MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι νικητές των 2nd Annual Gay Theatre Awards (video)

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

“The Show Must Go On” ήταν το σύνθημα των φετινών 2nd Annual Gay Theatre Awards που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μια όμορφη τελετή στο κατάμεστο από κόσμο ισόγειο του Πολυχώρου VAULT Theae Plus στον Κεραμεικό.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τα gay δικαιώματα, το ελληνικό θέατρο και την ελευθερία της έκφρασης, τα πρώτα ελληνικά βραβεία θεάτρου με LGBT χαρακτήρα έδωσαν και πάλι δυναμικό παρόν. Η τελετή της απονομής των βραβείων τιμήθηκε από εκπροσώπους και συντελεστές όλων των υποψήφιων παραστάσεων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ανθρώπων του κλασσικού και μοντέρνου ελληνικού θεάτρου, όπως ο μεγάλος Σπύρος Φωκάς, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, η Μαριάννα Κάλμπαρη και ο Μιχάλης Οικονόμου.

Oικοδεσπότες της βραδιάς ήταν ο Μανώλης Βαμβούνης (gkoultoura.gr και συντάκτης θεάτρου στο περιοδικό Antivirus) και η Φωτεινή Κορρέ (παρουσιάστρια στην τηλεόραση του MAD). Τραγούδησαν ζωντανά η Nalyssa Green, ο Πολ Ζαχαριάδης (τo opening act από την περσινή βραβευμένη παράσταση Bent), ο Νίκος Μερτζάνος και ο (επίσης βραβευμένος) Σπύρος Παρασκευάκος. Τα βραβεία απένειμαν οι περσινοί νικητές (Κωνσταντίνος Παππάς, Στέφανος Κακαβούλης, Δημήτρης Καρατζιάς, Σπύρος Παρασκευάκος, Ίλντα Γκιώνη και το all-star cast της παράστασης «Αδερφές»), το φετινό πρωταγωνιστικό δίδυμο της παράστασης «Υγρά Μάτια» και ο Μενέλας Σιαφάκας με την Ηρώ Ταγκάλου του gitv.gr.

Μεγάλοι νικητές της βραδιάς βρέθηκαν οι παράστασεις «Μικρός Εγώ» (Καλύτερη Παράσταση, Πρωτότυπη Μουσική) και «τα Παιδιά του Πατρός» (Πρωτότυπο Θεατρικό Έργο, Ανδρική Ερμηνεία και ειδική μνεία για την παρουσία του Σπύρου Φώκα). Η παράσταση «Μικρός Εγώ», βασισμένη στη συλλογή διηγημάτων «τα Ρέστα» του Κώστα Ταχτσή, ήταν η πρώτη επαγγελματική δουλειά των απόφοιτων της θεατρικής σχολής «Δήλος» και θα συνεχιστεί το φθινόπωρο στον θεατρικό χώρο «Βρυσάκι» στο Μοναστηρακι. Βραβεία απέσπασαν επίσης οι παραστάσεις «Χταποδάκια και Άλλα Διηγήματα», “Manhattan Medea” και “Vitrioli“. Το βραβείο κοινού κέρδισε η παράσταση «οι Βράχοι» μετά από ψηφοφορία των επισκεπτών του ιστότοπου του περιοδικού Antivirus: avmag.gr.

Η βραδιά της απονομής, αφιερωμένη στην παράσταση “Corpus Christi” και τη μαχητική στάση που κράτησαν οι συντελεστές της στα δυσάρεστα γεγονότα του Χυτηρίου, έκλεισε με έναν λόγο από τον σκηνοθέτη της παράστασης, Λαέρτη Βασιλείου, ο οποίος δήλωσε: «αν θέλουμε κάτι να αλλάξει πρέπει να δώσουμε το παρόν. […] Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που εκείνες τις μέρες του Οκτώβρη ε΄τιεν με μηνύματα είτε περνόντας τους φράχτες της αστυνομίας και κάποιων πολιτών που φοράνε μαύρα και είναι ξυρισμένοι, μπόρεσαν να μπουν στο Χυτήριο και να δουν παραστάσεις οι οποίες έγιναν στις 3 το πρωί, 4 παρά τέταρτο».

Οι νικητές αναλυτικά:

Καλύτερη Gay Παράσταση της Χρονιάς (Βραβείο Επιτροπής)
Ο Μικρός Εγώ

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία
Γιάννης Τσουρουνάκης (Τα Παιδιά του Πατρός)
Ειδική Μνεία: Σπύρος Φωκάς (Τα Παιδιά του Πατρός)

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία
Μαρία Κεχαγιόγλου (Vitrioli)
Ειδική Μνεία Α’: Ντίνα Κώνστα (Σωτηρία Μπέλλου: Η Περιπλανώμενη Ζωή Μιας Ρεμπέτισσας)
Ειδική Μνεία Β’: Μαρινέλλα (Chicago)

Καλύτερη ερμηνεία σε trans ρόλο
Παντελής Δεντάκης (Manhattan Medea/ Η Μήδεια στο Μανχάτταν)

Καλύτερο πρωτότυπο θεατρικό κείμενο
Τα παιδιά του πατρός (Στεφανος Κακαβούλης)

Καλύτερη πρωτότυπη μουσική
Σπυρος Άγγελος Παρασκευάκος (Ο Μικρός Εγώ)

Καλύτερη σκηνοθεσία
Βογιατζηδάκης, Παπανδρεου, Πανάγου (Χταποδάκια και Άλλα Διηγήματα)

Καλύτερη παράσταση (Βραβείο Κοινού)
Οι Βράχοι

Ειδική μνεία για αγωνιστική στάση ενάντια στη βία και τη λογοκρισία
Λαέρτης Βασιλείου και οι συντελεστές της παράστασης Corpus Christi

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Ρεματιάς 2026: Θέατρο, συναυλίες και αφιερώματα σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα
Θεατρικά Νέα
«Μήδεια»: Ανοίγει η προπώληση και για τις παραστάσεις του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα
Θεατρικά Νέα
Ιστορική τιμή για την Judi Dench: Θέατρο του West End θα φέρει το όνομά της
Θεατρικά Νέα
Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών: Το ανατρεπτικό παιδικό musical του Γιάννη Ξανθούλη σε καλοκαιρινή περιοδεία
Art & Culture
Το βράδυ που ο Γιώργος Λούκος επέστρεψε μετά τιμής στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Η βραβευμένη παράσταση με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Γιάννη Σαρακατσάνη ξανά στο Θέατρο Ιλίσια
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Ολυμπίων: Ένας νέος πυρήνας πολιτισμού “ανθίζει” στους Κήπους του Ζαππείου
Θεατρικά Νέα
Γιώργος Κιμούλης και Δημήτρης Γκοτσόπουλος συναντιούνται στο «Κόκκινο» του Τζον Λόγκαν
Θεατρικά Νέα
Τα «Ηλιοβασιλέματα» του Μανώλη Χιώτη αλλιώς: Το ανατρεπτικό μπλουζ της παράστασης «Manolis»
Εκδηλώσεις
«Άδειος Χώρος»: Το 2ο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών και Ομάδων διευρύνει τον θεατρικό του χάρτη στην Κυψέλη
Εκδηλώσεις
Μικρή Αυλαία: Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στο 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών
Εκδηλώσεις
8ο Φεστιβάλ «Πάμε Πειραιά! Πάμε Δημοτικό!»: Η μεγάλη γιορτή του πολιτισμού επιστρέφει με ελεύθερη είσοδο