MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η ζωή της Αντέλ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες!

H ταινία «Blue Is the Warmest Color» ( γαλλικός τίτλος «La vie d’Adele», που σημαίνει Η ζωή της Αντέλ), του Αμπντελατίφ Κεσίς, με πρωταγωνίστρια την Αντέλ Εξαρχόπουλος, απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα του 2013, μια απόφαση που το κοινό υποδέχθηκε με ενθουσιασμό.

author-image Γιώργος Σμυρνής

“Η ζωή της Αντέλ” του γαλέο-τυνήσιου σκηνοθέτη, Αμπντελατίφ Κεσίς που πραγματεύεται ένα διακαές πάθος, ανάμεσα σε δύο νεαρές γυναίκες, είναι μια ιδιαίτερα τολμηρή ταινία, η οποία μάλιστα έχει και μια δεκάλεπτη ερωτική σκηνή ανάμεσα σε δύο γυναίκες.
adele exarchopoulos
Η ταινία ενθουσίασε το κοινό και τους κριτικούς στις Κάννες και η κριτική επιτροπή με επικεφαλής τον Στίβεν Σπίλμπεργκ της έδωσε τον Χρυσό Φοίνικα. 

Ο Αμπντελατίφ Κεσίς παρέλαβε συγκινημένος το βραβείο – μαζί με τις πρωταγωνίστριες της ταινίας, Αντέλ Εξαρχόπουλος και Λεά Σεντού – και αφού ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, έκλεισε τον σύντομο λόγο του, όπου τους κάλεσε όλους «να εκφραστούν και να αγαπήσουν ελεύθερα».

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας με τις ελληνικές ρίζες είναι η 19χρονη Αντέλ Εξαρχόπουλος. Η ταλαντούχα ηθοποιός γεννήθηκε στο Παρίσι, έχει Έλληνα παππού, ενώ ο πατέρας της γεννήθηκε στη Γαλλία. H Γαλλίδα μητέρα της είναι νοσοκόμα, ενώ ο πατέρας της καθηγητής κιθάρας. Έχει δύο μικρότερους αδελφούς και ως οικογένεια ποτέ δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα. Είναι όμως από τις πιο ανερχόμενες ηθοποιούς της Γαλλίας, για τον αισθησιασμό και το ταλέντο της και πολιορκείται όχι μόνο από σκηνοθέτες, αλλά και από διάσημους σχεδιαστές. 

Τα βραβεία του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών:

– Χρυσός Φοίνικας: στον γαλλοτυνήσιο σκηνοθέτη Αμπντέλ Κεσίς και τις δύο ηθοποιούς του για την ταινία «Η ζωή της Αντέλ» (“La vie d’ Adèle”)
– Μεγάλο βραβείο: στην ταινία “Inside Llewyn Davis” των Αμερικανών Τζόελ και Ίθαν Κοέν
– Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: στη γαλλο-αργεντινή ηθοποιό Μπερενίς Μπεζό για την ταινία «Το παρελθόν» (“Le passé”)
– Βραβείο ανδρικής ερμηνείας: στον Αμερικανό Μπρους Ντερν για την ταινία «Νεμπράσκα» (“Nebraska”)
– Βραβείο σκηνοθεσίας: στον Μεξικανό Αμάτ Εσκαλάντε για την ταινία “Heli”
– Βραβείο σεναρίου: στον Κινέζο Ζία Ζανγκ-Κε για την ταινία “A touch of sin”
– Βραβείο της κριτικής επιτροπής: στον Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα για την ταινία “Tel père, ton fils”
– Χρυσή κάμερα: στον Άντονι Τσεν από τη Σιγκαπούρη για την ταινία “Ilo Ilo”
– Χρυσός Φοίνικας για ταινία μικρού μήκους: στον Μπιουνγκ-γκον Μουν από τη Νότια Κορέα για το “Safe”.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b