MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γκρινιάζουν οι Ιρανοί με το Argo

Μπορεί το Argo να είναι πρώτο φαβορί για το Oscar καλύτερης ταινίας και για αρκετά ακόμα χρυσά αγαλματίδια, αλλά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την ταινία του Ben Affleck. Αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι Ιρανοί, που αισθάνονται ότι το έργο επαναφέρει για πολιτικές σκοπιμότητες το θέμα της απαγωγής αμερικάνων πολιτών από την αμερικανική πρεσβεία, αλλά και ότι τους δείχνει τελικά σαν ηλίθιους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Με δεδομένη την κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, λόγω των σχεδίων της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί και ο διεθνής παράγοντας εν γένει, πολλοί στο Ιράν αισθάνονται ότι η συγκυρία που βγήκε η ταινία Argo δεν είναι τυχαία. 

Αναλυτές από την πλευρά του Ιράν θεωρούν ότι η ταινία ξαναδείχνει το μοναδικό παράδειγμα επιθετικότητας που έχει να επιδείξει το Ιράν εις βάρος των Αμερικανών. Παράλληλα, άλλοι εστιάζουν στο πώς προβάλλονται οι Ιρανοί από την ταινία. “Εμείς οι Ιρανοί δείχνουμε χαζοί, οπισθοδρομικοί και απλοϊκοί σε αυτήν την ταινία” δηλώνει ο Ιρανοαμερικανός κινηματογραφιστής Nader Talebzadeh σύμφωνα με τους New York Times.

Θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν οι Ιρανοί τα είχαν βάλει με το Hollywood σε μια ταινία που, αντίθετα, είχε αγαπηθεί πολύ από το ελληνικό κοινό, τους “300”. Τότε οι Ιρανοί είχαν εκνευριστεί για τον τρόπο που παρουσιαζόταν ο Πέρσης αυτοκράτορας Ξέρξης και κυρίως ο στρατός του, ο οποίος, όπως προβαλλόταν από την ταινία, δεν θύμιζε καν ανθρώπους. Αλλά το έργο εκείνο ήταν μεταφορά ενός κόμικ, ενώ ο πολιτικός χαρακτήρας του Argo είναι πιο εμφανής.

Από την άλλη, βέβαια, θα πρέπει να τονισθεί ότι η ταινία του Ben Affleck στην εισαγωγή της μιλάει για τα λάθη της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα του Ιράν και καταγγέλλει την ανοχή και την στήριξη που επέδειξαν οι Αμερικανοί στην τρομοκρατία του καθεστώτος του Σάχη.

 
[iframe width=”420″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/21uBbQwSzno” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
The Testaments: Διαθέσιμη αποκλειστικά στο Disney + η νέα, πρωτότυπη δραματική σειρά
Cine News
The Drama: Μια εξομολόγηση, ένα twist κι ένα ερώτημα χωρίς εύκολη απάντηση
Cine News
«Γιατί Είναι Μαύρα τα Βουνά»: Πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή COSMOTE TV
Cine News
Αυτή την εβδομάδα στην TV: Τα φαβορί των Emmys και κατανυκτικές ταινίες
Art & Culture
Sequels, remakes, spin-offs παντου: Μήπως το έχουμε παρακάνει;
Cine News
Weekend TV Picks: 2 σειρές και 7 ταινίες που θα δούμε το ΣΚ
Cine News
Το Disney+ ανανεώνει τη σειρά «Paradise» για 3o κύκλο επεισοδίων
Cine News
26o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Τα βραβεία
Cine News
Απρίλιος ίσον binge watching – Aυτές οι σειρές θα γίνουν η νέα μας εμμονή
Cine News
Το Καταφύγιο στην Ομόνοια: Το ντοκιμαντέρ της Φένιας Παπαδόδημα στον Δαναό
Cine News
COSMOTE TV: Ο Απρίλιος μπαίνει με την 4η σεζόν του From και το συναρπαστικό Dracula
Cine News
«Τα λόγια είναι περιττά»: Η Finos Film αποχαιρετά τη Μαρινέλλα