MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
31
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαββατοκύριακα παρέα με… πριγκίπισσες!

Ύστερα από τη μεγάλη προσέλευση των τελευταίων ημερών, ανακοινώνονται 2 επιπλέον ώρες ξεναγήσεων στην έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης “Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της ιστορίας”.

Monopoli Team

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
κάθε Σάββατο και Κυριακή: 12.30, 14.00 και 15.30
Οι ξεναγήσεις διαρκούν 40-45′ και είναι δωρεάν, με το εισιτήριο του Μουσείου.

Μάρτιος 2013 -Διαμόρφωση ωραρίου
Το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου και την Δευτέρα 25η Μαρτίου, αλλά θα λειτουργήσει πέραν του κανονικού ωραρίου του, τις Τρίτες 19 και 26 Μαρτίου (10.00-17.00).

Η έκθεση
Η λέξη ‘πρίγκιψ’ που προέρχεται από τη λατινική λέξη ‘princeps’, χρησιμοποιείται στην έκθεση με την έννοια του πρώτου σε μία κοινωνία.

Γυναίκες πραγματικές. Γυναίκες που γεννήθηκαν, έζησαν και έδρασαν, γυναίκες με σάρκα και οστά, των οποίων τα καθαυτά φυσικά κατάλοιπα αλλά και τα συνοδευτικά στον τάφο προσωπικά τους αντικείμενα, εξακολουθούν να «μιλούν» ύστερα από χιλιάδες χρόνια. Οι 24 πρωταγωνίστριες της έκθεσης προέρχονται από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία του 10ου έως 5ου αιώνα π.Χ.. και συνοδεύονται από περισσότερα των 500 αντικειμένων.

Αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιέρειες ή θεραπεύτριες και μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης, ντόπιες που ξεχώρισαν ή άλλες που παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών ακόμα και από άνδρες που οι ίδιες παντρεύτηκαν στην πατρίδα τους -ντόπιους ή ξένους- ή ακόμη και αυτές που για λόγους επιγαμίας ή άλλους, ταξίδεψαν από τη μια περιοχή σε μια άλλη. Οι ιστορίες τους φανερώνουν το ρόλο της γυναίκας στη Μεσόγειο κατά την περίοδο που εξετάζεται.

Γνωρίστε -μεταξύ άλλων- την Αρχόντισσα από το Λευκαντί, την «Εύπορη Αθηναία» από την Αρχαία Αγορά, τις Πριγκίπισσες της Οινωτίας, τη «Μικρή Πριγκίπισσα», τις Αριστοκράτισσες – Ιέρειες από την Ελεύθερνα, τις Ετρούσκες πριγκίπισσες, την «Ιέρεια της Σίνδου», και την «Δέσποινα των Αιγών».

Έως σήμερα έχουν επισκεφθεί την έκθεση πάνω από 17.000 επισκέπτες.

Επιμέλεια έκθεσης: Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής ΜΚΤ
συνεργασία Δρ. Μιμίκα Γιαννοπούλου, Αρχαιολόγος ΜΚΤ

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου 2013.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Καρόλου Παπούλια και της Α.Ε. του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κυρίου Giorgio Napolitano.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
ΜΚΤ: Ολοκληρώθηκαν τα δύο νέα προγράμματα του Cycladic Identity στη Σίκινο
Εικαστικά
Υπογαία: Μια εικαστική έκθεση για το απολίθωμα και τη γεωλογική φαντασία στον Πύργο Κύμης
Εικαστικά
You are invited: Ο εμβληματικός φωτογράφος Juergen Teller στο Onassis Ready με μια αναδρομική έκθεση
Εικαστικά
Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη / Δήλος: Ένα εκθεσιακό δίπτυχο του Ανδρέα Γεωργιάδη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου
Εικαστικά
Μια φέτα καρπούζι, μια φλούδα φεγγάρι: Ένα εικαστικό αφιέρωμα στον Παύλο Σάμιο στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας
Εικαστικά
Traces of In-Between: Έξι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς χαρτογραφούν το ενδιάμεσο στη Σύρο
Εικαστικά
Μουσείο Ακρόπολης: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με ξεναγήσεις, παρουσιάσεις και διευρυμένο ωράριο
Εικαστικά
Κλεμμένος πίνακας του 16ου αιώνα επιστρέφει στην Ιταλία μετά από 50 χρόνια
Εικαστικά
Χάρις Κανελλοπούλου: Μια Συλλογή με ιστορικό χαρακτήρα που συμβαδίζει με το παρόν της τέχνης από την Τράπεζα της Ελλάδος
Art & Culture
Μια ηχητική κατάδυση στον κόσμο του Takis
Εικαστικά
Parliament: Τελευταία εβδομάδα για το έργο «κοινωνικής χορογραφίας» του Michael Kliën στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά