MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
08
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η «φάρσα του αιώνα» σκότωσε μια αθώα γυναίκα!

Είναι παράξενο πως το κωμικό και το τραγικό αναμειγνύονται πολλές φορές, όχι μόνο στο θέατρο και στο σινεμά, αλλά και στην πραγματική ζωή. Μια φάρσα δυο ραδιοφωνικών dj που έψαχναν την μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία κατέληξε στην αυτοκτονία της νοσοκόμας που έπεσε θύμα της φάρσας αυτής.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Βλέπαμε επί μέρες την φάρσα που κάνανε οι δύο Αυστραλοί και γελούσαμε με το πάθημα της νοσοκόμας και με την όλη κατάσταση. Πώς θα μπορούσε μια νοσηλεύτρια να είναι τόσο αφελής και να μπερδέψει τη φωνή από το τηλέφωνο της Βασίλισσας με αυτή δύο Αυστραλών παρουσιαστών. Βέβαια, η φάρσα από την αρχή, εκτός από κακόγουστη, ήταν και πολύ άστοχη, από την άποψη ότι αποκάλυπτε προσωπικά δεδομένα για την κατάσταση της υγείας της πριγκίπισσας Kate. Κι αυτό δεν φαινόταν καλό. Ωστόσο, τα κανάλια το προέβαλλαν σαν κάτι αστείο, μια γκάφα που βγάζει γέλιο.

Και ξαφνικά σκάει σαν βόμβα η είδηση πως η νοσηλεύτρια του νοσοκομείου King Edward VII του Λονδίνου Jacintha Saldanha, που είχε απαντήσει στο τηλέφωνο, δεν άντεξε το βάρος της γελοιοποίησης της και αυτοκτόνησε. Ξαφνικά, καταλαβαίνουμε ότι κάποια δεν γελούσε με αυτήν την ιστορία. Και έφτασε σε τέτοιο σημείο εσωτερικής ενοχής, που στέρησε τη ζωή της και τα δύο παιδιά της από την μητέρα τους. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς σε ποιά ψυχολογική κατάσταση βρισκόταν πριν γίνει η φάρσα και τι πιέσεις της ασκήθηκαν από τον χώρο εργασίας της μετά την ατυχία της. Το νοσοκομείο, πάντως, δηλώνει πως ήταν μια άριστη εργαζόμενη.

Michael-Christian-and-Mel-Greig-Prank-callΜετά το θάνατό της, όλοι δηλώνουν πόσο λυπημένοι είναι. Ακόμα και οι δύο γελοίοι dj (Michael Christian και Mel Greig) που έκαναν αυτήν την καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, φάρσα. Δημοσιότητα κέρδισαν και μάλιστα άφθονη. Και δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα δράματα δημοσιότητας, που έχουμε δει. Τώρα ο σταθμός τους χάνει διαφημίσεις, τα ονόματά τους κατάντησαν ανάθεμα κι ακόμα και η Αυστραλή πρωθυπουργός αναγκάζεται να ζητάει ουσιαστικά συγνώμη για τις ανεύθυνες πράξεις δυο συμπατριωτών της κι ενός ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας της.

Γεγονός είναι ότι οι φάρσες είναι ένα μέσο των ραδιοφώνων παγκοσμίως για να γεμίζουν τον χρόνο τους. Βλέπουμε όμως ότι μπορούν να έχουν απρόβλεπτες διαστάσεις. Καλό θα είναι να μπει ένα φρένο στους δημοσιογράφους που τις κάνουν. Ιδίως γιατί συχνά πατάνε πάνω στις ζωές καθημερινών, απλών ανθρώπων.

Γενικά, τα Media έχουν μια τάση να συνθλίβουν απλούς ανθρώπους, που δεν έχουν καμία σχέση με την διασημότητα και εντελώς τυχαία πέφτουν πάνω στα φώτα της δημοσιότητας χωρίς να το επιλέγουν. Και όταν αυτό έχει τα καταστροφικά αποτελέσματα της νοσοκόμας που αυτοκτόνησε, είναι πολλαπλά τραγικό, γιατί πολύ απλά οι άνθρωποι αυτοί ούτε μαθημένοι είναι στην πίεση της δημοσιότητας, όπως ένας διάσημος, ούτε το επέλεξαν να γίνουν διάσημοι- πόσο μάλλον με αρνητικό τρόπο.

Αλλά δε νομίζω ότι κανένας πρόκειται να βάλει μυαλό από το πάθημα της νοσοκόμας. Τα ΜΜΕ θα συνεχίζουν να ισοπεδώνουν άτυχους καθημερινούς ανθρώπους, εφόσον αυτό βρίσκει ανταπόκριση στο κοινό. Τελικά, αυτό που κανείς θα πρέπει να εύχεται είναι «να μην του τύχει»!

Γιώργος Σμυρνής

 
 
 
 

Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Οι Δήμοι εκπέμπουν «SOS»: Οικονομική ασφυξία και θεσμική αβεβαιότητα
Επίκαιρα
42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο
Επίκαιρα
48ωρη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία: Γιατροί και εργαζόμενοι ζητούν ενίσχυση του ΕΣΥ
Art & Culture
66ο ΦΚΘ: Οι αδερφοί Νάσσερ πιστεύουν ότι η κατοχή της Γάζας θα τελειώσει πολύ σύντομα
Επίκαιρα
Ζόραν Μαμντάνι: Γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της Νέας Υόρκης
Επίκαιρα
Απεργία των ταξί στην Αθήνα
Επίκαιρα
Λήγει η προθεσμία για τον Προσωπικό Αριθμό – Τα βήματα για την έκδοσή του
Art & Culture
66ο ΦΚΘ: Ο “Άμνετ” είναι ο καλύτερος “Αμλετ” που έχεις δει
Επίκαιρα
Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης – Οι ημερομηνίες αιτήσεων και πληρωμών
Art & Culture
66ο ΦΚΘ: Τρία 24ωρα μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα
Art & Culture
66o ΦΚΘ: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ αναζητεί το άγνωστο. Και το βρίσκει
Art & Culture
“Όλα πρέπει να αλλάξουν”: Στην 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης η τέχνη καλεί σε ριζική αλλαγή