιακό στρες – Σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους σε πίεση
Επίκαιρα
Γιώργος Μαζωνάκης: Η ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία
Art & Culture
Πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες "κατοικούν" στις Καμπόνες της Νάξου
Επίκαιρα
Γ. Μαζωνάκης: Τι έδειξε η νεκροψία – νεκροτομή
Art & Culture
Τα πρόσωπα και τα events που φέρνουν διεθνή αέρα στην Αθήνα αυτό το φθινόπωρο
Αφιέρωμα
Στη σκιά των Βράχων, ο Jeff Mills θα κάνει ένα μουσικό ταξίδι στο άγνωστο
Επίκαιρα
Γ. Μαζωνάκης: Αναβάλλεται η νεκροψία – Τεχνικό σύμβουλο ορίζει η οικογένεια
Art & Culture
Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Αιώνιος ανεμιστήρας» στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Αφιέρωμα
Γιώργος Μαζωνάκης (1972-2026): «Ανήκω σε ‘μένα και στα όνειρά μου»