MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Mαθήματα θεατρικής γραφής και Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα στο θέατρο Επί Κολωνώ

Από την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το εργαστήριο της Θεατρικής Γραφής στο θέατρο Επι Κολωνώ και παράλληλα θα λειτουργήσουν τμήματα υποκριτικής με την Ελένη Σκότη από την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Το εργαστήριο, στο οποίο εισηγείται και φέτος ο Ανδρέας Φλουράκης, βασίζεται στη μεθοδολογία του Royal Court Theatre και του Central School of Speech and Drama του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. Θα έχει πρακτική κατεύθυνση και θα εισάγει τρόπους εξερεύνησης και δημιουργίας θεατρικών χαρακτήρων και κειμένου. Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τη συγγραφική τους ικανότητα και να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία διαμόρφωσης σκηνών και ολοκληρωμένων έργων. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, κατόπιν συμφωνίας με τους μαθητές, επιλεγμένο υλικό του εργαστηρίου δύναται να παρουσιαστεί σε αναλόγιο τον Σεπτέμβριο του 2013 στο θέατρο Επί Κολωνώ.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν βιογραφικό σημείωμα και δείγμα γραφής, έκτασης μίας σελίδας, στο email [email protected] έως τις 25 Σεπτέμβρη.

Βιογραφικό Ανδρέα Φλουράκη
Ο Ανδρέας Φλουράκης κατέχει μάστερ θεατρικής γραφής (Μ.Α. Writing for the Stage and Broadcast media) και δίπλωμα κινηματογράφου. Από 2001 έχει διδάξει τεχνικές Θεατρικής Γραφής στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο Θέατρο Των Αλλαγών, στο Πανεπιστήμιο Του Κάνσας (K.U.), στο Κέντρο Θεάτρου Ι.Τ.Ι. κ.α. Το 2003 διακρίνεται στον διαγωνισμό μονόπρακτων του Θεάτρου Τέχνης, το 2004 του απονέμεται η υποτροφία Fulbright, ενώ το 2008 βραβεύεται στο
διεθνή Διαγωνισμό Μονοδράματος οργανωμένο από την UNESCO-Ι.Τ.Ι. και στο διαγωνισμό μονοπράκτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου. Έργα του έχουν  παρουσιαστεί στο θέατρο Επί Κολωνώ (2010, 2011 και 2012), στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης (2012), στο Εθνικό Θέατρο (Αναλόγιο 2011), στο Θέατρο Ούγκα Κλάρα (2011), στο Φεστιβάλ των Δελφών (2007), στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα (2003), στο Θέατρο του Νότου – Αμόρε (2001 και 2002), καθώς, και στο Royal Court Theatre (2001), Gate Theatre (2003), Tristan Bates (2009) του Λονδίνου, στο Inge Theatre (2005), Hidden Hills (2005) και στο Hotink festival (2007), στο Queens Theatre in the Park (2009) στις Η.Π.Α. κ.α.

Διεύθυνση
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα

Τηλέφωνο
210 5138067

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.epikolono.gr

Κυριακή 15:00 – 17:30, Σεπτέμβριος 2012 – Απρίλιος 2013
90 € μηνιαίως

Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν εγκαίρως με την γραμματεία του θεάτρου για κράτηση θέσεων.

Παράλληλα λειτουργούν στο Επί Κολωνώ τμήματα υποκριτικής με την Ελένη Σκότη.

Το θεατρικό εργαστήριο Studio NAMA ιδρύθηκε το 1992 από την Ελένη Σκότη και από τότε που δημιουργήθηκε το θέατρο Επί Κολωνώ έγινε βασική συνιστώσα των δραστηριοτήτων του.

Το Studio NAMA εισάγει νέους στο 1ο έτος στις σύγχρονες βασικές αρχές υποκριτικής και βοηθάει επαγγελματίες ηθοποιούς να βελτιώσουν την τεχνική τους βασιζόμενοι στον αυτοσχεδιασμό. Οι μαθητές εκτίθενται σε βασικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και οδηγούνται στην ανακάλυψη της δημιουργικής πλευράς του εαυτού τους ως καλλιτέχνες.

Στο 2ο έτος, ο μαθητής εμβαθύνει την γνώση του πάνω στην υποκριτική με προχωρημένες ασκήσεις αυτοσχεδιασμού. Ολοκληρώνεται το μάθημα με ένα κύκλο 3 μηνών που ονομάζεται “Master-Slave”. Αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στον αφέντη-κυρίαρχο με τον σκλάβο-κατώτερο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις στην υποκριτική.

Στο 3ο έτος, γίνεται εισαγωγή σε μικρά ουδέτερα κείμενα πάνω στα οποία εφαρμόζονται οι τεχνικές του αυτοσχεδιασμού για να δουλευτούν σκηνές από το σύγχρονο ρεπερτόριο του παγκόσμιου θεάτρου.

Το περιεχόμενο των μαθημάτων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε group μαθητών. Επίσης τα τμήματα που απευθύνονται στους επαγγελματίες ηθοποιούς, ενώ ακολουθούν την παραπάνω σειρά ανά έτος, είναι ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εμπειρότερων μαθητών τους (Τεχνικές Υποκριτικής).

Όταν ολοκληρωθεί ο παραπάνω κύκλος διδασκαλίας οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν σε τμήμα που έχει στόχο την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πειραματικής παράστασης (Production Group).

Οι βασικές αρχές της μεθόδου που ακολουθείται στο Studio Νάμα από την Ελένη Σκότη, αποτελούν εξελιγμένη εκδοχή της τεχνικής που καθιερώθηκε με το όνομα «Method Acting» και που απέκτησε διεθνή φήμη, χάρις στο Actor’s Studio.

Υποκριτική με βάση τα Αρχέτυπα
Συνεχίζεται και φέτος το μάθημα υποκριτικής «Αρχέτυπα», που εισήχθη με επιτυχία πέρυσι στο πλαίσιο μαθημάτων του Studio ΝΑΜΑ. Το συγκεκριμένο μάθημα απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες ηθοποιούς, όσο και σε εκείνους που έχουν διδαχτεί την υποκριτική τέχνη είτε σε επίπεδο σεμιναρίων είτε είναι απόφοιτοι δραματικών σχολών.

Λίγα λόγια για το μάθημα των αρχετύπων: Οι αρχαίοι θεοί και θεές, ως αρχετυπικές οντότητες, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ιδιότητες της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Το πάνθεον των αρχαίων θεοτήτων και των δυο φύλων, ενυπάρχει σε όλους μας ως ένα σύμπλεγμα αρχετύπων, αν και οι θεές αντικατοπτρίζουν πιο έντονα τη γυναικεία προσωπικότητα, ενώ οι θεοί την ανδρική. Μέσα απ’ αυτούς ο μαθητής μπορεί να συνδέσει δικές του συμπεριφορές με συγκεκριμένες εικόνες και λέξεις. Μελετώντας τα αρχέτυπα, ο μαθητής υποκριτικής αναλύει μέσα από ασκήσεις πολλά
χαρακτηριστικά προσωπικότητας, που θα τον βοηθήσουν στην ολική συνειδητοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Πρόγραμμα
α.έτος: Δευτέρα 18.30-20.30 από 8/10/12
β. Αρχέτυπα-2 ο έτος: Δευτέρα 21.30-24.00 από 17/9/12
γ. Τεχνικές Υποκριτικής-1ο έτος: Τρίτη 20.00-22.00 από 9/10/12
δ. Τεχνικές Υποκριτικής-2ο έτος: Τρίτη 22.00-24.30 από 18/10/12
ε. Production Group: Τετάρτη 18.00-20.00 από 24/10/12
στ. Υποκριτική-1ο έτος:Πέμπτη 19.30-22.00 από 11/10/12
ζ. Υποκριτική-2ο έτος:Πέμπτη 22.00-24.30 από 20/9/12
η. Υποκριτική-3ο έτος: έναρξη Ιανουάριος 2013 

Η περίοδος μαθημάτων ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου του 2013
Τα μαθήματα παραδίδονται από την Ελένη Σκότη
Τα δίδακτρα για κάθε ένα μάθημα από τα παραπάνω μαθήματα είναι 110 € ανά τέσσερις εβδομάδες
Προβλέπονται ειδικές τιμές για όποιον παρακολουθήσει παραπάνω από ένα μάθημα.
Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν εγκαίρως με τη γραμματεία του θεάτρου για κράτηση θέσεων καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.
Παράλληλα θα λειτουργήσει και φέτος στο Επί Κολωνώ το σεμινάριο Θεατρικής Γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη

Σύντομο Βιογραφικό
Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα Υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή».
Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (studio Υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000.Επίσης τα τελευταία τρία χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο και στο Ωδείο Αθηνών.

Έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα μεταξύ των οποίων «Αγαπητή Ελένα» (για το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα»), «Η
Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ, «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ, «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο, το έργο «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας ΝΑΜΑ, το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος αποσπώντας το γ’ βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας, «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα κ.α. Φέτος θα σκηνοθετήσει την παράσταση «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο σε διασκευή της Ομάδας ΝΑΜΑ.

Διεύθυνση
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα

Τηλέφωνο
210 5138067

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.epikolono.gr

 

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b