MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Απίστευτο! Υπάρχει καρκίνωμα που ονομάζεται Merkel!

Το όνομα Merkel έχει γίνει γνωστό, γιατί είναι το επώνυμο της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel. Ωστόσο, συνονόματος με την ηγέτιδα της Γερμανίας είναι ένας τύπος καρκινώματος: το Merkel Cell Carcinoma (καρκίνωμα των κυττάρων Merkel).

author-image Γιώργος Σμυρνής

Είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος, που θεωρείται επιθετικός και πιστεύεται ότι προέχεται από τα κύτταρα Merkel της επιδερμίδας. Πρώτη φορά το συγκεκριμένο καρκίνωμα αναφέρθηκε το 1972 και μέσα στο 1990 άρχισε να γίνεται εύκολα αντιληπτός στους παθολόγους. Πολλοί γιατροί και ασθενείς δεν γνωρίζουν αυτόν τον τύπο καρκίνου γιατί είναι πρόσφατη η περιγραφή του από τους επιστήμονες και είναι αρκετά σπάνια (30 φορές σπανιότερη από το μελάνωμα). Υπολογίζεται ότι έχει ποσοστό θνησιμότητας 33%, γεγονός που τον καθιστά πολύ πιο επικίνδυνο από άλλους τύπους καρκίνου. 

Αν και πολλοί από όσους μισούν την Merkel και την πολιτική της, θα ήθελαν να έχει ονομαστεί από αυτήν το εν λόγω καρκίνωμα, η αλήθεια είναι διαφορετική. Τα κύτταρα Merkel, που δημιουργούν αυτόν τον καρκίνο, πήραν το όνομά τους από τον Friedrich Sigmund Merkel (1845-1919).  Ήταν Γερμανός γιατρός, ο οποίος πρώτος περιέγραψε έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων, τα λεγόμενα κύτταρα Tastzellen στο δέρμα, τα οποία μετά πήραν το όνομά του.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Το θέατρο της Δευτέρας: «Τρεις Αδερφές (θα έρθουν καλύτερες μέρες)»
Art & Culture
Η Miranda July «ζει και πεθαίνει μέσα στις λέξεις»
Αφιέρωμα
Όταν ο Michael Jackson συνάντησε το Χόλιγουντ: Τα βίντεο κλιπ που άφησαν ιστορία
Art & Culture
Η Λυρική Σκηνή στήνει τον χορό των τσιγγάνων στις φυλακές Θήβας
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Μεταξύ άλλων, ΗΠΑ – Ελλάδα, ένα όπλο διαφορά
Αφιέρωμα
Όταν σπουδαίοι ποιητές φώτισαν το πραγματικό νόημα της Πρωτομαγιάς
Αφιέρωμα
Από την Πρωτομαγιά του Σικάγο στο σήμερα: Από το 8ωρο μέχρι το 13ωρο, 140 χρόνια δρόμος
Art & Culture
Η Πειραιώς 260 γιορτάζει τα 20 της χρόνια με ένα άκρως φεστιβαλικό πρόγραμμα
Εικαστικά
Ο Καβάφης επιστρέφει στην Αθήνα: Το γλυπτό-δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στον Δήμο Αθηναίων
Art & Culture
«Περηφάνια και περιφρόνηση» από την Μπάρμπαρα Κρούγκερ στο ΚΠΙΣΝ
Περίεργα
Μύθοι και Αλήθειες των Online Casino
Επίκαιρα
Ίδρυμα Ωνάση : Συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις