MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γυμνή φωτογράφιση για την Μέρα των νεκρών στο Μεξικό!

Ο θάνατος είναι κάτι που το γιορτάζουν -παραδόξως- αρκετές λατινογενείς κουλτούρες. Στο Μεξικό ιδιαίτερα υπάρχει και ειδική γιορτή, η Μέρα των νεκρών, που εορτάζεται στις 1 και 2 Νοεμβρίου με μεγάλοπρέπεια κι εντυπωσιακές στολές. Αυτή τη μέρα θέλησε να τιμήσει στο Μεξικό ο φωτογράφος Spencer Tunick, ο οποίος είναι ονομαστός για τις μαζικές φωτογραφίσεις γυμνών ανθρώπων σε διάφορα τοπία του κόσμου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Αμερικανός φωτογράφος, προκειμένου να τιμήσει τον θάνατο, ακολούθησε την καλλιτεχνική του πεπατημένη, με μια μικρή τροποποίηση: Τα μοντέλα του (γυναίκες και άνδρες) φορούσαν μια διάφανη επιφάνεια από πάνω, έτσι ώστε να φαίνεται η γύμνια τους, αλλά να δείχνει και κάπως απόκοσμη (και λίγο spooky, για να δένει με το θέμα). Ο ίδιος ο φωτογράφος συντόνιζε την μεγάλη αυτή ομάδα ανθρώπων με τηλεβόα.

Οι εθελοντές σε αυτή την φωτογράφιση έφτασαν τους 150. Δεν είναι το μεγαλύτερο ρεκόρ που έχει πετύχει ο Tunick, ο οποίος έχει φτάσει μέχρι και να γδύσει 1.800 ανθρώπους μέσα σε ένα ποδοσφαιρικό στάδιο.

Η μέρα των νεκρών εορτάζεται στο Μεξικό ως μια αφορμή για τις οικογένειες να τιμήσουν τους αγαπημένους τους που έχουν φύγει από τη ζωή. Η καταγωγή της συγκεκριμένης τελετουργίας μας πάει πίσω 2,5-3 χιλιάδες χρόνια, σε παγανιστικές τελετές. Χαρακτηριστικό στοιχείο της συγκεκριμένης εορτής είναι η χρήση της νεκροκεφαλής, που αποτελεί ένα πολύ ξεκάθαρο σύμβολο του θανάτου.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b