MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Νεκρή γλώσσα τα αρχαία ελληνικά” λέει η Ρεπούση- Εικονοστάσι στην Βουλή ζητάει βουλευτής των ΑΝΕΛ

Με τα θέματα της εκπαίδευσης και της θρησκείας ασχολούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες οι Βουλευτές μας, αφού φαίνεται ότι… έλυσαν τόσο καλά το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας. Ίσως γιατί είναι θέματα που προκαλούν θόρυβο στην κοινή γνώμη. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι εκφράζονται απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες, από βουλευτές διαφορετικών κομμάτων και ιδεολογιών.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση ζήτησε στη Βουλή τη γενναία μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών – και των Λατινικών – στην Γ’ Λυκείου, χαρακτηρίζοντας τις ως νεκρές γλώσσες. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα είχε ζητήσει την κατάργηση των θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο. Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Γιοβανόπουλος ζήτησε να δημιουργηθεί εικονοστάσι μέσα στην Βουλή. 

Στην συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο, η κυρία Ρεπούση ζήτησε μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και τόνισε ότι αυτά “χρειάζονται υποχρεωτικά μόνο για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν κλασικές σπουδές, ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά θα έπρεπε να είναι προαιρετικά”. 

Ως προς τον χαρακτηρισμό “νεκρή γλώσσα”, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ εξήγησε ότι “νεκρές γλώσσες λέγονται οι γλώσσες που δεν μιλιούνται και σε αυτές συγκαταλέγονται και τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά”. Και συνέχισε: “Τι θέλει τώρα η ελληνική Βουλή; Να εξαιρέσει τα Αρχαία Ελληνικά από τις μη ομιλούμενες γλώσσες;” 

Με τις προτάσεις της κ. Ρεπούση έσπευσε να διαφωνήσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. “Δεν είναι νεκρή γλώσσα τα Αρχαία Ελληνικά, ενώ τα Λατινικά πράγματι είναι», είπε, υποστηρίζοντας ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα «διδάσκεται, εξελίσσεται και είναι μια γλώσσα διαφορετική από τα λατινικά όσον αφορά την πορεία της.”

Επίσης, συνέστησε στην κυρία Ρεπούση νηφαλιότητα, ενώ σχετικά με την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Γ’ Λυκείου επισήμανε ότι “10 ώρες Αρχαίων Ελληνικών διδάσκονται μόνο στην κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών Σπουδών.”

Να δημιουργηθεί εικονοστάσι στην Βουλή ζήτησε Βουλευτής των ΑΝΕΛ

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων έστειλε επιστολή, με την οποία ζητά να δημιουργηθεί  εικονοστάσι μέσα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κ.Γιοβανόπουλος στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, γράφει: 

“Θεωρώ αδιανόητο πως σε ένα Μέγαρο Βουλής με στεγασμένα περισσότερα των 22.000 τ.μ. θα έπρεπε άμποτε να αφιερωθεί 1 τετραγωνικό μέτρο στην ίδρυση ενός εικονοστασίου (μία κανδύλα κι έναν κηροστάτη σε μία γωνιά, τίποτε περισσότερο) 

Προσωπικά αναλαμβάνω όλα τα έξοδα αρκεί να λάβω τη θετική σας απάντηση και να υποδειχθεί ο χώρος, κατόπιν δε ας αναλάβουν αρμοδιότεροι εμού (εκ της Αρχιεπισκοπής) τα δέοντα της μορφής και του θεολογικού περιεχομένου. Θα σας επευφημούν γεννεές Ελλήνων. Αναλάβετε την πρωτοβουλία, τολμήστε, δώστε στίγμα ελπίδας στους αιρετούς και τους απανταχού συνέλληνες

Πράξτε σας παρακαλώ το χρέος και είτε δώστε θετική λύση στο αίτημα είτε φέρτε το ζήτημα προς ψήφιση στη Βουλή”.

Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
ΥΠΠΟ: Κηρύχθηκε μνημείο το σύνολο της συλλογής φωτογραφιών της Καισαριανής
Επίκαιρα
Φορητές κάμερες θα εγκατασταθούν σε λεωφορεία και κεντρικούς δρόμους
Cine News
«Άντε γ@μήσου Wenders. Το σινεμά είναι πολιτική»
Επίκαιρα
Κιβωτός του Κόσμου: Ένοχος ο πατέρας Αντώνιος
Επίκαιρα
Oι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Art & Culture
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος μεταχειρίζεται τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ με την τόλμη ενός Μαρκ Ρέϊβενχιλ
Επίκαιρα
Νέα 24ωρη απεργία στα θέατρα
Επίκαιρα
«Χειρόφρενο» για τρεις ημέρες τραβούν οι οδηγοί ταξί – Τα αιτήματά τους
Αφιέρωμα
Vanessa Springora: «Η παιδική κακοποίηση είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Επίκαιρα
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Επίκαιρα
ΥΠΠΟ: Στο Βέλγιο εμπειρογνώμονες για τις φωτογραφίες των 200 της Καισαριανής
Περίεργα
Βατικανό: Με AI θα μεταφράσει τη Θεία Λειτουργία σε 60 γλώσσες