MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Βενετίας 2013

Ξεκίνησε η 70ή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Πρώτη προβολή του φεστιβάλ είναι η διαστημική ταινία Gravity του Alfonso Cuarón με τους George Clooney και Sandra Bullock και θα διαρκέσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Για το Χρυσό Λέοντα από ελληνικής πλευράς διαγωνίζεται και η ταινία Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά που φέρνει στο φως τα μυστικά μιας οικογένειας, όταν η κόρη αυτοκτονεί. Η ελληνική συμμετοχή θα έχει να αντιπαρατεθεί με έργα μεγάλων σκηνοθετών, όπως του Terry Gilliam, Stephen Frears κ.α. Στις ταινίες διαγωνίζεται και  πολυαναμενόμενο το Under the skin του Jonathan Glazer, στην οποία πρωταγωνιστεί η Scarlett Johansson αυτή τη φορά μελαχρινή καθώς και το Joe του David Gordon Green με τον Nicolas Cage. Πολύ σημαντική είναι και η παρουσία της ταινίας Kaze Tachinu του μαιτρ των κινουμένων σχεδίων Hayao Miyazaki.

Εκτός από το Miss Violence, oι Γιώργος Λάνθιμος και Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη και οι δύο παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ (και βραβευμένοι σε αυτό) θα συμμετάσχουν με άλλους 68 σκηνοθέτες στο πρότζεκτ «Venezia 70 – Future Reloaded», όπου γνωστοί σκηνοθέτες θα ετοιμάσουν μια μικρού μήκους ταινία για τα γενέθλια του Φεστιβάλ.

Ελληνικό χρώμα (ελληνοϊταλικό για την ακρίβεια) έχει και η αφίσα του Φεστιβάλ, καθώς δείχνει μια σκηνή που θυμίζει κυρίως Αγγελόπουλο, αλλά και Φελίνι. Η επίσημη αφίσα της διοργάνωσης παραπέμπει σε σκηνή από την ταινία του Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998), ενώ στα αριστερά της ίδιας αφίσας – ένας ρινόκερος μέσα σε πλοίο – γίνεται αναφορά στην ταινία του  Φελίνι «Και το πλοίο φεύγει» (1983). Τόσο o Φελίνι όσο και ο Αγγελόπουλος είχαν διακριθεί στη Βενετία. 
festival venetias
Οι ταινίες που θα συμμετάσχουν στο διεθνές διαγωνιστικό είναι:

The Zero Theorem (Terry Gilliam)
La jalousie (Philippe Garrel)
Philomena (Stephen Frears)
Child of God (James Franco)
Es- Stouh (Merzak Allouache) 
L’ Interpido (Gianni Amelio)
Miss Violence (Αλέξανδρος Αβρανάς)
Tracks (John Curran)
Via Castellana Bandiera (Emma Dante)
Tom a la ferme (Xavier Dolan)
Ana Arabia (Amos Gitai)
Under the Skin (Jonathan Glazer)
Joe (David Gordon Green) 
Die Frau Des Polizisten (Philip Gröning)
Parkland (Philip Gröning)
Kaze Tachinu (Hayao Miyazaki)
The Unknown Known (Errol Morris)
Night Moves (Kelly Reichardt)
Sacro Gra (Gianfranco Rosi)
Jiaoyou (Αδέσποτα)- (Μινγκ Λιάνγκ Τσάι)

Την επιλογή θα κληθεί να κάνει ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και τα μέλη της επιτροπής. Η αυλαία του αρχαιότερου ευρωπαϊκού κινηματογραφικού φεστιβάλ θα πέσει στις 7 Σεπτεμβρίου με την προβολή της ταινίας Amazonia του Τιερί Ραγκομπέρτ. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η ταινία έναρξης, όσο και εκείνη της λήξης θα προβληθούν σε 3D.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b