MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βραβεία για το θέατρο και τη μουσική στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου θα απονεμηθούν τα βραβεία «Κάρολος Κουν» καθώς και τα βραβεία της Ενωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για το 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 12.00.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Για το Βραβείο Σκηνοθεσίας ελληνικού έργου υποψήφιοι είναι ο Γιάννης Κακλέας Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη – Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου), Στάθης ΛιβαθινόςΕρωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου – Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ»). Ως προς τις ερμηνείες υποψήφιοι είναι οι ηθοποιοί Μπέττυ ΑρβανίτηΦόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη – «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»), Ρένη Πιττακή (Γριά στη «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη – Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου) και Λήδα Πρωτοψάλτη (Φαύστα στη «Φαύστα» του Μποστ – Θέατρο «Στοά»).

Για το βραβείο «Κάρολος Κουν» δραματουργίας ελληνικού έργου υποψήφιοι είναι οι:
1. Δημήτρης Δημόπουλος για την «Ελληνογερμανική συνάντηση φιλίας» «Yasou Aida» (πάνω σε μια ιδέα του σκηνοθέτη της παράστασης Αλέξανδρου Ευκλείδη, βασισμένη στην όπερα «Αϊντα» του Τζουζέππε Βέρντι) που παρουσιάσθηκε στο Βερολίνο (Neuköllner Oper) τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
2. Βασίλης Κατσικονούρης για το έργο του «Πήρε την ζωή της στα χέρια της» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη).
3. Λεωνίδας Προυσαλίδης για το δράμα του «Βαγόνι στα νερά» (σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα).
4.Ελένη Ράντου Σάρα Γανωτή, Νίκος Σταυρακούδης για την κωμωδία τους «Κατάδικός μου» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη).

Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου και το αντίστοιχο για τη Μουσική θα ανακοινωθεί στην Τελετή.

Στο θεάτρο για τις τιμητικές διακρίσεις υποψήφιοι οι είναι οι:
1 – Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης για τις «Πυρκαγιές» του Λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουαζντί Μουαουάντ, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του «Εθνικού Θεάτρου».
2. Λευτέρης Βογιατζής για την σκηνοθεσία του «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου, που παρουσιάσθηκε από το «Εθνικό Θέατρο» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012, και σε άλλους χώρους ανά την Ελλάδα.
3. Αρης Σερβετάλης για την ερμηνεία του στο έργο της Αγγλίδας συγγραφέως Hattie Naylor, «Ο Ιβάν και τα σκυλιά», σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου
4. Γιάννης Χουβαρδάς για τη σκηνοθεσία του έργου «Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του «Εθνικού Θεάτρου».

Στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων υποψήφοι είναι οι:
1- Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη,
2- Νεφέλη Κουρή για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αρετούσας στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ».

Τέλος υποψήφιοι στις τιμητικές διακρίσεις για το αρχαίο δράμα είναι οι:
1. Τσέζαρις Γκραουζίνις για την σκηνοθεσία της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», που παρουσιάσθηκε, σε διασκευή του ιδίου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012.
2. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος για τη σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», που παρουσιάσθηκε, σε απόδοση κειμένου του Βασίλη Μαυρογεωργίου, από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012.
3. Αγγελική Κασόλα για την σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Πλούτος», που παρουσιάσθηκε από τη θεατρική ομάδα «Πείρα(γ)μα»
4. Νίκος Μαστοράκης για τη σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Νεφέλες», που παρουσιάσθηκε, σε δραματουργική επεξεργασία, σκηνικά και κοστούμια του ιδίου, από το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012.

Ο Γιάννης Βαρβέρης θα τιμηθεί για το σύνολο της προσφοράς του στα γράμματα και το θέατρο. Τέλος με τη χορηγία της Ισμήνης Χρυσοχόου – Κάρτερ, θεσπίζεται Θεατρικό Βραβείο «Γιώργου Κάρτερ», στη μνήμη του ανθρώπου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θεατρικού κριτικού και λογοτέχνη, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο.

Την Επιτροπή Θεάτρου αποτελούν οι Αριστούλα Ελληνούδη, Καλλιόπη Ραπανάκη, Έλλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου, Μαρώ Τριανταφύλλου, προεδρευόμενη επί τιμή από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ της Ενώσεως Ζήση Τσιριγκούλη, ενώ η Επιτροπή Μουσικής αποτελείται από τους Κορνήλιο Διαμαντόπουλο, Κυριάκο Λουκάκο (Πρόεδρος), Γιώργο Β. Μονεμβασίτη, Κωνσταντίνο Καράμπελα – Σγούρδα και Ευτύχιο Δ. Χωριατάκη. Την Τελετή θα παρουσιάσει η ηθοποιός Αγάπη Μανουρά.


 
 
 

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b