MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Re-Think Athens στην Στέγη: Αρχιτεκτονική Έκθεση για μια Αθήνα που θα αγαπήσουμε!

Ο Ευρωπαϊκός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Re-think Athens – Ξανα-σκέψου την Αθήνα ολοκληρώθηκε κι έφτασε στην ανάδειξη του νικητή, με όραμα στο τέλος του 2015 το κέντρο της Αθήνας να έχει μεταμορφωθεί. Από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 6 Μαρτίου, η Στέγη φιλοξενεί στον εκθεσιακό της χώρο μακέτες και σχέδια από το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε και χρηματοδότησε το Ίδρυμα Ωνάση.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο τίτλος της μελέτης που βραβεύτηκε σήμερα είναι «Ένα βήμα μπροστά» και επικεφαλής της νικητήριας ομάδας μελετητών είναι το ολλανδικό γραφείο OKRA με μεγάλη διεθνή εμπειρία στην ανάπλαση του δημόσιου χώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη νέα εικόνα της Αθήνας σχεδίασαν αυτοί που έχουν σχεδιάσει και το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρόττερνταμ, τους Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο, και τον χώρο της Φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη.

Ο διαγωνισμός του Rethink Athens οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, που χρηματοδοτεί και το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, 12:00-21:00.

Επιμέλεια έκθεσης: Πάνος Δραγώνας, αρχιτέκτονας

Η Αθήνα από το 2016 σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει τέσσερις χαρακτηριστικούς τόπους. Το Σύνταγμα και η Πλατεία Ομονοίας θα αποτελούν τις δύο πράσινες αστικές πλατείες, με εξέχοντα και άφθονα υδάτινα στοιχεία. Η πλατεία Δικαιοσύνης θα μετατραπεί σε ένα πράσινο αστικό δωμάτιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μια πηγή νερού και θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο. Στο μέσο της οδού Πανεπιστημίου, ένα πράσινο σύνολο θα δώσει στην περιοχή τον χαρακτήρα αστικού πάρκου.  Η νέα γραμμή του τραμ θα σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι εμφανής και να αποτελεί βασικό συστατικό της εικόνας του χώρου, συμβάλλοντας στη συνοχή του.

Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου πράσινου δικτύου, που θα προσφέρει σκιά και προστασία. Η ευρύτερη στρατηγική περιλαμβάνει: τη μείωση της αστικής θερμοκρασίας, τη βελτίωση των συνθηκών περιβαλλοντικής άνεσης . Το νέο πράσινο τρίγωνο της πόλης θα συνδεθεί με τους λόφους γύρω από το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η μείωση της αστικής θερμοκρασίας να επεκταθεί σε όλο το Μητροπολιτικό Κέντρο. Η στρατηγική του πράσινου στην Αθήνα θα περιλαμβάνει μέριμνα για τη σωστή άρδευση, καθώς η καλή κατάσταση των φυτών είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μείωση της θερμοκρασίας. Το βρόχινο νερό θα συλλέγεται σε υπόγειες δεξαμενές, στις ταράτσες ή όπου αλλού κριθεί σκόπιμο και εφικτό. 

Η αναβάθμιση της οδού Πανεπιστήμιου περιλαμβάνει τη δημιουργία φιλόξενων χώρων κατά μήκος του δρόμου. Η μελέτη εισάγει την ιδέα του θεάτρου των 1.000 δωματίων στα κενά κτήρια όπου οργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα και δημιουργούνται νέα σημεία ενδιαφέροντος για τη δημιουργία μιας ζωντανής ατμόσφαιρας. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων αυτών θα έχει σχέση με την ελληνική φιλοσοφία, την επιστήμη, το θέατρο και την τέχνη. Στόχος είναι η δημιουργία ενεργών μετώπων που θα δημιουργήσουν συνδέσεις μεταξύ των κτηρίων και της δημόσιας σφαίρας. Τέλος, το διαδραστικό διακοσμητικό φως θα δώσει στον δημόσιο χώρο την κατάλληλη ατμόσφαιρα κατά τις βραδινές ώρες.

Συνολικά στην ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο συμμετέχουν οι:

OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN BV (Knuijt Martin)
MIXST URBANISME (Thoral Ingeborg)
WAGENINGEN UNIVERSITY, Department of Environmental Sciences, Landscape Architecture Group (Klemm Wiebke, Steenbruggen Arian, Heusinkveld Bert)
STUDIO 75 (Πάντος-Κίκκος Στέφανος)
WSGReenTechnologies GmbH (Peretti Guilia, Bruse Michael, Winterstetter Thomas)

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b