MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Προσωρινό το λουκέτο στο θέατρο ΠΟΡΤΑ;

Η “Πόρτα” εγκαινιάστηκε πριν περίπου 30 χρόνια, το 1984, από την Ξένια Καλογεροπούλου. Στο σήμερα, το θέατρο που φιλοξένησε μεγάλα ονόματα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, όπως ο Σταμάτης Φασουλής, Νίκος Μαστοράκης, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Καρατζάς, αναστέλλει, τουλάχιστον, για την επόμενη σεζόν τη λειτουργία του.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Όπως ανέφερε η Ξένια Καλογεροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Θα το κλείσουμε για ένα χρόνο για να πάρουμε κουράγιο», συνεχίζει επισημαίνοντας «επειδή πια το θέατρο για παιδιά έχει γίνει κάπως περίεργο, με όλα αυτά τα θεάματα, θέλουμε να το ψάξουμε πριν ξαναξεκινήσουμε».

Οι λόγοι της αναστολής της λειτουργίας είναι οι συνήθεις… οικονομικοί! «Παίρναμε επιχορήγηση επί σειρά ετών και τώρα δεν παίρνουμε πια. Είχαμε συνηθίσει να κάνουμε τη δουλειά μας “ακριβά”, ν’ ανεβάζουμε απαιτητικές παραγωγές, να πληρώνουμε καλά και να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε. Πέσαμε έξω σίγουρα. Ελπίζω να καταφέρουμε ν’ ανοίξουμε σύντομα, αφού πρώτα το ψάξουμε ώστε να είμαστε πιο σίγουροι για κάποια καινούρια πράγματα», υπογραμμίζει η Ξένια Καλογεροπούλου.

Η ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

Η Ξένια Καλογεροπούλου πρωτόπαιξε στην Ελλάδα το 1958. Στο ενεργητικό της μετράει πάνω από 50 θεατρικά έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Πρωταγωνίστρια σε ελληνικές και ξένες ταινίες καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές. Το 1964 τιμήθηκε με τo βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από το 1972 ασχολείται συστηματικά με το θέατρο για παιδιά, διευθύνοντας τη Mικρή Πόρτα.

Το 1984 εγκαταστάθηκε στο δικό της θέατρο, που ονομάστηκε ΠΟΡΤΑ. Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Kώστα και Ελένης Ουράνη. Τον Ιούνιο του 2010 «έγραψε» και ερμήνευσε το έργο «Έλα έλα», μια παράσταση χωρίς λόγια για θεατές βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Πήρε μέρος στην ταινία του Richard Linklater “Βefore midnight” που γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2012 στην Καρδαμύλη, με πρωταγωνιστές τον Ίθαν Χοκ και τη Ζουλί Ντελπί. Έχει μεταφράσει 17 θεατρικά έργα και έχει γράψει επτά έργα για παιδιά, ανάμεσα σε άλλα το Σκλαβί που απέσπασε το Νοέμβριο του 2001 το βραβείο δραματουργίας Κάρολος Κουν και το Οδυσσεβάχπου έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες και που επαναπροσδιόρισε την ουσία του παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα.

Πάντως, η Ξένια Καλογεροπούλου δεν θα μείνει εκτός της ενεργούς δράσης στο θέατρο. Την φετινή σεζόν θα συμμετέχει στην παράσταση  «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλο, με την σκηνοθετική ματιά του, πολλά υποσχόμενου, Δημήτρη Καραντζά, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b