MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ημέρες γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική στο Μουσείο Μπενάκη

Με έμπνευση και επίκεντρο τον συναρπαστικό πλουραλισμό της ελληνικής γαστρονομίας και τη διεθνή της απήχηση, στις 24, 25 και 26 Μαΐου πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, οι «Ημέρες Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ευρύ φάσμα διαδραστικών εκδηλώσεων.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

gastronomia b2Η πρότυπη διοργάνωση είναι ιδέα της Reason to: -φορέα προώθησης πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης- σε συνεργασία με τη Food Concepts -διακεκριμένη ομάδα ειδικών στη διεθνή προώθηση και προβολή ελληνικών προϊόντων γαστρονομίας-, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

H συλλογική αυτή προσπάθεια έχει ως βασικό στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και παραγωγής και μια δυνατότητα συνάντησης όλων όσων ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (παραγωγών, δημιουργών, chefs, φορέων, κοινοτήτων, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, γευσιγνωστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, σχεδιαστών πολιτικής κλπ.). Οι «Ημέρες Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» στο πλαίσιο αυτό και χάρη στο δια-θεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων τους -που φιλοξενούνται στους χώρους του αίθριου, του αμφιθέατρου και του φουαγιέ του Μουσείου Μπενάκη- παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης νέων δημιουργών, πρωτοβουλιών, προϊόντων, ιδεών και καλών πρακτικών. 

Επιπλέον, καθώς τα τελευταία χρόνια συνυφαίνεται η ανάδυση ενός νέου κινήματος σκέψης και δράσης με σημείο αναφοράς τη γαστρονομία, βασική στόχευση αποτελεί η δημιουργία ενός ετήσιου θεσμού για τον ελληνικό πολιτισμό των γεύσεων, με επίκεντρο τα πιο αντιπροσωπευτικά θέματα του ελληνικού γαστρονομικού γίγνεσθαι. Η διοργάνωση μιας υψηλών προδιαγραφών πολιτιστικής εμπειρίας με «ονομασία προέλευσης ελληνική», η οποία απευθύνεται για πρώτη φορά και στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, γι’ αυτό και στρατηγικά επιλέχθηκε ως μήνας διεξαγωγής ο Μάιος, μήνας έναρξης της αιχμής της τουριστικής επισκεψιμότητας στη χώρα μας.

Το δια-θεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων των «Ημερών Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» περιλαμβάνει kanata-ladi600διαδραστικές και επιμορφωτικές δράσεις όπως:
• Αντιπροσωπευτική έκθεση προϊόντων (τροφίμων και ποτών) υψηλής ποιότητας από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.
• Προγράμματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής από δημοφιλείς chefs (Live cooking stage, δωρεάν γευστικές δοκιμές κ.α).
• Εκδηλώσεις για την ανάδειξη των ελληνικών ποτών και cocktails με τη συμμετοχή βραβευμένων mixologists.
• Θεματικά αφιερώματα με άξονα τη σχέση γαστρονομίας, τουρισμού και πολιτισμού όπως: «Αρχιτεκτονική και Γαστρονομία» από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Η οπτική επικοινωνία της γαστρονομίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων γραφείων design. Η ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς. Η ταυτότητα της νέας ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό με ομιλίες από chefs και ιδιοκτήτες κορυφαίων χώρων εστίασης σε μεγάλες πόλεις ανά την υφήλιο. Δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια με επιλεγμένα θέματα από τους χώρους της γαστρονομίας, της αρχιτεκτονικής και των εικαστικών τεχνών. Βιωματική επίσκεψη σε οικείους ή πρωτόγνωρους γευστικούς προορισμούς. Γνωριμία με τους ανθρώπους της ελληνικής γεύσης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αφιέρωμα στη σχέση γαστρονομίας και τεχνών με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, δημιουργών, συγγραφέων κ.α.
• Παρουσιάσεις και ανοικτές συζητήσεις σχετικά με: καλές πρακτικές της αγροτικής παραγωγής, της κοινωνικής υπευθυνότητας, της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικής δράσης. Πολιτικών και δράσεων εξωστρέφειας και εξαγωγών. Ανάδειξη πρότυπων μοντέλων συνέργειας από δίκτυα και φορείς.
• Στοχευμένες δράσεις με θέμα τη γαστρονομία ως πρωτοβουλία και καινοτομία μέσα από τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα: Υποστήριξης πρωτοβουλιών και μύησης στην ιδιαίτερη τοπική φυσιογνωμία περιοχών όπως η Λήμνος που αποτελεί τοντιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό της φετινής διοργάνωσης. Ανταλλαγής ιδεών, προώθησης συνεργασιών και δικτύωσης κ.α.
• Ειδική εκδήλωση για εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ξένων φορέων, κρατών και δημοσιογραφικών δικτύων, το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου, κατά την οποία η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μαρία Δαμανάκη, θα απευθύνει χαιρετισμό και θα παρουσιάσει την πρόσφατη πρωτοβουλία της για την καθιέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός μόνιμου θεσμικού διαγωνισμού μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάκτηση της σήμανσης «Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας».

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ ανά ημέρα, εδώ
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας διοργάνωσης: 10 π.μ. – 11μ.μ.
Τιμές εισιτηρίου: Γενική Είσοδος: 10€, Άνεργοι-Φοιτητές : 8€, Παιδιά κάτω των 12 ετών – AMEA: Δωρεάν.

Προπώληση εισιτηρίων www.viva.gr για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων στην τιμή των 8€ και εν συνεχεία στην τιμή των 10€.
Διατίθεται εισιτήριο ημέρας και εισιτήριο τριημέρου. Το εισιτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε εκ των τριών ημερών.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b