MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εκδήλωση για το e-learning στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Προοπτικές και προβλήματα μιας νέας διδακτικής σχέσης θα εξετάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το E- Learning (την ηλεκτρονική εκπαίδευση) στην Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σήμερα Τρίτη (15-1-2013) στις 19:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση κι από το site της Στέγης.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ομιλητές:
Grainne Conole: Καθηγήτρια Μαθησιακής Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, διευθύντρια του Beyond Distance Research Alliance, πρώην κάτοχος της έδρας E-Learning στο Institute of Educational Technology, The Open University
Δημήτρης Λάππας: Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ειδικός σε θέματα νέων τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Συντονιστής:
Μανώλης Πιμπλής: Δημοσιογράφος

Η διάδοση των νέων τεχνολογιών ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκπαίδευση. Το e-learning, που μπορεί να περιλαμβάνει εκπαιδευτικές εμπειρίες τόσο εντός της αίθουσας διδασκαλίας όσο και έξω από αυτήν, έχει πλέον μια δυναμική που αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο, καθώς προσφέρει δυνατότητες διασποράς της γνώσης με πολύ λιγότερες ή και καθόλου μετακινήσεις, ακόμη και σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από την πηγή της.

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ ο 1 στους 4 φοιτητές λαμβάνει πλέον πλήρη ηλεκτρονική εκπαίδευση, ενώ οι εγγραφές στις αντίστοιχες σχολές αυξάνουν με ρυθμό άνω του 10% το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η εξ αποστάσεως και, γενικότερα, η ηλεκτρονική εκπαίδευση, σε ό,τι αφορά το μεταλυκειακό επίπεδο, φεύγει από το περιθώριο και τείνει να γίνει δεσπόζουσα τάση.

Αλλά και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση η παρουσία του e-learning γίνεται όλο και πιο αισθητή, αφενός διότι προσφέρει πρόσθετες δυνατότητες εκπόνησης εργασιών και ελέγχου των εργασιών αυτών πέραν του σχολικού ωραρίου, και αφετέρου επειδή εξυπηρετεί ειδικές περιστάσεις, όπως είναι οι ασθενείς μαθητές, οι μαθητές απομονωμένων περιοχών, ενίοτε και τα δύσκολα στο χειρισμό σχολικά περιβάλλοντα με φαινόμενα μαθητικής βίας.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το Ίντερνετ και οι τεχνολογίες πολυμέσων γίνονται απαραίτητα εργαλεία μάθησης. Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν αυτά τα εργαλεία μπορούν να υποκαταστήσουν το ρόλο του δασκάλου, αν δηλαδή η εξ αποστάσεως μάθηση μπορεί –και σε ποιο βαθμό ή σε ποιες ηλικίες– να καταργήσει, τουλάχιστον έως ένα βαθμό, τη σχέση δάσκαλου και μαθητή στην οποία βασίστηκε η εκπαιδευτική διαδικασία για χιλιάδες χρόνια. Το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο, αν ληφθεί υπόψη ότι μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες όχι μόνο για λόγους διεύρυνσης των εκπαιδευτικών εργαλείων, αλλά και για μείωση του κόστους.

Τις πολλές πτυχές αυτών των νέων προκλήσεων αναλύουν δύο εκπαιδευτικοί ειδικευμένοι στις νέες τεχνολογίες και το e-learning, φέρνοντάς μας σε επαφή τόσο με τον αγγλοσαξονικό κόσμο όπου το τοπίο της μάθησης έχει ήδη γίνει ηλεκτρονικό, όσο και με την πιο διστακτική ελληνική εμπειρία, όπου επίσης όμως η εκπαίδευση στρέφει σταδιακά το βλέμμα της προς ένα ψηφιακό μέλλον.

 
 
 
 

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Η ιστορική «Κάρμεν» του 1875 αναβιώνει στην ΕΛΣ, ο Δημήτρης Καταλειφός είναι ο John Barrymore – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Το 2ο Φεστιβάλ Κλασικού, Νεοκλασικού και Character Χορού Αθήνας στο Θέατρο Ολύμπια
Εκδηλώσεις
Νατάσσα Μποφίλιου και Μανώλης Φάμελλος ξανά στο Θησείον, μουσικά «Πάθη από τον έρωτα» στο Μέγαρο – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Το National Theatre Live με το «Ήταν Όλοι τους Παιδιά μου» στο Μέγαρο και όσα θα κάνουμε σήμερα στην πόλη
Εκδηλώσεις
Πρωτομαγιά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τον Πασχάλη
Εκδηλώσεις
Φωτογραφία και ιστορία: Διήμερο διαλόγου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Εκδηλώσεις
Από Καμπανέλλη μέχρι μουσικούς περιπάτους και cyberpunk πορτρέτα - Όσα μάς περιμένουν σήμερα
Εκδηλώσεις
Free City: Τι θα κάνεις δωρεάν αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Αυτό το ΣΚ η Αθήνα επιλέγει digital art και βουτάει σε folk, indie μελωδίες
Εκδηλώσεις
Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: Τι θα κάνεις δωρεάν το τελευταίο ΣΚ του Απριλιου
Εκδηλώσεις
Ιron Traces: Μια τοποειδική παράσταση χορού ως επανασύνδεση με το εξορυκτικό τοπίο της Σερίφου
Εικαστικά
Η Tilda Swinton στη Στέγη: Έκθεση, περφόρμανς, θερινό σινεμά και masterclass σε ένα πολυδιάστατο αφιέρωμα